用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 已刪除
樓主: yolandamama
go

已刪除

請問那些是 '無中生有' ?
1. 大量踢學生出校 ?
or
2. 全級3/4 人 會考12分以下?
or
3. 厠所事件?
原帖由 靚太太 於 09-8-31 16:42 發表
一睇就知KOKOMAN,,眼紅人地間學校啦,吃不到的莆萄是酸的,仲有你係度影衰緊自己個小朋友間學校呀!我真係估唔到有咁衰質數的家長!
咁無口德好難想像你點教仔,莫非你喜歡教個講事講非,無中生有!!
Oh my god! ...

醒目開學勳章 王國長老

樓主開了這個topic後再沒有出現,
但卻引起紛爭,
會員若有意繼續討論,
請另開新話題,
此topic將會close.

原帖由 KOKOMAN 於 09-9-1 19:57 發表
請問那些是 '無中生有' ?
1. 大量踢學生出校 ?
or
2. 全級3/4 人 會考12分以下?
or
3. 厠所事件?

1.我相信踢學生出校量絕對比唔上DXX,LXX,SXX等的   名校多,BAND 3學校都有呀,唔信問下教育局.大家都係學校啫,千祈唔好話人地學校冇問題,TTCA就係唔可以..
2.第一年的會考,我地做家長都唔覺得好醜,你英華家長覺得有問題咩?你不如擔心下英華點解忽然又轉直資啦!打個譬喻,TTCA得5歲,攞到好成績的學校起碼廿幾至幾十歲,攞來一齊比的人都有DXX地.不過TTCA有學生考到好成績你又唔提?況且出年攞到好成績的一定有你親戚個仔,做長輩的要留D口得.
3.你係話警察唔受理的廁所事件?我覺得要上庭審嗰單英華變態男教師咪仲恐怖.都唔知有幾多個學生受害.不過我好明白呢單係個別事件,唔係代表英華間學校的問題,所以唔會成日攞出來唱,受害學生難受吖嗎!

原帖由 ZZdaphne 於 09-9-1 23:54 發表
但卻引起紛爭,
會員若有意繼續討論,
請另開新話題,

版主有否留意到,對某人不實的惡意評擊,連做學生的也要站出來為學校抱不平,是否封閉了話題就是最好的解決方法?

同意 Mother-cat 的説法。

版主:

Kokoman 言論太徧激,经常惡意批評TTCA,TTCA家长及同學,每當有關 TTCA 的 TOPIC, Kokoman 例必加入,令我們不能平靜的討論下去。

原帖由 ZZdaphne 於 09-9-1 23:54 發表
但卻引起紛爭,
會員若有意繼續討論,
請另開新話題,

其實一睇標題便知係有人故意挑起事端,借之前某家長既topic再攪事,再加鹽加醋借題發揮,極之討厭
我唔知呢間學校為乜事得罪左某人, 但佢當每次聽到或注意到一的事都會到各大討論區唱衰呢間學校,將小事化大,務求令到可以影響到呢間學校聲譽
如果係理性討論,作為學校家長我非常樂意互相交流,因為我亦覺得冇一間係十全十美既學校, 但對於一的非理性既討論, 又例如一的針對性既topic好似呢一個咁, 比喻一間學校為賊船既, 我希望版主可以close左佢以免被無謂人利用引起紛爭

To KOKOMAN;
    請問你為何要咬着我們不放呢?

會考班那29分的難道不是我校學生嗎?
為何你要如此片面,只看見事物的負面?
請你表明你的目的。
若你不明白何謂“無中生有”,請你回家看一看字典。
若你認為一個成語背後只有一個意思,我也無話可說。
但請你“尊重”一下這裡的家長,也請你“尊重”一下自己。

醒目開學勳章 王國長老

我們要尊重言論自由,
但言論自由都有某些規範要遵守,
這個topic已經去這個局面,
今晚將會被close。

如有人再發表不友善或帶挑釁性說話, 我會封鎖帳號.
一切以版主意見為準. 敬希自重.

Fantasylife,
Pls check pm tks.

原帖由 愛校之人 於 09-8-31 15:46 發表
To KOKOMAN:
      說實在的,或許我是激動了點,但作為一個學生,若母校被他人無理的抨擊,當然要第一時間站出來。
         你提及到本校學生的成績,我可以說,在我班上,有多於一半的同學將於原校升讀。而有部份同學將 ...

很高興有你這位 "愛校之人" 做我兒的大師兄,我對基崇充滿信心,只怕我兒追不上進度,很担心啊!

Hi minniebb,  me too !!  

原帖由 minniebb 於 09-9-2 17:20 發表

很高興有你這位 "愛校之人" 做我兒的大師兄,我對基崇充滿信心,只怕我兒追不上進度,很担心啊!

原帖由 愛校之人 於 09-8-31 15:46 發表
To KOKOMAN:
      說實在的,或許我是激動了點,但作為一個學生,若母校被他人無理的抨擊,當然要第一時間站出來。
         你提及到本校學生的成績,我可以說,在我班上,有多於一半的同學將於原校升讀。而有部份同學將 ...

絕對因你而感到驕傲!

醒目開學勳章 王國長老

closed