用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 反叛期係幾時?
樓主: 牛咪咪
go

反叛期係幾時? [複製鏈接]

你點會期待你個女駁咀架??????

原帖由 Heidi媽 於 09-7-29 11:52 發表
講得好好, 我都係 print 了出來貼在當眼地方. 我女還未博過我咀, 我亦很期待呢一刻.
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

不過都有人試過中四先開始駁咀(一直都好好既)
所以話反叛期一定有,睇下程度大細姐.....
早來,遲來甘解...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 dder 於 09-8-28 17:41 發表
不過都有人試過中四先開始駁咀(一直都好好既)
所以話反叛期一定有,睇下程度大細姐.....
早來,遲來甘解...

是的,我有朋友女兒由小學至中三成績都不錯, 到中四反叛表現先出現,中四要REPEAT,就算今年中五會考都不好.個仔今年中二反叛表現又出,她真頭痛!

Since they have their own mind for decision.  Starting at 5 - 6 years old.

原帖由 parentslove2 於 09-8-31 16:00 發表
Since they have their own mind for decision.  Starting at 5 - 6 years old.

唔認同.....Starting at 5 - 6 年班就真...

5,6 years 出現個d唔可叫做反叛期, 可能太縱佢既反效果....用任性來形容還可以.
至少你仲可以慢慢更正佢.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

我個女小六開始有少少, 中一就好勁下, 講嘢無尾音, 收埋好多密秘, 唔同你講, 唯一方法系忍, 佢有時見到你系咁忍佢, 佢都知自己唔岩, 會有少少改善, 不過當然好快就打回原形, 我好亞 Q 咁安慰自己, 起碼佢有反應, 尊家教, 唔好成日 同佢頂, 唔可以成日話佢唔岩, 因為佢地已經成日覺得你唔滿意佢, 佢點都系唔岩, 唯有系其他方便著手, 佢服既人講一句, 好過我地講一百句, 家下先知當年自己亞媽忍自己忍得幾辛苦.....

回覆 1# 傻媽媽2007 的文章

或者有時大家都好火0既時間, 咩都吾講, 冷靜先, 有時大家心平氣和先, 講咩都好D, 當然有時都受不了, 會講左一D傷害大家感情0既野, 不過有甘少得少啦
‹ 上一主題|下一主題