用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 屯門
樓主: khmama
go

升中交流區 - 屯門 [複製鏈接]

原帖由 winkylau 於 10-4-27 10:07 發表
我個仔的老師說,Band 1:甲部可以選4大天皇"屯門區"(進取D),乙部就第一間只可以選四大天皇其中一間,第二及三都要選中中,第四及五間選Band 2.真是好難選呀.....請大家比D意見 ...

路過問下.... 請問邊四間係 4大天皇"屯門區"....?

老師竟見選完 BAND 2 頭 & 中才再番選 BAND 1, 因她認為LUCKY NO. 如果OK 的話頭2個己"中將", 如果吾系放在前也作用不大反而連Band 2較好的也給其人"中"了, 那... 便會派到較差Banding

原帖由 莉安 於 10-4-27 19:39 發表
第3至10要band 1尾至band 2尾啦,其實我覺得屯門放第2,3都ok的,可能你老師想你放第2,就保守d,你老師有無教你剩餘的英中應放係邊到呢?

吾知系吾系這4間呢?
保良局董玉娣中學
保良局百周年李兆忠紀念中學
順德聯誼總會梁銶琚中學
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

原帖由 ypmummy 於 10-4-29 10:56 發表

路過問下.... 請問邊四間係 4大天皇"屯門區"....?

回覆 183# Skywan 的文章

全部正確
保良局董玉娣中學
順德聯誼總會梁銶琚中學

亞仔band1尾, 唔敢選呢四間, 保守d好

原帖由 winkylau 於 10-4-29 15:28 發表
全部正確
保良局董玉娣中學
順德聯誼總會梁銶琚中學

如果小朋友係band1生,
第一志願選英中,
第二志願選band1中中,田家炳/馬可賓(女孩子可以考慮妙法寺),
第三至五志願都選band1中至尾,馬可賓、屯天、譚伯羽、呂祥光、辛亥年.

反正遊戲規則是先派band1生,再派band2生,所以唔需要咁快選band2學校。
除非係band 1邊緣學生/老師高估自己學校banding/學校計錯band 1 %,至要選得保守d。

原帖由 Skywan 於 10-4-23 18:20 發表
人人都話第二 、三志願要保險些, 否則便會跌到好后
大抽獎的乙部: 選校次序 3 不知道如何選擇那,請賜教 :

~ 路德會呂祥光
~ 崇真書院
~ 東華三院辛核年
~ 浸信會永隆中學
~ 宣道中學

...

請問係咪小五尾兩次期考成績小六上學期首次考試成績(共三次) 作升中選校用呢? 我忘記左.

另外"呂祥光"同"永隆" 係中中嗎, banding如何?
妙法寺劉金龍呢, 嚮藍地嗎?

"陳瑞芝"同"百周年李兆忠"收生的要求如何?

原帖由 kit7266 於 10-5-13 23:41 發表
如果小朋友係band1生,
第一志願選英中,
第二志願選band1中中,田家炳/馬可賓(女孩子可以考慮妙法寺),
第三至五志願都選band1中至尾,馬可賓、屯天、譚伯羽、呂祥光、辛亥年.

反正遊戲規則是先派band1生,再派band2生,所以唔需 ...
KooKuKooKu :pint:

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:54 發表
請問係咪小五尾兩次期考成績同小六上學期首次考試成績(共三次) 作升中選校用呢? 我忘記左.

...

另一個topic 答了妳.  拉到最舊之一個原始檔, 她有不停之 update:
http://forum.edu-kingdom.com//vi ... &extra=page%3D1

原帖由 kooku2004 於 10-5-25 10:54 發表
請問係咪小五尾兩次期考成績同小六上學期首次考試成績(共三次) 作升中選校用呢? 我忘記左.

...

(1)小五最尾那次 + 小六第1次 考試成績(共二次)作升中選校(自已選2間去面試)
(2)小五最尾那次 + 小六第1次 +  小六第2次考試成績(共3次)作升中派位(大抽獎)
五年級時學校都會通知同學用那幾次考試程分.

