用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

以我所知,馬可賓中學出年會開5班英文班,另加1班中,英班(即當中有10-15個是英文稍遜的同學).
聽校長講,出年不設叩門位.
如有錯請修正.

馬可賓聽朋友講友風好好, 不過見佢收生的要求都好高, 要文武相全, 基本上"自行" 無課外活動好難有得 in
.... 吾知系吾系呢? 有無家長可以報下料?

原帖由 mousei 於 09-11-17 19:30 發表
以我所知,馬可賓中學出年會開5班英文班,另加1班中,英班(即當中有10-15個是英文稍遜的同學).
聽校長講,出年不設叩門位.
如有錯請修正.

升中交流區-屯門

我個仔在屯門台山小學,想問問大家他去選那2間學校好呀?
,保良局董玉娣,宣道陳瑞芝,馬可賓,他的成績:"中文A,英文A,數學A,常識A,操行A-"還有些校內獎狀,但沒有校外獎狀.
你們知不知到這小學在教育局是第幾級別?

[quote]原帖由 MOOYY 於 09-11-16 13:56 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多資料及攪很多升中講座,盡量抽時間去看看比較好.

浸信會永隆中學 →band2頭

佛教沈香林紀念中學 → ... [/quot

BAND 1尾/ 可能 BAND 2 妳地點揀? 自行我想其中一間揀馬可賓, 但好多人競爭, 我仔只得皇家鋼琴四級 & 五級樂理 passed, 有機會嗎? 劃晝又只得入圍學校之區會比賽, 運動方面只是足球隊比賽代表學校取過一次優點. 其他特異功能就無了, 妳地會試嗎? 我怕浪費一個 QUOTA, 但又唔想全揀 2間 BAND 2 ......

原帖由 winkylau 於 09-11-19 10:08 發表
我個仔在屯門台山小學,想問問大家他去選那2間學校好呀?
,保良局董玉娣,宣道陳瑞芝,馬可賓,他的成績:"中文A,英文A,數學A,常識A,操行A-"還有些校內獎狀,但沒有校外獎狀.
你們知不知到這小學在教育局是第幾級別? ...

要問翻學校(讀緊之小學)才會知道. 每間小學之 band 1 位都唔同, 何日東上午可能頭80名都係 band 1; 而xx小學可能係只得頭20名係band 1, 妳就算全 "A"成績, 但可能考全級21名, 那就算是 band 2了. 不要估, 問實學校, 再keep住一個 band 1名次才是上算.

不過 "台山"小學是 band 幾我就答不到妳了 ...

原帖由 khmama 於 09-7-20 21:50 發表
特替Joe媽媽開呢個交流區, 各家長可以互相討論, 有關屯門區資料, 有時間自會post在此.

轉載khmama 之屯門區分析如下, 大家可參考一下:

屯門區學校相當多, 唔單止band1英中同中中, 連band2頭既中中, 中六第一階段收生都冇位剩. 李兆忠今年會考6科14分佔72.2%, 但人均優良率係5.49, 算係band1頭. 梁銶琚上年會考6科14分係74.2%, 人均優良率4.62, 譚伯羽雖然係中中, 但上年會考6科14分係74.1%, 比起英中一o的都唔差. 董玉娣今年係74%.
呢三間都接近band1頭. 暫時先列作band1中, 稍後經過調整可能會升上band1頭.

陳瑞芝上年係62.6%, 屬於band1中. 田家炳雖然冇資料, 但一向被視為半英中, 校網更宣佈咗所收中一生接近100%附合語言微調方案要求, 明年會開5班英文班, 變相成為英中, 而田家炳向來都好過馬可賓, 馬可賓今年係56%, 屬於band1尾. 所以論成績田家炳應該係band1中, 是否比陳瑞芝好就唔知.

南屯官就冇資料, 向來被列作band1尾, 成績比屯官較佳, 屯官上年係42%, 今年應該都係4x%, 屬band2頭.
劉金龍亦搵唔到資料, 根據口碑, 應該係咁多間英中之中最弱既一間, 所以算佢係band2頭, 但係有機會只係band2中.

其餘值得提既中中, 有呂祥光, 上年係43%, 屬band2頭. 申亥總理上年37%, 屬band2中. 屯天冇資料, 但係根據中六收生冇位剩既情況推算, 6科14分應該有3x%, 屬band2中. 宣道上年得25.7%, 但今年進步咗, 亦算係band2中. 最後一間冇位剩既係永隆, 推算有3x%, 都係band2中. 至於崇真, 文科班剩咗4個位而理科班冇位剩, 推算有28%, 假如理科班多4個人攞14分, 整體成績已經去到band2中.

