用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
樓主: Zoey
go

民生書院中學部(加油站)

書檯櫃筒有門可以加鎖放野,識好好利用都 OK 的~

HI,你地終於上左黎中學啦*SUNNIE要同各位師弟師妹宣傳一下學生會! (;

大家好,我係SUNNIE啊!
我系今年學生會候選內閣NOVELTY嘰成員.
學生會系學校其中一個最大嘰組織,系同學同學校/老師之間嘰橋樑,
NOVELTY系Cambridge dictionary解釋為"the quality of being new and unusual" 同時NOVELTY裡面的7個字母亦同時代表著我們16人不同的精神:
[N]ovelty.
[O]riginal: 保留學生會的傳統,成為學生與老師間的橋樑, 定期以問卷形式向同學諮詢意見並向學校反映。
[V]alorous: 我們其中一個目標是大膽創新。除了保留學生會舊有活動例
如七足,亦會重新包裝部份活動倒如3on 3,我們甚至有機會和其他學校切磋球技!同時我們亦正在籌備加入新活動
例如野外定向和fun fair。
[E]nthuastic: 我們16人帶著16顆熱誠的心為同學服務。租遮和影印等
服務會繼續提供外,我們亦希望能帶領同學衝出校園,走入社會為,
這個社會盡一分力。除了一班一兒童外,我們亦會加入一些體驗的籌款
活動,身體力,感受殘疾人士的苦況。
[L]ink : 為了可以增加同學與其他學校的接觸,認識更多不同的人,
擴闊視野我們會積極安排更多的聯校交流和聯校活動例如聯校oral practice和交換mock卷等
[T]ransparancy: 為了增加學生會的透明度,讓各位同學更了解學生會的工作
和我們的最新動向,我們亦會加設facebook, xanga, email
[Y]our support: 最後當然少不了你們的支持,我們才可有幸成為09-10
年度的學生會啦!希望你們能感受到我們的熱誠!

如果各位同學仔對我地有咩疑問或者覺得我地有咩可以改善嘰地方,歡迎你地響facebook NOVELTY 嘰group上面留言,又或者直接同我地內閣成員講.我地會盡量滿足你地嘰需要,希望大家比個機會我地為你地帶黎一個新嘰中學生活! 請大家喺9月21日投NOVELTY一票!! 多謝(;

sunniema >> 真係好詳細. 巳經比阿囡睇左你段野, 佢其實一早巳經有留意這team 了.

zoey, 菲媽>> 你地揀左什麼課外活動? 阿囡話好多野佢都想參加, 不過時間有d 相撞左. service 方面 佢仲十五十六 你地知唔知邊個service 係唔洗步操架?

原帖由 桃子 於 09-9-10 23:48 發表
sunniema >> 真係好詳細. 巳經比阿囡睇左你段野, 佢其實一早巳經有留意這team 了.

zoey, 菲媽>> 你地揀左什麼課外活動? 阿囡話好多野佢都想參加, 不過時間有d 相撞左. service 方面 佢仲十五十六 你地知 ...

桃子,
其實應該好多 service team 都唔駛步操呀,好似 student librarians, social service group, jpc...

sunniema,
Thanks sunnie,資料好詳細~
我會比埋阿女睇嫁喇

全力支持NOVELTY!!!
菲媽 =^_^=

Hello 菲媽, Zoey, 桃子:

你們剛升上中一的仔仔女女可習慣中學生活呀?有時間來分享一下啦,我聽一位媽咪說,中學有班精英班?是嗎?

我們小學部還有兩個多禮拜便考試了,有些科目如中英默,普通話筆試,聖經,音樂及聆聽等等分別在今週和下週先考。時間過得真快,這樣便完成一個學期了。

原帖由 菲媽 於 09-9-14 10:29 發表
全力支持NOVELTY!!!

我都想問候下菲媽, Zoey, 桃子等前輩門, 呢排靜咗咁多嘅, 係咪另起topic我地唔知?定係升上中學實在忙得不可開交呢? 有時間update下我地喎.

原帖由 Him-ma 於 09-11-24 11:02 發表
Hello 菲媽, Zoey, 桃子:

你們剛升上中一的仔仔女女可習慣中學生活呀?有時間來分享一下啦,我聽一位媽咪說,中學有班精英班?是嗎?

我們小學部還有兩個多禮拜便考試了,有些科目如中英默,普通話筆試,聖經,音樂及聆聽等等分別 ...

對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期兩次,平日不斷有小測,是記分的,雖然有唔少小測,但這些主要是平日教後測,所以還不須要用太多時間準備(或者無得準備),而因考試只有兩次,所以緊張程度我也覺得沒小學的大~ (唔知驚..考試就知)(笑)

Zoey,

好高興看到你的回應。很多人都說升中一和中六都是蜜月期,那就樣他們嘆下先啦。請問中學課外活動是否像小學般那麼多選擇的?其實我很贊成平時多點小測,這樣可以令他們常常都在狀態中,到考試時溫習不用太辛苦。我呀仔從上星期開始,英文和數學科老師也給他們做很多小測,這等於幫他們溫習,我覺得很好呢!

太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

原帖由 Zoey 於 09-12-7 10:39 發表
對不起,各位,真的很久沒入來看,所以不知大家的呼喚~

中學生活很好,很忙,不過只是課外活動,因為以囡囡為例,一星期最少三晚要留校,很多時還要 7-8 點才回家;反而功課就沒小學的多,真的很清閒似的(這個我也有點疑問..);考試只是一學期 ...

