用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 暑假您地點安排呀
go

暑假您地點安排呀 [複製鏈接]

暑假您地點安排呀, 之前亞女係去奶奶到0, 點知今年開始又話吾想去, 我又驚佢一個人係屋企悶, 真係吾知點, 我又無甘多假
   0    0    0    0

醒目開學勳章

亞仔今年升中, 我安排左逢星期一, 三, 五打羽球, 星期二, 四, 日就游水。

原帖由 牛咪咪 於 09-7-22 12:10 發表
暑假您地點安排呀, 之前亞女係去奶奶到0既, 點知今年開始又話吾想去, 我又驚佢一個人係屋企悶, 真係吾知點, 我又無甘多假

啊女明年升中,所以趁暑假有多點時間,我做了一個作息時間表給她,安排她做些作業溫故知新和找些英文新聞給她閱讀,然後再把它翻譯成中文。希望她可從中學習到一些英文生字。

甘岩既, 我又係wor
不過我地就三日游水, 兩日打羽毛球

原帖由 meimeilam 於 09-7-22 12:49 發表
亞仔今年升中, 我安排左逢星期一, 三, 五打羽球, 星期二, 四, 日就游水。

醒目開學勳章

其實亞仔不嬲都打開羽毛球同游水, 不過暑假就比佢每樣玩多兩日。

原帖由 hhma 於 09-7-22 16:35 發表
甘岩既, 我又係wor
不過我地就三日游水, 兩日打羽毛球

原帖由 HoTing 於 09-7-22 14:19 發表
啊女明年升中,所以趁暑假有多點時間,我做了一個作息時間表給她,安排她做些作業溫故知新和找些英文新聞給她閱讀,然後再把它翻譯成中文。希望她可從中學習到一些英文生字。 ...

女生真系乖好多....呢個時間表我阿仔邊肯跟

我兩個仔都有時間表, 都肯跟架
因為只得一個鐘係做吓野, 其他全部係玩玩玩

原帖由 samuel89 於 09-7-22 17:07 發表

女生真系乖好多....呢個時間表我阿仔邊肯跟

啊女明年升中,所以趁暑假有多點時間,我做了一個作息時間表給她,安排她做些作業溫故知新和找些英文新聞給她閱讀,然後再把它翻譯成中文。希望她可從中學習到一些英文生字。 ...

五年級開始亞女巳經唔肯參加d暑期活動,所以暑假的活動就是上書城買書,然後佢成個暑假就喺到不停睇睇睇。不過我都要佢溫吓書做吓作業咁啦﹗

佢話五年級的暑假唔駛周圍去係人生有史以來最嘆的暑假喎

你亞女好叻呀,可以翻譯報紙新聞,我就買咗本係有關新聞報道的書佢睇等佢學吓D不同類型生字。

My son is busy too. Playing basketball, badminton, swimming, dramma, music theory, cello, watch films, reading...etc.

He looks still like kid. Good boy listens to adults instruction.

原帖由 hhma 於 09-7-22 17:53 發表
我兩個仔都有時間表, 都肯跟架
因為只得一個鐘係做吓野, 其他全部係玩玩玩

呵呵....甘都叫"肯跟架"
甘講我阿仔乖你兩個仔"雙倍"....佢星期一~星期六都游2個鐘水....其他全部係玩玩玩

原帖由 樂樂家 於 09-7-22 18:09 發表

你亞女好叻呀,可以翻譯報紙新聞,我就買咗本係有關新聞報道的書佢睇等佢學吓D不同類型生字。

我都想買比亞女睇,可唔可以講個書命呀??幾錢?

原帖由 唐老鴨kk 於 09-7-22 21:23 發表

我都想買比亞女睇,可唔可以講個書命呀??幾錢?

好學生自修系列 - 新聞英語 (圖書館有得借架)
$58

原帖由 樂樂家 於 09-7-22 21:34 發表

好學生自修系列 - 新聞英語 (圖書館有得借架)
$58

Thanks!!

無法啦,平時返學都無咩時間,因為實在太多功課喇!呀女都知來緊仲有兩次呈分,佢自己都驚派得差。唯有趁暑假操下佢。我都會選d岩佢程度既新聞比佢做,又或者選d得意既資訊新聞。其實呢個翻譯報紙新聞都幾好,可以幫到佢中、英和常識科,一舉三得。

原帖由 樂樂家 於 09-7-22 18:09 發表

好計   

原帖由 HoTing 於 09-7-23 16:28 發表
無法啦,平時返學都無咩時間,因為實在太多功課喇!呀女都知來緊仲有兩次呈分,佢自己都驚派得差。唯有趁暑假操下佢。我都會選d岩佢程度既新聞比佢做,又或者選d得意既資訊新聞。其實呢個翻譯報紙新聞都幾好,可以幫到佢中、英和 ...
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

下年升中啦, 所以都係比佢讀summer course, 好想搵chess班佢讀
‹ 上一主題|下一主題