嘉智同沈香林只得第二階段資料, 所以根據最後收生時間, 將嘉智算作band3頭而沈香林算作band3中.

Band 1頭:
保良局百周年李兆忠紀念中學 (今年會考6科14分佔72.2%, 人均優良率5.49)

Band 1中:
順德聯誼總會梁銶琚中學 (上年會考6科14分佔74.2%, 人均優良率4.62)
順德聯誼總會譚伯羽中學 (上年會考6科14分佔74.1%)
保良局董玉娣中學 (今年會考6科14分佔74%)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 (上年會考6科14分佔62.6%)
仁愛堂田家炳中學

Band 1尾:
馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學 (今年會考6科14分佔56%)
南屯門官立中學

Band 2頭:
屯門官立中學 (上年會考6科14分佔42%)
妙法寺劉金龍中學
路德會呂祥光中學 (上年會考6科14分佔43%)

Band 2中:
東華三院辛亥總理中學 (上年會考6科14分佔37%)
屯門天主教中學 (推算今年會考6科14分佔32%以上)
宣道中學 (上年會考6科14分佔25.7%, 推算今年會考6科14分佔30%以上)
浸信會永隆中學 (推算今年會考6科14分佔30%以上)
崇真書院 (推算今年會考6科14分佔30%以上)

Band 2尾:
聖公會聖西門呂明才中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
深培中學 (推算今年會考6科14分佔22.5%)
仁濟醫院第二中學 (推算今年會考6科14分佔21.25%)
迦密唐賓南紀念中學 (推算今年會考6科14分佔21%)
香海正覺蓮社佛教梁植偉中學 (推算今年會考6科14分佔20.63%)

Band 3頭:
加拿大神召會嘉智中學
新生命教育協會平安福音中學 (推算今年會考6科14分佔18.5%)
仁愛堂陳黃淑芳紀念中學 (推算今年會考6科14分佔17.5%)
東華三院邱子田紀念中學 (推算今年會考6科14分佔16.5%)

Band 3中:
中華基督教會何福堂書院 (推算今年會考6科14分佔14.5%)
佛教沈香林紀念中學
新會商會中學 (推算今年會考6科14分佔13%)
鐘聲慈善社胡陳金枝中學 (推算今年會考6科14分佔11.25%)
裘錦秋中學(屯門)(推算今年會考6科14分佔10.63%)
青松侯寶垣中學 (推算今年會考6科14分佔10%)

Band 3尾:
恩平工商會李琳明中學 (推算今年會考6科14分佔9.38%)
釋慧文中學 (推算今年會考6科14分佔5.79%)
廠商會蔡章閣中學 (推算今年會考6科14分佔5.26%)
嗇色園主辦可藝中學 (推算今年會考6科14分佔5%)
中華基督教會譚李麗芬紀念中學 (推算今年會考6科14分佔3.75%)
明愛屯門馬登基金中學 (推算今年會考6科14分佔2.5%)
東華三院鄺錫坤伉儷中學

回覆 44# Joe媽媽 的文章

請先不要見怪.以你講的課外活動成績不算突出.學校應該不列考慮範圍之內.咁就最好以成績為優先考慮,我想最好在學校可以有20名之內(級名次)比較有把握.

原帖由 Joe媽媽 於 09-11-22 22:55 發表
[quote]原帖由 MOOYY 於 09-11-16 13:56 發表
我在yahoo 見到既banding 表,你地又覺得正不正確 ? 我就覺得只可作個參考,都是實地觀察會好d,另外學校也派左好多 ...

馬可賓根據舊年收生既情況,真係好難入,不過如果你個仔沒有特出既體育表現就唔好浪費個quoter,band 1我反而會考慮揀屯天or 屯官,band 2尾就考慮何福堂,反正都有大抽獎,第一輪不妨進取d,到叩門時都可以話第一輪有揀.我個仔咪一樣無獎在手,又沒有什麼證書,要叩門都唔知比咩人睇...煩死.

JOE 媽:
係呀! 之前家長日 (第一次程分出左嗰時) 我問過老師, 老師都話出左第二次程分后才選校(自行個次), 老師都話第一次自行選校時可以進取D, 因為還有第二次幸運大抽奬補底..... 反而第二次選校時就要念真D

MOOYY : 我個囝都系 "嘜"奬都無.....加上我不是家住屯門對各所中學仍在.... 探索中.... 真系好煩...
另外見好多談論中話 "南屯" 好個 "屯官" 你又點睇....請問有沒有多些資料可以分享....

