用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院中學部(加油站)
樓主: Zoey
go

民生書院中學部(加油站) [複製鏈接]

慘喇, 第1日考完2科已經話好深, 真擔心. 你地d仔女
有無講呀?

MKY,

終於都考完試, 考試期間不準上網, 所以我都冇入黎...

今次考試得2個字..."死哂"

中學第一次考試, 可能大家都未習慣考試模式, 我女科科都覺得好難, 係sci 叫做好d, 可能好多都係冇standard 答案, 所以佢地冇咩把握, 今次考試係一個試金石, 期望都唔大, 希望唔好太差啦!

原帖由 MKY 於 10-1-12 14:03 發表
慘喇, 第1日考完2科已經話好深, 真擔心. 你地d仔女
有無講呀?
菲媽 =^_^=

其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來溫習了)等等,所以我都希望這次少少的檢討(更希望不是教訓),他們能知道如何好好和有效的學習

我地小學上星期派成績, 老師都話中學要靈活思考, 著重理解能力, 與小學嘅學習模式會大有不同. 相信佢地好快會pick up到.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...

Zoey,

完全明白你擔心甚麼, 希望今次考試讓學生甚至學校老師知道問題所在, 而作出改善.

原帖由 Zoey 於 10-1-21 11:51 發表
其實我都想講,今次的考試,除了是試金石,試煉一下他們的理解能力(因為已經不是如小學時的搬字過紙了),亦顯現到一些我擔心的問題,如平日的家課(其實能有適量的家課他們才能更溫故知新)、改正的問題(沒好好改正就會把錯的當對的來 ...
菲媽 =^_^=

回覆 4# 菲媽 的文章

上星期五都講左幾科, 話左英文差不多全班人唔合格, 重係主科, 中文都話會好差, 都唔知點幫佢地, 中一又會趺到低成這樣, 知唔知精英班 ABC d 同學係唔係都係高分呢?  無直屬中學d人出去讀中一, 都唔係似佢地差成這樣啦.

MKY,

呢排心情好差, 唔知講咩好......

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

原帖由 MKY 於 10-1-25 09:50 發表
上星期五都講左幾科, 話左英文差不多全班人唔合格, 重係主科, 中文都話會好差, 都唔知點幫佢地, 中一又會趺到低成這樣, 知唔知精英班 ABC d 同學係唔係都係高分呢?  無直屬中學d人出去讀中一, 都唔係似佢地差成這樣 ...
菲媽 =^_^=

菲媽妳地有冇睇過d卷? 看後知道問題响邊度嘛?

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

英文真係好差, 就算ABC班情況都一樣, 平均每班只有5-6個人合格咋......

沒錯,心情勁差,中/英科都退得很厲害,中文未看卷,未知,多是理解/思維的問題吧,真的希望平日課堂也教導一下他們這方面,或可以多做點練習...

至於英文科,看了卷,真的深,但我覺得若平日課堂教了和多做點練習的話,情況不會這樣差,因見平日沒甚麼實在的家課,練習簿都是空的多,工作紙其實也不多,如小學時多做多運用很不同!

唉...見小朋友已經好努力,但結果非常 hurt(家長小朋友一樣),不過無辦法,唯有檢討下,下次再努力!~

原帖由 菲媽 於 10-1-28 17:29 發表
MKY,

妳地唔好咁down啦, 只係剛剛開始, 比d時候大家適應吧!

各位,
小囡下星期中學面試, 想請問妳們的小朋友舊年面試時既過程同有關問題內容, 希望佢有心理準備, 唔使一舊雲
謝謝!
Cindy
勞工局長張建宗,胡亂响處發噏風,                                
徵款措施講唔通,漠視民意亂咁衝,                                
民怨四起勢夾兇,等執包袱"將見終"!
‹ 上一主題|下一主題