用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門

Mousei

首先多謝你 share yr experience. 好讓我這個新手mama 了解多些

想再請教你 “十三” 軍是否指紀律團隊? 如童軍…

小兒昨天收到該校的報名表(自行選校那份), 佢話會 100%接見所有報名的人仕。

之前收過有關馬可賓簡价, 話要求帶”功課、作文”等日常練習系吾系.....

講真小兒日常做嘢咁多甩漏….成日都錯漏百出….睇功課點會好,操行都系麻麻哋…. “自行”时選吾選這間好…仲念緊…其實我系想幸運抽獎時才選….

另外馬可賓/老師對學障學生有否支援?

原帖由 mousei 於 09-11-26 19:04 發表
讀馬可賓一定要参加十三軍之中的其中一軍.校長話除咗可以訓練紀律,仲會加强獨立及自信心.無得唔揀.
最初開學唔會有太多家課,但現在開始多了,阿女話今日有9樣功課,但不會一次過叫你交晒的.
如果做功課是慢吞吞的,就真 ...

回覆 61# Skywan 的文章

Skywan,
十三軍算係紀律團隊.好似有少年領袖團,基督少年團,紅十字會,航空青年團,交通安全隊,聖約翰救傷隊等等-----.
其實我對馬可賓還末算太清楚,我女兒也只是大抽獎派位時派入去(第二志願).乜原來佢自行收生時要帶功課及作文架?可能就是要睇吓小朋友平時的成績及整體表現啊.我覺得呢間學校對學生的自理能力都要求好高.
以我平時接阿女放學時觀察所得,校風的確唔錯.
關於支援學 障問題,如入咗這間學校,要第一時間同校長講,佢地會幫你處理.

Thanks for yr information!
系呀! 之前屯門醫院的治療師都有叮囑過我一定要同升中的學校講...睇下可吾可以作出調適。

所以我念緊是否官立中學(南屯/屯官)的可能有些支援...

原帖由 mousei 於 09-11-27 11:51 發表
Skywan,
十三軍算係紀律團隊.好似有少年領袖團,基督少年團,紅十字會,航空青年團,交通安全隊,聖約翰救傷隊等等-----.
其實我對馬可賓還末算太清楚,我女兒也只是大抽獎派位時派入去(第二志願).乜原來佢自行收生時要帶 ...

請問有沒有媽咪知道屯官是否已掉到BAND2頭啦?

我都聽聞過...惟未得正實...
之前參觀時, "微調"新政下校長話來年仍然全開英文班....  
咁... 我念又未掉到 BAND 2 ge...可能是 BAND 1 尾,
但我又念其實BAND 1尾同BAND 2 頭中學都有机會收到 BAND1&2頭 的學生, 只系睇下收左几多%,分別都不太大, "屯官"似中都系掛名英中....

原帖由 yanyanhk 於 09-12-7 14:09 發表

多謝Skywan 請問南屯官好還是屯官好,傳統來講屯官好過南屯官,但而家又聽講南屯官好D

好多人都話 "南屯" 好過 "屯官"
因為參觀南屯當天有事我都 MISS 左, 我只參觀左屯官, 無法親自比較, 我都系參考其他人資料

原帖由 yanyanhk 於 09-12-8 09:15 發表
多謝Skywan, 請問南屯官好還是屯官好,傳統來講屯官好過南屯官,但而家又聽講南屯官好D

你地唸成點,會去邊間中學 交流一吓thx

Dear Kamama , 有關選校問題請教

小女兒就讀荃灣區,家住屯門區.
五年級呈分試 中C 英A 數B 常B  名次 81/157 老師說是BAND 1 尾 .
六年級呈分試 中B 英A 數C 常A  名次未有.
自行希望報葵青區 保祿 及 屯門區 陳瑞芝
請問有沒有機會 , 謝謝.

Dear Kamama,
我住屯門,小女讀保良局梁周順琴小學下午校。
第一次報分試124人中55名,
第二次報分試124人中65名。
其實小女仲係唔係band 1生??
多唔多機會入到保良局董玉娣中學,或其他的英中??

原帖由 Skywan 於 09-11-28 09:40 發表
Thanks for yr information!
系呀! 之前屯門醫院的治療師都有叮囑過我一定要同升中的學校講...睇下可吾可以作出調適。

所以我念緊是否官立中學(南屯/屯官)的可能有些支援... ...

但我收到料話屯官今年新一年(2009入讀 Form 1)之家長還未見過班主任, 即未開分班家長會...

醒目開學勳章

本人對屯門區選中學有點心得,希望可以幫下今年的媽咪,有錯請更正.

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董玉娣中學一定得,上年
梁周順琴小學下午校三次報分平均90名現在都在董中.努力!

原帖由 fxxxxxn 於 09-12-8 21:58 發表
Dear Kamama,
我住屯門,小女讀保良局。
第一次試124人中55名,
第二次報分試124人中65名。
其實小女仲係唔係band 1生??
多唔多機會入到,或其他的英中?? ...

醒目開學勳章

南屯一定好過屯官!

原帖由 Skywan 於 09-12-8 12:22 發表
好多人都話 "南屯" 好過 "屯官"
因為參觀南屯當天有事我都 MISS 左, 我只參觀左屯官, 無法親自比較, 我都系參考其他人資料

醒目開學勳章

校風差,如果band1女生很想讀英中,可選第2Choice

原帖由 man618 於 09-8-10 14:05 發表
請問大家對劉金龍有咩意見呀?可以比d意見嘛!thanks!

醒目開學勳章

董中今年會考成績已超越百周,而且師生關係很好!但功課已比
百周多,因為要Keep.

原帖由 carchu12 於 09-10-9 17:22 發表
唔知點解,亞囝個教琴老師話lee幾年好似保董好過百周

醒目開學勳章

馬可賓要中,英作文各一篇,選最高分便可!

原帖由 Skywan 於 09-11-27 10:24 發表
Mousei
首先多謝你 share yr experience. 好讓我這個新手mama 了解多些想再請教你 “十三” 軍是否指紀律團隊? 如童軍… 小兒昨天收到該校的報名表(自行選校那份), 佢話會 100%接見所有報名的人仕。之前收過有關馬 ...

醒目開學勳章

永隆band 2尾
沈香林band2尾band3頭

原帖由 Joe媽媽 於 09-11-22 22:55 發表
[quote]原帖由 MOOYY 於 09-11-16 13:56 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多 ...

醒目開學勳章

對!

原帖由 yanyanhk 於 09-12-7 14:09 發表

醒目開學勳章

有!以分試分班,今年F.1 B班,D班為精英班.

原帖由 tsa 於 09-7-21 17:56 發表
想問屯門百周年中一型有冇精英班,哪一班呢?

請問一下:
小兒應屬Band 2尾Band 3 頭,頭痛唔知揀邊兩間自行收生!
心目中有永隆,但第二間唔知點揀!
另外會報直資,唔知新界西有邊D直資好呢?
李兆基要求好高呀!中、英、數要B以上呀!