用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Joe媽媽,
如果怕 BAND 1/ BAND 2 unclassify可以擇1間band1,第2擇band 2 保險些.

原帖由 Joe媽媽 於 10-4-3 16:10 發表

抽獎要計埋第三次成績, 如果仍然係 band  1就緊係要band 1啦; 而且, 頭2間重要一定係自行派位之2間.

話明抽獎都要好睇彩數. 唯有排自己心水啦, 又唔知個 random code 係前定後, 但肯定 band 1, 就幾大都填 band 1 ...

你仔仔全級排第幾 ? 佢地老師話頭 57名先係 band 1, 昨日同班主任講過下, 記得頭兩間, 聽日問左亞仔再上黎問大家意見

1) 田家炳
2) 譚伯羽
3)
4) 辛亥年既
5) 馬可賓

老師叫我唔好咁多心, 選陳瑞芝做第二是沒有用的, 只會 waste 左個位, 不如選間有把握d學校

原帖由 Skywan 於 10-4-23 17:34 發表
啊! 我昨晚都有出席講座。

係呢! 你班主任點講.... 我見資料去年派位上午派得好好..
你點揀選....

-十多名- 老師話: Band 1: 1-28
邊緣人 2X-3X 之間老師會再跟他們家長詳細商談

因為第二天要交, 所以是旦填等老師comment

老師的意見是 :
1.  可選英中(7選1)
2.  馬可賓/譚伯羽/田家炳 (3選1)
3.  Band 1 尾 - Band 2 頭

阿仔話老告知全級(下午)大部份人揀陳瑞芝/馬可賓
太集中, 單是馬可賓 1X 人
**根據去年派位資料全校上/下午合共 11人派馬可賓
(7上/4下)

對於屯門的校網中學不太熟悉, 請問可否給多些意見
** 家住元朗**

原帖由 paklamryan 於 10-4-24 00:53 發表
你仔仔全級排第幾 ? 佢地老師話頭 57名先係 band 1, 昨日同班主任講過下, 記得頭兩間, 聽日問左亞仔再上黎問大家意見

1) 田家炳
2) 譚伯羽
3)
4) 辛亥年既
5) 馬可賓

老師叫我唔好咁多心, 選陳瑞芝做第二是沒有 ...

Flora,

Thanks! 請問是以成績排嗎? 功課忙嗎? 校風如何?
囝囝是有小肌肉協調問題, 做野又常常甩甩漏漏...忘東忘西, 操行麻麻哋!
所以"功課"多寡也是考慮選校因素之一....(雖然醫院治療師都提醒要通知獲派學校, 一般都會作出調適, 但都不太放心....)

原帖由 flora 於 10-4-23 21:46 發表
正路係:

4~ 路德會呂祥光
3~ 崇真書院
1~ 東華三院辛亥年
5~ 浸信會永隆中學
2~ 宣道中學

醒目開學勳章

Skywan,

以成績, 校風和收生級別排的.你如果擇:

1.  馬可賓
2.  田家炳
3.  譚伯羽

會浪費第二個choice.因為馬可賓/田家炳只可二選一,
所以老師的建議是合理的!

另外要留意辛亥收90%Band 1.

原帖由 Skywan 於 10-4-24 11:32 發表
Flora,

Thanks! 請問是以成績排嗎? 功課忙嗎? 校風如何?
囝囝是有小肌肉協調問題, 做野又常常甩甩漏漏...忘東忘西, 操行麻麻哋!
所以"功課"多寡也是考慮選校因素之一....(雖然醫院治療師都提醒要通知獲派學校, 一 ...

知道了, 謝意你的意見, 宣道放左係第八, 頭五所學校如下 :
1) 田家炳
2) 譚伯羽
3) 屯天
4) 辛亥年
5) 馬可賓

有其他媽媽比d意見我, 好嗎 ?

另外, 我想問下, 跟住起碼都要選多 15間, 有冇意見比到我參考 ?

原帖由 pumber 於 10-4-25 15:14 發表
小學講座定宣道講座?我朋友在宣道教,佢話宣道TSA中英數三科連年合格率都下跌,(你留下Email,佢比過D文件我睇,我可以e比你),這幾年教書教得好的老師都走了,訓導本來是宣道的強項,但訓導主任黃sir走左,全校教數學教得最 ...

其實真係好難揀,我淨係諗第2個志願已諗左幾個星期,因為第2志願真係非常重要,最後決定都係揀中中,但無耐,唔揀中中,又可以點揀呢,朋友話我不夠上進,其實唔係上進就可以派到一間好的學校呀麻,到時派到一間唔好的中中,又要叩門,叩門又唔係一係容易的事,每間學校只得一,兩個位比非常突出的學生,自問邊夠人爭呀.

原帖由 paklamryan 於 10-4-25 18:32 發表
知道了, 謝意你的意見, 宣道放左係第八, 頭五所學校如下 :
1) 田家炳
2) 譚伯羽
3) 屯天
4) 辛亥年
5) 馬可賓

另外, 我想問下, 跟住起碼都要選多 15間, 有冇意見比到我參考 ?

...

