用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

請問一下:
小兒應屬Band 2尾Band 3 頭,頭痛唔知揀邊兩間自行收生!
心目中有永隆,但第二間唔知點揀!
另外會報直資,唔知新界西有邊D直資好呢?
李兆基要求好高呀!中、英、數要B以上呀!

呢位媽媽, 可否告知原因 ? 因為好少聽南屯呢間中學D資料, 謝謝 !

原帖由 flora 於 10-1-2 16:03 發表
南屯一定好過屯官!

醒目開學勳章

回覆 82# paklamryan 的文章

hi,
我有朋友的女兒/兒子讀南屯官∕屯官,
南屯官果個佢讀得好開心也積極,我好羡慕佢!屯官如果入唔到精英班,你會唔見你個仔女做功課,因為佢地話無?!

另外如果你親自到學校門口睇過一,二天,你會知點解!

Flora, 謝謝你的資料, 但係我返工返足6日, 好難企係間學校門口睇到d學生的情況, 係唔係有d x社會既人 ?
但係佢地話哂都曾經係 band 1 學校喎

原帖由 flora 於 10-1-5 16:07 發表
hi,
我有朋友的女兒/兒子讀南屯官∕屯官,
南屯官果個佢讀得好開心也積極,我好羡慕佢!屯官如果入唔到精英班,你會唔見你個仔女做功課,因為佢地話無?!

另外如果你親自到學校門口睇過一,二天,你會知點解! ...

保良局董玉娣中學點樣嫁?
好似之前都有留意,上親報都唔係好野

原來呢度咁多人,請大家俾d意見呀!!!!

咁樣ge成績,自行收生可以揀邊兩間呀???

成績如下:

中:C
英: D-E
數:B
常:C-D
操行C或C-
級名次:6X/110

課外活動

P.S最緊要入D學校唔好學壞就得嫁啦

請大家指教指教!!thanks a lot~

佢間小學話佢係band2尾,band3頭的同學!

醒目開學勳章

放心不是有x社會,只是你們在第二次擇的時候(抽籤)要分清楚,例如第一馬可賓,第二唔可以擇田家炳/譚柏羽,以免浪費.屯官係band 1,但水準已不及以前.如果可以問下而家正就讀的同學/家長會好D.

原帖由 paklamryan 於 10-1-5 17:04 發表
Flora, 謝謝你的資料, 但係我返工返足6日, 好難企係間學校門口睇到d學生的情況, 係唔係有d x社會既人 ?
但係佢地話哂都曾經係 band 1 學校喎

Flora, 知道了, 謝謝妳的意見 !

原帖由 flora 於 10-1-5 21:14 發表
放心不是有x社會,只是你們在第二次擇的時候(抽籤)要分清楚,例如第一馬可賓,第二唔可以擇田家炳/譚柏羽,以免浪費.屯官係band 1,但水準已不及以前.如果可以問下而家正就讀的同學/家長會好D.

...

醒目開學勳章

Paklamryan,
祝你的孩子入到心儀的中學!

原帖由 paklamryan 於 10-1-6 11:32 發表
Flora, 知道了, 謝謝妳的意見 !

小女今年四年級, 但我對明年升中選校一無所知; 現讀仁濟小學, 考試平均分有86, 英,常一向有9x, 中,數約8x; 但無咩個人校外校內奬得過, 學音樂又半途而廢, 都唔知點!

有以下查詢:

1) 小學讀保良局對入保良局中學有幫忙嗎?通常平均分要多少先可以入到梁球居,董玉娣或百周年呢?

2) 升中選校時係自選先還是抽獎先?

3) 有咩選校方式, 次序要留意?

4) 有咩website可以知道多一些消息呢?

我首選一定係英中, 因囡囡英文可應付,  希望各位可以提點一下, 多謝幫忙.
KooKuKooKu :pint:

醒目開學勳章

1) 小學讀保良局對入保良局中學有幫忙嗎?通常平均分要多少先可以入到梁球居,董玉娣或百周年呢?
讀保良局對入保良局中學一定有幫助,因多一次抽籤機會,如果五年級轉校還有機會
2) 升中選校時係自選先還是抽獎先?
1.自選2間
2. 抽獎
3) 有咩選校方式, 次序要留意?
一定要清楚子女的Banding

4) 有咩website可以知道多一些消息呢?
BK

原帖由 kooku2004 於 10-1-6 12:32 發表
小女今年四年級, 但我對明年升中選校一無所知; 現讀仁濟小學, 考試平均分有86, 英,常一向有9x, 中,數約8x; 但無咩個人校外校內奬得過, 學音樂又半途而廢, 都唔知點!

有以下查詢:

1) 小學讀保良局對入保良局中學有 ...

回覆 17# flora 的文章

[quote]原帖由 flora 於 10-1-2 15:59 發表
本人對屯門區選中學有點心得,希望可以幫下今年的媽咪,有錯請更正.

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董玉娣中學一定得,上年
梁周順琴小學下午校三次報分平均90名現在都在董中.努力!

Thanks for your information.
Unluckily, school master mentioned that only 1~50th are qualified as band 1 in this year.
My daughter is dropped to band 2.

其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的話, 隨時跌左落 band 2, 而家真係無覺好瞓到7月囉 !

醒目開學勳章

Tell your child to keep or even try better.  Some schools may cut the banding before the banding line in order to make their report better.

原帖由 fxxxxxn 於 10-1-7 00:30 發表
[quote]原帖由 flora 於 10-1-2 15:59 發表
本人對屯門區選中學有點心得,希望可以幫下今年的媽咪,有錯請更正.

fxxxxxn,
你個女一定係Band 1生!如選保良局董 ...

原帖由 paklamryan 於 10-1-7 09:47 發表
其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的 ...

me too, band 1 尾真係好令人擔心, 唔上唔落 ...

屯門區自行選校

Dear Flora ,

本人居住屯門 , 但學校區在荃灣 , 小女兒呈分試五年級下學期 呈分試 中C 英A 數B 常B 名次 81 / 157 , 今次六年級上學期  中B  英A  數C 常A , 97/157 . Banding 是 Band 2 頭 ,我本想自行報 葵青區保祿六世 及荃灣可風 , 但亦希望報屯門區的英中, 請問妳有什麼意見給我.謝謝.

你好! 你點知去年 70名是 Band 1 老師講? 大家交流下。又或者 bk pm我

原帖由 paklamryan 於 10-1-7 09:47 發表
其實我都好驚, 亞大b讀蒙恩, 而家係排40屬於 band 1, 但又係佢係學校無貢獻, 又無獎, 加上佢地呢一年好多好勁的同學仔, 但係今年好似頭50名先至係 band 1 比舊年70名既少左好多, 所以如果佢係呢幾次考試都保持唔到的 ...

醒目開學勳章

http://www.plktytc.edu.hk/chiver/News/al2009.pdf
http://www.plktytc.edu.hk/chiver/News/cert2009.pdf

原帖由 肥YA姨 於 10-1-5 17:29 發表
保良局董玉娣中學點樣嫁?
好似之前都有留意,上親報都唔係好野

醒目開學勳章

I suffered the same as last year and I understand it was very difficult to make a decision.

原帖由 Joe媽媽 於 10-1-7 13:44 發表

me too, band 1 尾真係好令人擔心, 唔上唔落 ...

‹ 上一主題|下一主題