用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 已刪除
樓主: yolandamama
go

已刪除 [複製鏈接]

'臻美'都是基督教,話晒D校風好D啦!
原帖由 2008mum2008 於 09-7-22 02:14 發表
都未正式開學就見到咁多家長投訴TTCA, 呢間學校會唔會步"臻美"後塵, 最終俾教育局收回辦學權?

既然bridging course要收費, 師資就要有番咁上下, 現在用F5教F1, 我認為唔係一般家長的期望, 校方真係要好好同d家長交代 ...

由始至終我都有講過我親戚個仔係到讀,我與他們一家關係很密切,難道不能就自己所知在此發言讓其他家長參考。
如 mother-cat 認為所有有關此 '名校' post 是同一人,他可向版主反映。
另佢話點解我唔講 DXX,又話人地幾分都可升預科,
第一沒有人直接同我講此校好與壞,另外 '幾分都可
升預科' 的都有特別技能,有些是港隊!
如果mother-cat認為開 post
原帖由 hong2002 於 09-7-22 17:30 發表
英華家長覺得基崇唔好, 批評佢, 我覺得都OK, 言論自由吖嗎, 起馬光明正大, 覺得唔岩咪駁番佢羅!

如果扮人地學校家長,開post閙人地學校,就真係好無恥,話人地學校係賊船, 其實係好嚴重的指控, 唔係比下自己意見咁簡單 ...

First, I have never "以為一個人開幾十個名在BK講嘢", I just can't believe 樓主 is a real parent of a TTCA Form one student!

Remember TTCA is a DSS school, you have to fill in the application form yuorself, you have to attend interview, you have to pay school fee, you have to give up the right of central allocation.  Before you choose TTCA for your son, as a parent, will you search the information of the school? Will you try to understand the vision, mission, school background, managment, structure, futurn plan, style, acheivement etc of this school?  If TTCA is your final choice for your son for his coming 6 years, you must quite agree with the direction of the shcool and have certain confidence on it.

As a parent of a TTCA Form one student, will you simply because of one unsatified summer bridging class and open a topic 上錯賊船 再令家長失望 in BK?

Does it make any sense?  Will you do that too?

Last, I'm not a TTCA parent.

原帖由 KOKOMAN 於 09-7-22 21:10 發表
依間學校d家長幾得意,在厠所做Xd衰嘢就唔比人講,
成日以為一個人開幾十個名在BK講嘢,幸好我姪仔明年會考後終於決定去另一間升預科(佢由中一開始在出面已補習,佢阿媽話學校程度淺),希望佢能為學校破14分之紀錄啦! ...

我當然禁制唔到你把口,只不過我想叫你做成年人嘅要有番D厚德,,不斷針對性去唱兩個因一時想歪咗兼且與你無關嘅少年人,你唔覺得好衰格咩,索K打劫你唔唱?皆因佢地係名校生囉.唔知你對XX居民大喊正生班小朋友做吸毒仔,吸毒妹,有乜感想?一句講哂-呢位英華家長係居心叵測嘅.

'聽聞'會考14分就年年唱,傳統直資 名校考單位數就唔見你唱,仲大條道理話有特別技能就可豁免,都係嗰句--呢位英華家長居心叵測.

不過你冇收到傳聞咩?'傳聞'會考14分係兩年前已經屬於流料啦,有俾其他學校篩出來TTCA讀中四,五的學生,經過努力,絕對考到唔止你傳聞番來的十四分囉,消息有在家長會公開俾家長知,乜你收唔到?不斷撒播你嘅14分傳聞,呢位英華家長的目的是--居心叵測.

我絕對相信令親戚個仔可以在明年會考打破你傳聞的十四分,不過既然佢咁叻仔,認為TTCA的程度咁淺,相信佢科科攞咗滿分之餘,定落的目標會考分數起碼有34分(全科計),到時你呢個作為英華家長的路人親戚咪唔使再用'傳聞'14分來唱TTCA,反而可以有真憑實據大唱TTCA好在有你親戚個仔來爭光囉,請繼續叫呢個小朋友努力加油去補習,一切靠佢啦!