Him-ma,

中學部 eca 也有不少選擇,你可以 click 入去中學部網頁入面有得睇的,中一最少要參加兩項(無記錯的話),其中一個要是 service team.

我都贊成多小測,但我都贊成功課也很重要,比佢地平日當課後溫習,因為沒功課(或太少)我也不知道教了甚麼!?

之前說得唔清楚,應該是一學年兩次考試,不是一學期.

原帖由 Him-ma 於 09-12-7 12:22 發表

Zoey,

好高興看到你的回應。很多人都說升中一和中六都是蜜月期,那就樣他們嘆下先啦。請問中學課外活動是否像小學般那麼多選擇的?其實我很贊成平時多點小測,這樣可以令他們常常都在狀態中,到考試時溫習不用太辛苦。我呀仔從上星期開始,英文和數學老師也給他們做很多小測,這等於幫他們溫習,我覺得很好呢!

NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全天侯跟班的),當然好明顯成績有點回落既跡象,但諗深一層,早放手好過遲,最緊要知道自己點解錯,慢慢 build up 自己既讀書方法來!(希望做到啦..)

原帖由 NKW 於 09-12-8 11:57 發表
太好了, 終於等到zoey妳出現, 仲比到我地知道中學嘅生活.依妳所講, 中學睇嚟冇咁緊迫嘅感覺,  課外活動又多, 唔知係學術野多定係玩嘅野多呢? 小朋友仲會唔會需要家長成日guide住呢?

...

果然中學真係你想理佢都唔使你理. 係咪知道自己已經係一個中學生, 步入青少年階段了, 唔想比父母問長問短, 開始有自主權呢. 如果佢地仍然積極學習, 同父母有傾有講, 咁就真係一件好事嘞!

原帖由 Zoey 於 09-12-8 13:04 發表
NKW,

ECA 其實學術是較少的,大多以音樂,運動或興趣小組等為主,另外一些 service team 如 St John, School librarian, Girl Guide...etc.

阿女上左中學後,無要我理了(唔知好事定壞事,呵呵),有d神秘,溫習測驗功課完全自己(小學係全 ...

想問吓呢度有無民生中二以上學生媽咪, 我地中一就快考試喇, 想問問有無歷年試卷給我參考, 想知到模式係甚樣, 因為考太多科目喇, 真係無從入手, 平時test成績已經唔太好, 真係擔心.

Hi, MKY,

圖書館有試卷貼左比同學參考架, 但唔可以copy, 又唔可以光明正大咁抄, 不過可以任睇, 要靠記憶記住d題目.
菲媽 =^_^=

菲媽, 唔該哂, 不過叫佢地睇, 佢地邊上心, 升左中一, 佢地好似好心散, 小六考試都話幫到佢d, 中一真係無從入手, 佢地又唔中意人理, 又反叛, 你地d仔女有無這樣, 中一又好似咩都唔駛家長知, 幾時test, 幾時默書又唔知, 測成點又唔駛家長簽名, 真係頭痛.

MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手, 比佢地趺下(f1仲趺得起), 不過放時放, 都一定要抵線, 想要自由係要負出代價, "要自由先要自律".  

佢地唔係好肯講學校既野, 有時要慢慢引佢地講, 講講下就多d, 千其唔好話佢唔arm先, 忍住, 講講下就會愈講愈多.  功課就真係唔理得咁多, 有時test完先知, 有時唔合格要家長簽名架, 所以都唔係幾想佢比我簽名.

教仔女真係唔容易, 有時要搵人申訴下先得......

原帖由 MKY 於 09-12-18 10:46 發表
菲媽, 唔該哂, 不過叫佢地睇, 佢地邊上心, 升左中一, 佢地好似好心散, 小六考試都話幫到佢d, 中一真係無從入手, 佢地又唔中意人理, 又反叛, 你地d仔女有無這樣, 中一又好似咩都唔駛家長知, 幾時test, 幾時默書又唔知 ...
菲媽 =^_^=

菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.

原帖由 菲媽 於 09-12-19 01:33 發表
MKY,

我女成日話我煩架啦, 又一言九"頂", 咪話唔激氣, 但諗深一層, 反叛係人生必經既階段, 自己都年青過, 反叛過, 唯有多d關心佢咋

我成日安慰自己同自己講, "算吧啦" 比多d空間佢地, 係時候要放下手,  ...

NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下, 先知小小咋.

原帖由 NKW 於 09-12-19 12:17 發表
菲媽, 妳能做到咁寛容真係好好媽媽.妳一個女? 成擔心機比佢. 既想了解佢在校情況,又唔可以比佢覺得妳'盤"緊佢, eq小d都唔掂.
菲媽 =^_^=

菲媽, 我仲有個曳仔1月先兩歲, 有排捱! 本以為上到初中就唔使比學費, 但又可能轉直資. 當年亞女讀小一, 亦係轉全日制新學費, 真係大失預算. 不過,  轉直資係好事, 學生嘅質數都更為提升.

原帖由 菲媽 於 09-12-21 10:02 發表
NKW,

係呀, 一個女咋, 好彩生一個, 生多個到攪唔掂, 你又係得一個?

有時想唔寛容都唔得啦, 唔通日日鬧佢咩, 唯有d小事就尤得佢, 首先唔好傷感情, 之後先有野傾.
想知道多d學校既情況, 好多時都係同d家長溝通下,  ...