用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 所謂精英班一問
go

所謂精英班一問

亞囡升小二, 成日聽人講精英班, 想問下到底精英班係學校裏面有班叫"精英班", 定係總之升左去好成績嗰班就叫"精英班"呢??

一般學校在3或4年級開始會按成績分班.
有d以A班最好,B班其次,再C,D.....咁樣分.
阿仔學校一級有5班.以成績分兩大組,好班有3班,但打亂分班.另一組別也打亂分成2班.
升級時再根據成績分班.但5年級升6年級時,按5年級的分班直升,不再重新分班.

不過有D學校P.1就開始分精英班

原帖由 ChokChai 於 09-7-19 00:21 發表
不過有D學校P.1就開始分精英班

我囡個間一讀 p1 就精英班制,p2 的精英班為一班,全級考頭,就讀精英A班。

p.s. 當然我個囡唔會讀到最尾個班,我就當佢讀緊精英班, haaaaa....。

happy valley

你個囡 好勁, 咁你就可以憂少一樣嘢了

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-23 14:25 發表
happy valley

你個囡 好勁, 咁你就可以憂少一樣嘢了

我講得唔好添,我個囡唔係讀精英班,今年讀最尾個班。

標簽代之下,我都要做左好多心理輔導,個囡的自信心還好小小。

我囡間學校都係,全級最頭就落精英班
原帖由 happyvalley 於 19/7/2009 07:23 發表

我囡個間一讀 p1 就精英班制,p2 的精英班為一班,全級考頭,就讀精英A班。

p.s. 當然我個囡唔會讀到最尾個班,我就當佢讀緊精英班, haaaaa....。

原帖由 ChokChai 於 09-7-29 22:43 發表
我囡間學校都係,全級最頭就落精英班

精英班這制度有很多問題的。。。。。。。。
1)有精英班小朋友唔同非精英班同學玩
2)有非精英班同學仇恨精英班同學
3)有小朋友跌出精英班,比人笑到儍
4)家長分黨分派
5)老師將資源大部分放在精英班,其他班自生自滅
學校知有問題的,但吹賬的是,有精英班的小學受家長歡迎啲既,家長亦因小朋友入到精英班而光榮
說穿了,因不能四圍話比人聽小朋友全級頭40名,但精英班就唔同了,一企出來,金光閃閃呀
無知是福

我覺得精英班,有好大壓力,我是否很傻!

壓力--好多時都你自己比自己既, 精英班都有人考第一, 有人考第尾,非精英班一樣有人考第一, 有人考第尾.
比自己適度的壓力會比完全無壓力好.
原帖由 abc... 於 09-7-30 14:56 發表
我覺得精英班,有好大壓力,我是否很傻!

我囡囡學校由五年級開始, 中英數科目要分組上課, 共分四組, 最好當然係第一組別, 第二組, 跟着如此類推, 聽人講最好小朋友能入第一或二組別, 這兩組對升Band One 中學最隠陣, 大多數可派往心儀中學, 學校以成績半年調一次, 真係好刺激.

原帖由 brian61950 於 09-7-30 11:41 發表

精英班這制度有很多問題的。。。。。。。。
1)有精英班小朋友唔同非精英班同學玩
2)有非精英班同學仇恨精英班同學
3)有小朋友跌出精英班,比人笑到儍
4)家長分黨分派
5)老師將資源大部分放在精英班,其他班自生自滅
學校知有問題 ...

所以我常常叫呀囡轉校,但呀囡就話唔想離開班好同學,我就要面對家長分黨分派,冷漠之戰

原帖由 happyvalley 於 09-7-30 16:50 發表

所以我常常叫呀囡轉校,但呀囡就話唔想離開班好同學,我就要面對家長分黨分派,冷漠之戰

轉校真係可免則免了,轉得到也未必好,轉唔到比人收到風好大煲
無知是福

我同意,因有時小朋友有佢o地生存既辦法
原帖由 neighbour931 於 30/7/2009 15:15 發表
壓力--好多時都你自己比自己既, 精英班都有人考第一, 有人考第尾,非精英班一樣有人考第一, 有人考第尾.
比自己適度的壓力會比完全無壓力好.

我個囡間學校, p2 & 3 用成績分班, p4 開始分 A 班, 全級頭 38名才可入, 不果校方吾叫精英班, 但坊間全叫精英班 另外有二班是補拙班, 是英文及數學, 但實在吾明, 為何沒有中文補拙班....