最後,你唯一可相嘅係----你冇分身!

唔係我作大話貴校有人在厠所性X,我係睇報紙才知,你不如罵份報紙啦!
總之要比2千幾蚊讀間咁嘅學校就唔值啦,分分鐘個女都冇埋!
原帖由 mother-cat 於 09-7-23 13:32 發表

我當然禁制唔到你把口,只不過我想叫你做成年人嘅要有番D厚德,,不斷針對性去唱兩個因一時想歪咗兼且與你無關嘅少年人,你唔覺得好衰格咩,索K打劫你唔唱?皆因佢地係名校生囉.唔知你對XX居民大喊正生班小朋友做吸毒仔, ...

回覆 45# KOKOMAN 的文章

You and Mother Cat are acting too childish here.  Hope both of you could respect each other one day and do no more personal attack.  Hope this place could restore to harmony soon.

As I believe this thread is created by a fake person, it deserves no more reply and discussion.

My writing should better be ended here.  Good Bye All!

原帖由 KOKOMAN 於 09-7-23 20:02 發表
唔係我作大話貴校有人在厠所性X,我係睇報紙才知,你不如罵份報紙啦!

本來都唔想出聲, 係邊一份報紙講話係廁所性x呀?? 報紙係講2位同學係有親暱行為呀, 據我所知佢地係響廁所攬攬錫鍚,而校方亦好重視事件, 個2名學生亦受左處分. 我囝囝講聽聞佢2個已經離開學校, 係被學校取消學值定自己走就唔清楚喇.
就係你呢的人, 張一的小事放到有咁大得咁大, 無中生有, 又唔係學校家長,自己唔鍾意人地學校就到處造謠生事....

我只想在此表達這多天看完這個post的感受,我的孩子是Band 1 生,但派位卻派得不好,很傍徨!後叩門入了TTCA,今年九月人讀,TTCA雖是很Top的學校,但從朋友的子女打探得到他們也讀得開心,亦很乖,所以我就禳孩子入讀,不想再叩門叩門再叩門,而我和孩子也好不容易才從派位失敗中走出,孩子也決定振作,在那裏讀也努力去讀,但這個post令我十分困擾,怕自己選錯校....
於是查問他在bridging course的情況,他說的確有部份是畢業學生教,但教得很清楚,並以全英語教,只有時有同學明才用中文解說,另有不同活動也有老師帶領,他感覺很好,沒半點投訴。其實報讀bridging course 是自由參加的,事前亦知道有部份是畢業學生教的。我講出我所知的,只想禳一些跟我一樣的媽媽放心一點。

回覆 47# bkfriend 的文章

造謠生事者, what you've done just discredit yourself, not the school.  I could leave now because TTCA's parent could fight for themselves.  I leave my last 3 words to you (造謠生事者) - "SHAME ON YOU".

原帖由 ncmami 於 09-7-24 01:25 發表
我只想在此表達這多天看完這個post的感受,我的孩子是Band 1 生,但派位卻派得不好,很傍徨!後叩門入了TTCA,今年九月人讀,TTCA雖是很Top的學校,但從朋友的子女打探得到他們也讀得開心,亦很乖,所以我就禳孩子入讀,不想再叩門叩門 ...

我2年前亦同你一樣心態, 懷著戰戰兢兢既心情比小兒入讀TTCA, 好怕佢會學壞, 不過經過左2年時間觀察,依家都好開心自己冇揀錯學校比囝囝,而佢亦讀得好開心.
網上既言論唔好盡信, 要靠自己實地觀察一下, 既然選擇左學校比子女就應該要有信心, 最重要係等佢地開開心心迎接中學生活

多謝鼓勵,我會和兒子一起努力迎接中學的新生活

原帖由 bkfriend 於 09-7-24 10:37 發表

我2年前亦同你一樣心態, 懷著戰戰兢兢既心情比小兒入讀TTCA, 好怕佢會學壞, 不過經過左2年時間觀察,依家都好開心自己冇揀錯學校比囝囝,而佢亦讀得好開心.
網上既言論唔好盡信, 要靠自己實地觀察一下, 既然選擇左學 ...

