用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 09 - K1(請來報到)
樓主: CandiceMaMi
go

09 - K1(請來報到)

原帖由 Barbielee 於 09-7-30 13:46 發表

之前學校咪寄左d通告裏面話穿以黑色為主既皮鞋,但運動服要著咩鞋就無講~

白色有魔術貼波鞋, 星期六parents' day 會講喎

686,
hi 我都係st nicholas家長,我個女會讀n1a, 我想請問你,校車會幾點到你度同幾點返到黎?我都係住九龍城,但佢要我個女回都坐40分鐘車,我覺得太耐啦,你介唔介意話我知你上落車既既時間同地點,如果你個時間好d,我或者行過你個站度搭
唔該哂

明天家長日, 大家會見面

Tiffany,

我沒有安排阿囝坐校車, 我自己送佢返學架.

Dear all,

Today are 1st day, my husband told me my son always crying in the classroom, how about your kids? the typhoon are coming soon, so bad!!

Hello,

Today are 1st day, how about your kids, my husband told me my son always crying in the morning.

Hello,

Today are first day, how about your kids, my husband told me my son always crying in the morning.

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-3 17:38 發表
Hello,

Today are first day, how about your kids, my husband told me my son always crying in the morning.

今日好似有1個爸爸帶小朋友上堂係咪你呢?後尾上英文堂時, 喊既小朋友都好似無喊喇, 努力呀初初係咁, 我個小朋友初時入課室有d唔自然(因人多又知之後會做咩), 後尾食完野之後就正常番, 重叫我同daddy唔好睇佢喎, 叫我地去課室出面等~

Hello Barbielee,

My son in 1D class, your kids also 1D or another class, I only in this week Thu can pick up my son to schoool.  I check with my hunsband yesterday around have 13 classmate in 1D, so a little kids

Dear all mami could you let me know how many students in your kids classroom??

原帖由 Barbielee 於 09-8-3 19:09 發表

今日好似有1個爸爸帶小朋友上堂係咪你呢?後尾上英文堂時, 喊既小朋友都好似無喊喇, 努力呀初初係咁, 我個小朋友初時入課室有d唔自然(因人多又知之後會做咩), 後尾食完野之後就正常番, 重叫我同daddy唔好睇佢喎, 叫 ...

626,

哦....sorry我以為你都係坐校車添.....你係未自己揸車?我見校車要搭咁耐又想自己送,但又無車搭去,25m小巴又要係火車站行返過去

Euan Lau - Boy - 1D - Kowloon Bay
Hazel Chan - Girl -1D - Lai Chi Kok
Calvin Hung - Boy- 1B- Hang Hau
Catherine Chan - Girl - 1B - Kwun Tong
Jason Wong - Boy - 1F - Kowloon City
Bosco Cheng - Boy - 1C - Kowloon Bay
-Sam Lau - Boy - 1A - Tsing Yi
Him Lai - Boy - 1D - Diamond Hill
Isaac Chin - Boy - 1D - Tsuen Wan
Nicole Sim - Girl - 1F -- kln tong
Nicholas Sim - Boy - 1A --- KLN TONG
Tyler Brown - Boy - 1A ---Ho Man Tin
Crystabella Chan - Girl - 1A - Kowloon City
Teena Choi - Girl - 1A - Sha Tin

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-4 13:03 發表
Hello Barbielee,

My son in 1D class, your kids also 1D or another class, I only in this week Thu can pick up my son to schoool.  I check with my hunsband yesterday around have 13 classmate in 1D, so  ...

HI
我小朋友係1D班架, 家長日有個mami同我講, 佢問過老師話有18人~

Hi Barbielee,

真巧, 可能是我先生報錯數啦. 這幾天都是我先生帶, 明天我可以帶孩子到學校順便認識各位家長.

各班家長可否報告每班有多少學生呢?

1D - 18人

原帖由 Barbielee 於 09-8-5 13:55 發表

HI
我小朋友係1D班架, 家長日有個mami同我講, 佢問過老師話有18人~

原帖由 CandiceMaMi 於 09-8-5 16:17 發表
Hi Barbielee,

真巧, 可能是我先生報錯數啦. 這幾天都是我先生帶, 明天我可以帶孩子到學校順便認識各位家長.

各班家長可否報告每班有多少學生呢?

1D - 18人

...

CandiceMaMi

家長日都有一個mami問我坐校車既野, 佢都係1d班, 佢話適應週唔會同仔仔返, 下星期先返, 我諗有d家長可能都係咁, 所以未必係你先生數錯~

英文老師見報

http://dailynews.sina.com/bg/chn ... 803/1504535248.html

http://www.mingpaohealth.com/cfm ... 0804/news/gna1h.txt

HI,各位MAMI, 我個仔仔係N1C, 未開學前有18人, 依家有20個人呀! 開學之前有個分班表我看到, N1A-N1E都係18人, N1A1就16人, 不過, 開左學之後就會有唔同..... 之前話只有3班, 沒有下午班, 但註冊時, 居然開6班仲有下午班, 真係誇張!

我問過班主任, 每天只有40分鐘英文JA! 其餘時間就分別會係中文﹑ 普通話﹑小組活動等等...... 英文時間上, 原來俾我估計的少時間呀! 老師講明, 所有指示都係講中文架, 如有個別小朋友有問題, MAMI最好就同老師講聲希望可以配合, 由於我小朋友唔係好叻中文, 我同老師講, 老師都只係話儘量, 所以我小朋友當班主任透明, 但就勁LIKE個 英文老師!

原帖由 Minty 於 09-8-5 22:46 發表
我想問下,你們班上是否大部份時間講中文?之前學校同我講佢地除左中文堂,其他時間都係講英文,但我見其實大部份時間都係講中文喎

我都覺得一班只得一個專業教師,要睇住20個小朋友,實在太吃力。

我見到班主任又要照顧個別小朋友,又要睇時間做呢樣做嗰樣,仲要教assistant做野,好似好慘咁。