有無人知道譚伯羽多數收邊間小學學生? 小女自行揀咗譚中, 有得面試, 小女又信心爆鵬. 我緊係希望佢面試得啦!不過, 我都同小女講, 有信心係好, 但過份自信, 到最後真係唔得就會好好好失望.

譚伯羽 & 梁球琚都系順德聯誼總會,
所以有兩間聯繫小學 何日東(分別有上、下午校) & 胡少渠 (分別有上、下午校)

你抽奬系吾系都系揀"譚伯羽" NO. 1?  

原帖由 share.gain 於 10-6-14 15:15 發表
有無人知道譚伯羽多數收邊間小學學生? 小女自行揀咗譚中, 有得面試, 小女又信心爆鵬. 我緊係希望佢面試得啦!不過, 我都同小女講, 有信心係好, 但過份自信, 到最後真係唔得就會好好好失望. ...

唔係呀! 我住碼頭區, 小女band 1 中, 由頭到尾都係首選董中(董中都有得in, 但無咩信心),依家佢又話like譚中多d, 玩死我. 我就兩間都like.
譚中自行時話收4xx張表, in120人, 揀43人, 唔係已扣除聯繫小學d學位咩?

有無人可以就東華二院辛亥年俾d意見:成績?校風?
以我所知是中中band2頭, 碼頭區校風ok.
如有錯, 請更正

我念未扣除"聯繫"位。
吾知有無錯呢? 如有請各位 bk mami 幫忙更正

原帖由 share.gain 於 10-6-15 11:20 發表
唔係呀! 我住碼頭區, 小女band 1 中, 由頭到尾都係首選董中(董中都有得in, 但無咩信心),依家佢又話like譚中多d, 玩死我. 我就兩間都like.
譚中自行時話收4xx張表, in120人, 揀43人, 唔係已扣除聯繫小學d學位咩? ...

delete delete post

答唔到你, 因banding唔係只睇自己成績abcd, 要睇師兄師姐TSA成績及其他數據, 學校應該有排名, 可問老師 (中午時係第二區都有講d有關問題 -唔記得邊區), 可參考

我之前都沒有太留意地區名校和她們同學的成績,不過朋友最近與一位屯門保良局百周年的中六學生傾過,佢話中六收25分,佢自己考30分和英文5*,嘩!我相信這些學校的資源和學生的家庭支援都會比起傳统名校的稍遜,不過,只要學生努力,一樣可以做到好成績。

小朋友今年就算派不到去心儀的中學,又叩門失敗,只要放低個心理包服,俾心機係中學讀好啲,將來還有很多好嘅機會。

原帖由 samuellor 於 10-1-6 18:27 發表
回覆 17# flora 的文章

很厲害。

百中有以下成績

2009年度香港中學會考

本校學生於2009年度中學會考取得優異成績。

1. 206名學生共奪202個優(A/5*)及930個優良(A-C/5*-4), 平均每人取得約1個優及4.51個優良,成績驕人,為新界西以及全港少數最佳學校之一。

2. 最佳成績為9A 1B及9A 1C;

3. 共有9名學生考得尖子資格(即6A或以上,中英文科逹4級或以上)

4. 英文科優良率逹63.1%,合格率維持多年的100%;

5. 優良率逹60% 的科目如下:

科目
優良率
A/5* 數目

附加數學
70.5%

化學(三班共127人)
62.2%

經濟(三班共133人)
72.2%

英文
63.1%

數學
64.6%

物理(三班共127人)
69.3%

會計學原理
77.4%

普通話
66.7%

6. 考獲4A或以上學生共21人。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

你地有冇心理準備, 同要準備定d信呀文件, 以防萬一升唔到頭幾個志願要馬上去叩門 ? 我個心都好鬼驚, 但係又唔可以係亞b面前做出呢d心情, 比咁大壓力佢 ... 係到書發一下
‹ 上一主題|下一主題