一個基崇家長的心聲

我覺得這裡的爭論,無非在於有人要証明崇真不好,甚至很差。而有人又不忿這些評價。作為一個基崇學生的家長,我並不太想替學校護航,但我願意將自已頗為"失禮"和"慘淡"的兩年經歷和大家分享。
首先介紹一下我自已,我兒子今年中二,暑假後升中三。
我跟這裡的一些基崇家長不同,在小學時,我兒子並非band one 學生,也並非所謂band one 尾 band two 頭學生,他是真正的 band two學生,學業成績不突出,亦無特長。他能夠考進基崇相信主要是因為他是崇小的學生,而且他品行優良。
但由中一開始,我們一家的壓力就開始大得不能招駕。
或許當初選校時,我和我先生都太天真,以為選一間英文中學,(其實回想起來,以一個band two學生來說是有點不自量力)兒子讀得好的話,將來幸運些可以在香港讀大學,就算成績不好,慣用英文學習,讀完高中也可以出國。
料想不到的是,原來直資學校是頗為殘酷的,去年中一升中二就由180人"淘汰"剩120人。我不清楚那60人是留了級或是不甘留級而離校,但我絕對相信會放棄免費教育而選讀直資學校的家長,不會是放任學生,完全沒有盡力的家長。他們的傷心失望,我實在感同身受。
對我這個曾經艱苦奮鬥的"倖存者” ,也實在不想讀下去,原因是我覺得學校只是為學生設定了一些標準(可以美其名說是客觀而早已通知家長的標準) ,但他們並沒有用心幫助過遇到困難的學生去達到標準。(我承認這是我絕對主觀的感覺)
於是我們展開了長達一個暑假的找學校經歷。
拿著中、英、數低分(合格)的成績,我們主攻一些校風不錯的中文中學(唔係去名校,因為我們深知自已沒有資格去略佳的學校叩門),但遇到的結果是有些學校看了成績表後,我們連拿報名表的資格也沒有,有些有幸見到副校長,就被搶白說貴子弟連Visual Art 和 Music 都不合格 (但事實是這兩科在基崇真是難到不得了) ,肯定學習態度有問題,最後推說學校暫時沒有學額之類。結果是擾攘了一個暑假之後,我們戰戰兢兢的在基崇升上中二。
幸運地,中二的學習生活較中一順利,我相信原因有兩個。最主要的是兒子在想轉校的過程中曾經被幾個學校高層數落和拒絕,他深感難堪和慚愧,(我見過他在一次面試後躲在房裡哭) ,所以他的學習態度有改進。其次是我們開始明白學校的要求,而能夠有目標地去達到學校的標準。
所以,其實我覺得去年有家長開了” 上錯賊船,誤了子女” 的標題是因為她的女兒在學業成績上遇到困難,但沒有得到她預計的關愛和扶助而一時激憤。
我認為基崇不可說是賊船,它只是一間有自己” 標準” (而且十分堅持,不會妥協,縱使你可能不認同)的直資中學,所以對成績好的學生來說,他們會讀得開心(由此可見,護航的基崇家長說的是真心話) ,但對成績未如理想的同學來說,它缺少的是一份” 關愛”.
但” 關愛” 是一種較高層次的教育理想,我們又何必企求呢!
最後,我想說其實我心裡是很不滿意KOKOMAN的 ,她對基崇的憤恨,令我們這些基崇家長不太想在這裡交流。
KOKOMAN,您是否可以放基崇一馬,還我們一個輕鬆發表的平台呢?如果可以的話,我先在這裡謝謝您。

PS. 另外,我對基崇的課程和各方面還有一些個人體會,如果家長有興趣,我們再討論吧!

