用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 反叛期係幾時?
go

反叛期係幾時?

由佢六年班開始我有覺佢有反叛FEEL, 可能女仔有M之後有D情緒化, 吾係話想出街/傾電話/個種, 係有時D態度吾係甘好, 一味死駁, 話完有幾日好D, , 有經驗家長, 其實反叛期係幾時開始, 幾時結束呢?

以我所知,大約小五-中二啦.
無一定既.
至於幾時結束,好睇你點樣溝通.

原帖由 牛咪咪 於 09-7-18 19:31 發表
由佢六年班開始我有覺佢有反叛FEEL, 可能女仔有M之後有D情緒化, 吾係話想出街/傾電話/個種, 係有時D態度吾係甘好, 一味死駁, 話完有幾日好D, , 有經驗家長, 其實反叛期係幾時開始, 幾時結束呢? ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

甘即如果溝通得吾好, 無了期, 有無咩心得, 我得一個女, 即係時下0既港女, 點算
原帖由 dder 於 09-7-18 19:51 發表
以我所知,大約小五-中二啦.
無一定既.
至於幾時結束,好睇你點樣溝通.

唔使咁擔心, 青少年反叛係好正常既行為, 因為青少年既認知發展日漸成熟, 開始對好多事件有自己既睇法, 再唔會好似以前咁所有事都聽從父母既意見, 你個女女時常頂嘴, 應該係挑戰權力形, 對策係唔好同佢頂嘴,如果女女既態度唔好就平靜地提醒佢, 其次係屋企既事多D比女女參與意見, 令佢覺得受尊重, 另外家長亦宜採取朋友式既溝通方式, 切忌以家長高壓既態度指責批評仔女, 盡量建立互信既關係, 令女女願意多同自己傾計, 例如進入他們的世界, 如我仔仔鍾意足球, 我就會成日留意足球既新聞, 久而久之仔仔就好鍾意同我傾訴
Tomorrow is better

多謝您0既意見, 佢開始吾再去公園OR冒險樂園之類,反而想去圖書館同睇戲, 我都會CHOOSE 合適佢0既戲同佢去睇, 佢未去過唱K, 甘我就一家人去唱K, 等佢都去見識過, 投其所好甘, 不過佢個人就係做錯野話佢死都要頂, 之後就會講SORRY, 一個小朋友啦, 太過自我, 吾係甘識包容人, 所以我成日都係到諗有咩方法可以令佢成長得好D 
原帖由 Elona 於 09-7-18 21:50 發表
唔使咁擔心, 青少年反叛係好正常既行為, 因為青少年既認知發展日漸成熟, 開始對好多事件有自己既睇法, 再唔會好似以前咁所有事都聽從父母既意見, 你個女女時常頂嘴, 應該係挑戰權力形, 對策係唔好同佢頂嘴,如果女女 ...

其實你個女女係明白自己做錯, 因為佢會講 sorry, 唔係你講得咁差, 多D欣賞女女, 建立良好既親子關係最重要, 無論大人細路做錯事都想有下台階, 退一步海闊天空, 就算女女唔肯講sorry, 佢咁聰明, 點會唔知自己錯, 呢個時期既青少年會比較自我中心, 往往只睇到自己既需要, 亦會為預備做成人做準備, 如會嘗試用很多唔同既方法去解決問題, 而呢D方法係父母心目中往往唔係最好既, 我會同女女講以我既經驗呢個未必係個好方法, 但在安全既情況下, 我會支持佢去試, 無論結果好與壞, 我都會咁開心...

原帖由 牛咪咪 於 09-7-18 10:15 PM 發表
多謝您0既意見, 佢開始吾再去公園OR冒險樂園之類,反而想去圖書館同睇戲, 我都會CHOOSE 合適佢0既戲同佢去睇, 佢未去過唱K, 甘我就一家人去唱K, 等佢都去見識過, 投其所好甘, 不過佢個人就係做錯野話佢死都要頂, 之後就會講SORRY, 一個 ...
Tomorrow is better

以下是呀女小學提供的一些 "貼士", 有D都幾啱

1. 由孩童期步入青春期,青少年將會經驗到下列矛盾衝突。
1.1 一方面不肯作父母的影子,一方面又極需父母的輔導。
1.2 一方面嚮往成人的自由,一方面缺乏善用自由的智能。
1.3 一方面身體漸趨成熟,一方面情感仍然幼嫩。
1.4 一方面不想作小孩子,一方面夠不上大人氣。
1.5 一方面依賴父母供應金錢,一方面想要運用金錢的獨立自主權。
1.6 一方面嫌父母,一方面愛父母。

正確地解讀青春期的七種尷尬
試著運用這種建設性的眼光,去理解兒女的青春期,父母更容易建立與兒女溝通的基礎:
1.1 不是兒女蓄意背叛,而是兒女尋找自我。
1.2 不是兒女大不中留,而是兒女有情感上的需要。
1.3 不是兒女不愛父母,而是兒女對大千世界好奇。
1.4 不是兒女不聽父母,而是兒女發展出自己的觀念。
1.5 不是兒女不愛家人,而是兒女忙著?建立自己的天地。
1.6 不是兒女質疑父母,而是兒女正在構築自己的思想體系。
1.7 不是兒女挑戰權威,而是兒女渴望獨立。

2. 了解兒女情結,就是成功了一半
2.a 如果父母能夠用這般體貼的眼光,來看兒女青春期的成長陣痛,衝突將可消減大半。
2.b 這樣了解的胸懷,會帶給兒女安全感,贏得兒女的敬愛。
2.c 用這個度的解析,來透視兒女的情結,也可以消減大半的憂心

多謝各位, 我會控制下自己, 因為有時自己都好燥, 咩都會沖口而出
原帖由 mshong 於 09-7-19 09:21 發表

1. ...

Thank you! 好有用呀!

1. ...

好認同。

thanks & agree!  5单只仔女, 自己都要好好學習!

hi, mshong,

pls check pm.

1. ...

簽名被屏蔽

回覆 7# mshong 的文章

實在金石良言, 不過都唔容易做到, 一齊努力啦!

幸好我個仔P5都仲未搏得好勁, 但驚上左中學就學壞

F.1 家長日, 校長話 :
升中一的母親要買定紙巾

我大仔升中四都未博咀~但如果有時佢ng滿意就會黑臉lor,
我都已經ng開心la
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 1# Heidi媽 的文章

吾好期待啦, 吾駁咪好囉

原帖由 Heidi媽 於 09-7-29 12:13 發表
人就係咁衰, 無就想有, 有就想無, 好矛盾! 我女11歲喇, 從未博過我咀, 我都有問過佢, 佢答我, 媽媽你講的說話一定係啱架喇 !

好幸福呢?可能女仔好D!