用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門

醒目開學勳章

見議自行當band 1擇,第三次呈分如取得更好成績在抽獎的都可擇英中.要小心荃灣區同屯門區學校Banding有無變.

原帖由 小肥洛洛 於 10-1-7 14:42 發表
Dear Flora ,

本人居住屯門 , 但學校區在荃灣 , 小女兒呈分試五年級下學期 呈分試 中C 英A 數B 常B 名次 81 / 157 , 今次六年級上學期  中B  英A  數C 常A , 97/157 . Banding 是 Band 2 頭 ,我本想自行報  ...

原帖由 flora 於 10-1-7 16:53 發表
I suffered the same as last year and I understand it was very difficult to make a decision.

Yes, marginal case is most difficult. BTW, your child has been settled??

醒目開學勳章

Yes! This is why I want to share my experience with others.  Check PM pls.

原帖由 fxxxxxn 於 10-1-7 20:45 發表

Yes, marginal case is most difficult. BTW, your child has been settled??

醒目開學勳章

fxxxxxn,
Due to the problem in BK my PM message was returned.

Hello Skywan,
大b讀AM架, 聽其他媽媽講, 舊年好多人派左陳瑞芝, 我新手黎,唔識 pm 你, 點用架 ?

原帖由 Skywan 於 10-1-7 15:56 發表
你好! 阿仔都系讀 "蒙恩", 你 AM 班 或 PM 班 ? 你點知去年 70名是 Band 1 老師講? 大家交流下。又或者 bk pm我

Ar! 系啊! 之前家長會有提過好都几多入左陳瑞芝,不過無詳講 AM/PM 各几多。

PM = 私人訊息
(左下角有   )

你CLICK 入去 私人傳訊 就是 PM 了

原帖由 paklamryan 於 10-1-8 10:29 發表
Hello Skywan,
大b讀AM架, 聽其他媽媽講, 舊年好多人派左陳瑞芝, 我新手黎,唔識 pm 你, 點用架 ?

Flora;
請問我兒屬BAND1中,不知有沒有機會入陳瑞芝?謝謝

我個囡都係讀蒙恩架!

大家好,屯官真係麻麻,因小兒讀緊。本人小女亦升中讀呂小考全級十名內,自行1st choice 梁銶琚 2nd choice 陳瑞芝,請問如在大抽奬入梁銶琚機會高嗎?thx

大家好,屯官真係麻麻,因小兒讀緊。本人小女亦升中讀呂小考全級十名內,自行1st choice 梁銶琚 2nd choice 陳瑞芝,請問如在大抽奬入梁銶琚機會高嗎?thx

醒目開學勳章

你擇得好呀!係敢擇!不過抽獎時建議 2nd choice 要擇Band 1尾.

原帖由 joe612 於 10-1-9 22:42 發表
大家好,屯官真係麻麻,因小兒讀緊。本人小女亦升中讀呂小考全級十名內,自行1st choice 梁銶琚 2nd choice 陳瑞芝,請問如在大抽奬入梁銶琚機會高嗎?thx ...

醒目開學勳章

一定有機會啦,band 1頭同band1尾抽獎時機會均等!

原帖由 yanyanhk 於 10-1-8 16:52 發表
Flora;
請問我兒屬BAND1中,不知有沒有機會入陳瑞芝?謝謝

[quote]原帖由 flora 於 10-1-10 09:58 發表
你擇得好呀!係敢擇!不過抽獎時建議 2nd choice 要擇Band 1尾.

係敢擇?即什麼意思?是否呂小不夠級數?請說明知,thx

醒目開學勳章

意思是我擇得正確!

原帖由 joe612 於 10-1-10 13:50 發表
[quote]原帖由 flora 於 10-1-10 09:58 發表

係敢擇?即什麼意思?是否呂小不夠級數?請說明知,thx ...

最近班主任講,呂X祥中學經教育局睇過上堂情況後,極滿意,並可以用普通話教授中文,某subject用英文授課,令我選校1516,屯門区有那些學校是用普通話教授中文呢?

你地交左'form'味 ? 終於決定今日遞交, 1st choice 陳瑞芝, 2nd choice 田家炳 ! 你地呢 ?

我選了(1)陳瑞芝,(2)董玉娣

似乎很多人揀了陳瑞芝, 競爭很大!

原帖由 winkylau 於 10-1-23 10:09 發表
我選了(1)陳瑞芝,(2)董玉娣

我念左好久才決定, 今天才遞交 (1)馬可賓 (2)田家炳

今日生果日報刊:
【本報訊】中一自行分配學位階段昨截止申請,雖然教育局期望透過英文班打破標籤效應,但家長仍然對英中趨之若鶩,多間因語言修訂方案而「升呢」的英中新貴,今年報名人數均錄得增幅,有學校平均每 16人爭一個學額,與傳統英中看齊。中學校長會主席阮邦耀指,雖然全港適齡學童人口減少,但學生競爭情況反會更激烈,建議學生做好面試及各樣準備工夫以保學額。

為期三周的中一自行收生程序昨結束,有家長昨趁最後機會到心儀學校報名,為兒子報讀將軍澳升呢英中景嶺書院的梁太指,新制度太混亂,她要多花時間理解及找資料,「咪去問其他家長朋友,呢間係英中咩?我都唔知,總之朋友話學校好就報。」另一位家長李太亦坦言英文班制度太艱深,「我揀呢度係因為學校校舍靚。」

馬可賓中學 16人爭一席
今年多所成功升呢英中,收生情況均較去年理想。馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學則收到 639份報名表,較去年少 10份,但因只提供 40個學額,平均每 16人爭一個,較不少傳統英中更難入讀。

傳統英中收生情況今年略失色。名校皇仁書院收到 728份申請,較去年少 67份。至於不幸「降呢」的英中,西區聖類斯中學今年有逾 350人報名,與去年相若,天主教郭得勝中學更收到 510份申請,較去年多 40份。

部份「升呢」英中報名情況
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學
今年報名人數(平均每學額競逐人數): 639( 16)
上年報名人數: 649

港島民生書院
今年報名人數(平均每學額競逐人數): 686( 12.7)
上年報名人數: 583

中華基督教會蒙民偉書院
今年報名人數(平均每學額競逐人數): 582( 10.8)
上年報名人數: 507

將軍澳官立中學
今年報名人數(平均每學額競逐人數): 575( 10.6)
上年報名人數: 569

順德聯誼總會譚伯羽中學
今年報名人數(平均每學額競逐人數): 434( 10.1)
上年報名人數: 415

保良局何蔭棠中學
今年報名人數(平均每學額競逐人數):約 540( 10)
上年報名人數:約 450

田家炳中學
今年報名人數(平均每學額競逐人數):近 500( 9.3)
上年報名人數: 428

景嶺書院
今年報名人數(平均每學額競逐人數):約 450( 8.3)
上年報名人數:約 400

資料來源:上述中學

****未經本人許可, 不得轉載****