原帖由 fantasylife 於 09-7-25 13:14 發表
我覺得這裡的爭論,無非在於有人要証明崇真不好,甚至很差。而有人又不忿這些評價。作為一個基崇學生的家長,我並不太想替學校護航,但我願意將自已頗為"失禮"和"慘淡"的兩年經歷和大家分享。
首先介紹一下我自已,我兒子今年 ...

首先,我非常認同Fantasylife 的說法,因為覺得完全同一感受,同一經歷,亦為那60 個學生沒有受到學校的關愛而難過。

其次,我覺得樓主你用這個Topic就應該知道去年ttca發生甚麼事,當你為孩子選擇中學時,就要考慮家長去年在bk反映問題的因素,既然仍決定選擇ttca ,就不應用上錯賊船這個Topic及開了Topic又不再回應,有點奇怪。

另外,各家長在bk 對罵真係好無謂,總之,你覺得ttca係你杯茶,你就繼續飲(即讓孩子繼續讀),不是你杯茶,就安排離開,有甚麼好爭辯。

而我在這個7月中前都是ttca家長,但自覺ttca已不是我杯茶,雖然孩子今年的成績好滿意,但仍為孩子另作安排。因為學校以基督教「信、望、愛」精神辦學,教學理念是:

每個學生均具尊嚴

每個學生均富潛能

每個學生均能學習

每個學生均會成功

但校長去年10月接受報紙的訪問,講述家長向教育局及向傳媒投訴事件,他在訪問中說”因材勸退,有何不對”的言論,令我極之反感,覺得管理層與辦學理念不乎。這杯茶衹會越飲越淡。決定不飲也不會有損失。

最後,仍然係那句,係你杯茶,你就繼續飲,不是你杯茶,就無謂飲,不值得再爭辯。

多謝各位的分享,不論你們選擇了留下,抑或是離開,是絕對值得尊重的,也希望孩子們可以在新環境開心地成長.

其實對於那位家長的所為,我是覺得已到了無可忍受的地步,三年來他不斷針對性及帶有惡意,去批評TTCA,給人的訊息也只是憑'傳聞',不得已才揭露他是英華家長,大家才容易明白他的居心.

我的囡囡將會升中四,她是屬於 很懂自理的人,所以我比較幸運,這幾年她都能平隱升級,也有進步,也許'懂得自理'的小朋友比較適合TTCA.
問我是否百分百滿意學校,當然是不,但我明白這個社會絕對沒有百分百的,那管你需要付鈔,我亦需要教導小女明白是要她去適應學校(社會),而不是學校去遷就你,所以我接受若然孩子不適合學校的話,他絕對會在行為上表現出來,我的大兒子就是有這情況,就算我為他轉了一間更加好的中學,他仍然表現懶散,我先反省他的問題所在,最後知道學校未能配合,也選擇再離去,就正如你們現在的情況一樣,所以我會明白你們的心情.朋友見囡囡在TTCA學習愉快,問我會否讓小兒子也入讀,我會說'不',因為小兒子屬於坐不定的人,所以不是TTCA杯茶,我仍然煩惱著找那間屬於他杯茶的學校呢!

明天再有另一個TTCA的學生故事分享

原帖由 fantasylife 於 09-7-25 13:14 發表
我覺得這裡的爭論,無非在於有人要証明崇真不好,甚至很差。而有人又不忿這些評價。 ...