原帖由 莉安 於 10-4-26 07:08 發表
其實真係好難揀,我淨係諗第2個志願已諗左幾個星期,因為第2志願真係非常重要,最後決定都係揀中中,但無耐,唔揀中中,又可以點揀呢,朋友話我不夠上進,其實唔係上進就可以派到一間好的學校呀麻,到時派到一間唔好的中中,又 ...

今年還要留心一點, 屯門區雖然無縮班, 但每班縮了人數, 由往年之 38/39 改為 36人, 所以如果無特別人事閞係, 相信今件無得 "叩門", 馬可賓已好肯定講 "一定無" 叩門, Form 2 就可以試插班, 但升中選校表格之頭一/兩個志願一定要填他們才有機會. 他們真懂得做 "勢".

我吾系好明,可否告知第五選番馬可賓,是策略嗎?
3升值中學:田家炳/馬可賓/譚伯羽 我之前放頭三位老師話最多只可以選二要放棄其中一間, 而BK FLORA 都話老師講得合理,那為何你會放第五位?請指教。

原帖由 paklamryan 於 10-4-25 18:32 發表
1) 田家炳
2) 譚伯羽
3) 屯天
4) 辛亥年
5) 馬可賓

...

屯門叩門位數量

在那裡可以看到屯門叩門位的數量?
陳瑞芝
田家丙
馬可賓

只係大b話唔鍾意馬可賓, 米跌左落第五姐, 老師話 英英只可以七選一, 其他既都可以選, 如果唔係, 放左其他 band 2 係開頭, 我又怕派左去, 其實我都比左班主任睇, 佢地都話無問題, 不過見到有家長話宣道唔好, 亞仔又係補習班聽到有學生係個度讀, 又話好, 都唔知點算 ! 因為宣道放左第八, 都係 10名之內

原帖由 Skywan 於 10-4-26 09:28 發表
我吾系好明,可否告知第五選番馬可賓,是策略嗎?
3升值中學:田家炳/馬可賓/譚伯羽 我之前放頭三位老師話最多只可以選二要放棄其中一間, 而BK FLORA 都話老師講得合理,那為何你會放第五位?請指教。

...

馬可賓 無扣門位....
*** 自行 INTERVIEW及講座己講過, 另外今次選校時佢提供左一張 2010年中一....單張有列明不設"扣門位"

原帖由 winkylau 於 10-4-26 09:59 發表
陳瑞芝
田家丙
馬可賓

TKS, 明白了。

咁... 我又有另外一個問題, 咁其實屯門區的 BAND 1  學位夠吾夠咁多個 BAND 1 生分架? 如果吾夠... 估計約有多少人會跌去 Band 2 架?

原帖由 paklamryan 於 10-4-26 10:30 發表
只係大b話唔鍾意馬可賓, 米跌左落第五姐, 老師話 英英只可以七選一, 其他既都可以選, 如果唔係, 放左其他 band 2 係開頭, 我又怕派左去, 其實我都比左班主任睇, 佢地都話無問題, 不過見到有家長話宣道唔好, 亞仔又係 ...

田家炳有 10個, 寫左係佢地學校既網內

原帖由 winkylau 於 10-4-26 09:59 發表
陳瑞芝
田家丙
馬可賓

原帖由 Joe媽媽 於 10-4-26 09:00 發表

今年還要留心一點, 屯門區雖然無縮班, 但每班縮了人數, 由往年之 38/39 改為 36人, 所以如果無特別人事閞係, 相信今件無得 "叩門", 馬可賓已好肯定講 "一定無" 叩門, Form 2 就可以試插班, 但升中選校表格之頭一/ ...

又唔可以話佢做勢,幼稚園升小學,好多小學校長在簡介會都講明如想入讀心儀的學校,第一志願一定要填佢,就算大抽獎抽不中,你去叩門佢都會比番機會你in.否則絕大多數都無得in.

其實保良百週或其他都係咁.
今年選校又好似你咁講真係要小心d,因好多學校今年不設叩門位或得一兩個.

我相信每間學校都會比意見如何選校,請問你地會唔會跟呢?因為如果跟,第二間已要選中中,真係唔係甘開心,但唔跟,又驚會派得唔好,點算呀?

阿仔班都系咁..., 小兒為 BAND1 全級:12-17名, 老師 BAND 1: 1-28名

老師的意見是 :
2.  中中 (最好個几間3選1)
3.  Band 1 尾 - Band 2 頭

其實 3-10 如何排呢?  

原帖由 莉安 於 10-4-27 07:57 發表
我相信每間學校都會比意見如何選校,請問你地會唔會跟呢?因為如果跟,第二間已要選中中,真係唔係甘開心,但唔跟,又驚會派得唔好,點算呀?

我個仔的老師說,Band 1:甲部可以選4大天皇"屯門區"(進取D),乙部就第一間只可以選四大天皇其中一間,第二及三都要選中中,第四及五間選Band 2.真是好難選呀.....請大家比D意見

第3至10要band 1尾至band 2尾啦,其實我覺得屯門放第2,3都ok的,可能你老師想你放第2,就保守d,你老師有無教你剩餘的英中應放係邊到呢?

原帖由 Skywan 於 10-4-27 09:57 發表
阿仔班都系咁..., 小兒為 BAND1 全級:12-17名, 老師 BAND 1: 1-28名

老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19的意見是 :
2.  中 ...
‹ 上一主題|下一主題