我 4 個 甥女 , 2 個精英班,  2 個普通班 同一間學校同一級, 佢地話, 學的科程完全吾同, 老師的目光也不同
普通班個 2 個就話, 輕鬆很多, 無咁多 TEST , 無壓力, 玩的時間多很多,  
精英班個 2 個, 因為佢地應負到, 所以 OK,
如同時間考試時, 精英個 2 個很早就開始讀書, 起碼早一個月前, 補課時間也多很多(校內) .
而普通班個 2 個很少有幫你補課, 所以必需要自已出外補習.
而家長都担心, 佢地會有自我比較, 或自卑心出現, 所以很多時對住佢地 4 個時, 吾敢太出面去表揚精英班個 2 個, 但有時仍然無可避免的

不過 , 佢話 F1 時就很大壓力, 因為你系拔尖, 咁就要派去一些勁D的中學, 佢系小學時是全級第1.2 名, 去到果間中學, 因為個個都系拔尖, 結果人外大有勁人在, 開頭跟得很辛苦, 很多知識其他同學已學過, 原來佢尚未學, 結果, 追得很辛苦. 又自卑 . 好彩佢地自我調適過來.

又一個朋友個囡, 系小學是全級第一名的就讀精英班, 佢媽媽見佢咁叻, 找了一間好中學, 結果 F1 時, 個女第一個學期, 由原本的第一名, 到中學時差不多最尾個名, 個女很自卑,很辛苦, 吾願返學, 心理壓力過大, 日日哭, 到期終考, 成綪間直一落千丈. 而家長仲慘, 覺得自己害了個囡,攪到佢壓力過大, 自信心盡失. 媽媽日日都系度自責, 晚晚也睡吾到, 見到個囡, 一日比一日無心機, 由一個自信心好好, 日日好開心返學, 到中學日日都好似.....  

精英班是不是好, 見人見智, 有得必有失,
不公平, 一定有, 因校譽関系
不論精英與否, 家長與學生都有不同壓力.

hi,

可5可以講 lei 兩個 case 係邊間中學?  如果5方便在這裡公開可否 pm 我?  thanks.
原帖由 kuromima 於 09-8-3 11:02 發表
不過 , 佢話 F1 時就很大壓力, 因為你系拔尖, 咁就要派去一些勁D的中學, 佢系小學時是全級第1.2 名, 去到果間中學, 因為個個都系拔尖, 結果人外大有勁人在, 開頭跟得很辛苦, 很多知識其他同學已學過, 原來佢尚未學, 結果, 追得很辛苦. 又自卑 . 好彩佢地自我調適過來.

又一個朋友個囡, 系小學是全級第一名的就讀精英班, 佢媽媽見佢咁叻, 找了一間好中學, 結果 F1 時, 個女第一個學期, 由原本的第一名, 到中學時差不多最尾個名, 個女很自卑,很辛苦, 吾願返學, 心理壓力過大, 日日哭, 到期終考, 成綪間直一落千丈. 而家長仲慘, 覺得自己害了個囡,攪到佢壓力過大, 自信心盡失. 媽媽日日都系度自責, 晚晚也睡吾到, 見到個囡, 一日比一日無心機, 由一個自信心好好, 日日好開心返學, 到中學日日都好似.....  

原帖由 kuromima 於 09-8-3 11:02 發表
我個囡間學校, p2 & 3 用成績分班, p4 開始分 A 班, 全級頭 38名才可入, 不果校方吾叫精英班, 但坊間全叫精英班 另外有二班是補拙班, 是英文及數學, 但實在吾明, 為何沒有中文補拙班....

我 4 個 甥女 , 2 個精英 ...

以上的描述,可以說明清清晰晰。

所以我喜歡給我囡囡,打好基礎及根基為重,名次次要,最多多做心理輔導,望住興趣來學習,一生人嗎。

原帖由 asinai 於 09-8-3 12:19 發表
hi,

可5可以講 lei 兩個 case 係邊間中學?  如果5方便在這裡公開可否 pm 我?  thanks.

真係有好多好多原校考第一去到皇仁考尾幾,亦有很多中二轉走了,所以都有人插到班.
但皇仁叩門最低要求是平均90分以上及全校頭三名.
無知是福

回覆 3# asinai 的文章

SORRY , 吾識 點樣 PM 給你

原帖由 brian61950 於 09-8-3 14:01 發表

真係有好多好多原校考第一去到皇仁考尾幾,亦有很多中二轉走了,所以都有人插到班.
但皇仁叩門最低要求是平均90分以上及全校頭三名.

我同學個細佬係男拔教書,佢說某區考第一位個位同學,去到男拔200人考第137 (定係 173, 唔係記得好清楚)。

.