hello你好,

想你的兒子應與我的囝囝同級, 好高興認識你.
我與你一樣, 其實不太想替學校護航, 反正校譽好壞, 學生收多與少對現時已升f.3既小兒來說並無所謂, 只係睇唔過眼一的無中生有既事件而作出反駁.
其實我覺得ttca只是一間普通既傳統英文中學, 當初揀呢一間學校, 純粹因為兒子係屬於"2頭唔到岸"既人, 所以我既要求好簡單, 只要搵一間校風好同英語教學既已經足夠, 呢2點ttca絕對可以做到.
可能大家既教導方式不同, 我認為學校只係作為一個合適平台比小朋友去學習, 所以我基本上對ttca冇抱太大期望, 主要仍然係要靠自己努力, 畢竟中學生不同小學生, 培育自我能力至為重要, 況且面對充滿競爭既社會, 早一點給子女壓力未嘗不是好事. 相信引起咁多"問題", 很在於部份家長對學校既"期望"未能達到所至.
另外, 據我所知上一年只有約20名中一生要留班, 其餘都係"試升", 不過亦冇人需要降班回f.1, 相信只係學校其中一個迫小朋友努力既方法, 其實好多學校都有升班標準, 只不過由於直資學校要收費, 很多人覺得不值.
總括來講, ttca只係一間普通既英中, 以band2生為主, 校風ok但學生比較散漫, 所以要提升學校質素, 汰弱留強係無可避免

原帖由 bkfriend 於 09-7-25 19:06 發表

hello你好,

想你的兒子應與我的囝囝同級, 好高興認識你.
我與你一樣, 其實不太想替學校護航, 反正校譽好壞, 學生收多與少對現時已升f.3既小兒來說並無所謂, 只係睇唔過眼一的無中生有既事件而作出反駁.
其實我覺 ...

留班人數就算由8X人減到2X人,都算太高.一般津校,教暑祇容許每班有2個留班位.

原帖由 nicholasmom 於 09-7-25 23:45 發表

留班人數就算由8X人減到2X人,都算太高.一般津校,教暑祇容許每班有2個留班位.

都係大家觀點唔同, 我覺得反而冇問題, 假如小朋友連最basic既學科都唔合格, 勉強比佢地升班結果只會害左佢...假如我既小朋友都係咁, 與其是是旦旦比佢完成中學出黎做野, 倒不如比機會佢打好基礎再上重好.
津校由於係教署話事, 佢地就算有小朋友唔合升班條件都要夾硬升上去, 我自己已經係最好例子, f.1-f.5都係夾硬升,掉轉阿媽求過學校要求repeat但學校話唔使, 結果讀完f.5都未識寫一封似樣的既英文信, 會考全部担梯....後尾要靠自己再重讀夜校,先考到張似樣的既cert

原帖由 bkfriend 於 09-7-26 11:10 發表

都係大家觀點唔同, 我覺得反而冇問題, 假如小朋友連最basic既學科都唔合格, 勉強比佢地升班結果只會害左佢...假如我既小朋友都係咁, 與其是是旦旦比佢完成中學出黎做野, 倒不如比機會佢打好基礎再上重好.
津校由於 ...

Hi, bkfriend,

非常認同及欣賞你的理念:『與其是是旦旦比佢完成中學出黎做野, 倒不如比機會佢打好基礎再上重好.』因為你這個理念是鼓勵及關愛學生的表現。所以,當孩子的同班家長向我訴苦時,我都向他們提議與其四處找學校轉校,倒不如給孩子repeat打好基礎,再重旁協助及鼓勵他們。

但學校兩位校長的理念是”因材勸退,有何不對理念。絕對不是鼓勵及關愛的理念。

以上兩個理念給學生的自尊、自信及對學校的歸屬感是完全不同。
一如自己的孩子,即使對學校的升級要求完全沒有問題,都提出希望我為他另作安排,就是一個例子。

再者,我認同ttca是一間校風不差的普通傳統英文中學。係家長杯茶,就繼續飲,絕對不值得我們做家長的為它護航,那祗會令兩位校長不思反省。這樣,對其他艱苦奮鬥及孩子給離棄的家長又是否公平呢?

最後,我好欣賞KOKOMAN再沒有在這平台發表她的不必要說話。KOKOMAN,謝謝你。

原帖由 KOKOMAN 於 09-7-23 20:02 發表

今日英x又有新聞, 如果按你個尺度, 咁分分鐘連個仔都冇埋喇
http://www.singpao.com/NewsArticle.aspx?NewsID=37262&Lang=tc
呢單野一樣可以放大來講,不過其他家長有口德, 唔會好似某人咁亂唱其他學校...
‹ 上一主題|下一主題