原帖由 MOOYY 於 09-11-24 09:15 發表

馬可賓根據舊年收生既情況,真係好難入,不過如果你個仔沒有特出既體育表現就唔好浪費個quoter,band 1我反而會考慮揀屯天or 屯官,band 2尾就考慮何福堂,反正都有大抽獎,第一輪不妨進取d,到叩門時都可以話第一輪有揀. ...

'南屯'及'屯官'比較,就一定是南屯好.上年我女自行都是揀南屯,但都不收.反而佢上一屆的師姐跟她差不多成績都收咗.

原帖由 Skywan 於 09-11-24 13:15 發表
JOE 媽:
係呀! 之前家長日 (第一次程分出左嗰時) 我問過老師, 老師都話出左第二次程分后才選校(自行個次), 老師都話第一次自行選校時可以進取D, 因為還有第二次幸運大抽奬補底..... 反而第二次選校時就要念真D

MOO ...

又唔係band 1頭, 自行我決定都係進取一點, 大不了等大抽獎. 好過一開始自行放棄. 除非... 大吉利是!!!!  

屯官/ 南屯官我仔間學校都已去了參觀, 校舍/ banding 都係南屯官勝一籌. 但路程問題, 原來 輕鐵 好多學生搭車返學, 要等3/4架車才上到. 市中心(華都)去馬可賓原來行路會快過搭 輕鐵 ! 樓下個同學仔好肯定話我知, 他現在已改為行路返學.

我都係,進取啲,你地會去邊間中學

kenkenma:
我自行都想進取啲, 簡 馬可賓 或 南屯/屯官 (問過老師意見都話佢成績可以), 但自已就比較擔心, 因為阿囝成日做嘢慢吞吞...仲好多甩甩漏漏......... 怕佢到時升中太多功課做吾切.....

ar... 吾知這兩間功課多吾多...壓力吾大呢?
咁你呢? 大家交流下..

原帖由 kenkenma 於 09-11-26 08:49 發表
我都係,進取啲,你地會去邊間中學

SKYWAN我班主任都話叫亞仔去馬可賓,不過我最想去譚伯羽或田家炳,我多數唔會英中,呀仔未必讀到,他的成績未到band1頭,只是band1,他想讀中中話會信心大d

原帖由 Skywan 於 09-11-26 10:05 發表
kenkenma:
我自行都想進取啲, 簡 馬可賓 或 南屯/屯官 (問過老師意見都話佢成績可以), 但自已就比較擔心, 因為阿囝成日做嘢慢吞吞...仲好多甩甩漏漏......... 怕佢到時升中太多功課做吾切.....

ar... 吾知這兩間功 ...

唔揀band 1 頭個D, 個個都想入馬可賓! 但資料顯示, 馬可賓在屯門區好多人競爭學位之中學, 接近14人去競爭1個學位

馬可賓成日要步操的嗎? 有個C9 friend 話我知, 一早就好嘈

原帖由 kenkenma 於 09-11-26 11:44 發表
SKYWAN我班主任都話叫亞仔去馬可賓,不過我最想去譚伯羽或田家炳,我多數唔會英中,呀仔未必讀到,他的成績未到band1頭,只是band1,他想讀中中話會信心大d

其實我估點都要博下, 我仔個 C兄, 在小六是band 1中/尾成績, 但入了陳瑞芝, 今年 Form 2 都入到精英班.

唔好諗譚伯羽是中中就以為功課輕d,我有朋友個仔讀緊,雖然是中文但功課量一d都唔少,同埋英文科既要求比起英中有過之而無不及...

讀馬可賓一定要参加十三軍之中的其中一軍.校長話除咗可以訓練紀律,仲會加强獨立及自信心.無得唔揀.
最初開學唔會有太多家課,但現在開始多了,阿女話今日有9樣功課,但不會一次過叫你交晒的.
如果做功課是慢吞吞的,就真是要訓練吓自己做快D,不然就會做到好夜都攪唔掂.
阿女成日話呢間驚學校的老師好好.

升中交流區-屯門

有沒有人知到,如果去選擇陳瑞芝及馬可賓,總平均分要幾多分才入到.

我想要先看看你現在的小學全級頭多少名是band1,如果是band1頭都不用担心,我的小學班主任上年同我話全級頭40名是band1,(何福堂)呀仔5年級時40以內,今年就未知,不過上年大約110人都有51人去到band1,不如你都問一下你班主任呀,問下你的小朋友選那間好,有用
‹ 上一主題|下一主題