用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band one 尾成績 男仔入band two中 中文中學
go

band one 尾成績 男仔入band two中 中文中學 [複製鏈接]

我大仔band 1 頭成績入左英中 , 細仔讀地區名小學 , 好想細仔入到, 但入唔到 ,  佢有個同學同細仔差不多成績入到哥哥間英中 , 但英文拉 "雲" 得6x分 , 細仔band one 尾成績 拉 "雲" 由小五下至六下成績 : 中: 85分  , 英:85 分, 數 : 86分 , 常 : 95分 ,  英文根基紮實 , 一篇英文文章even有字唔識, 都可自己併音唸出來, 可自己睇明晒一本簡單英文故事書 ,  英文作文有85分.

宜家塵埃落定 , 要入band two 頭 中中 , 覺得 "晒左佢"!!!!!!!!!!!!   . 有無媽咪有小朋友又係甘上下情況 , 有幾多分牙 ...........................................
   0    0    0    0

我仔仔都係 - 平均中92,英88,數97,常95,但因為要跨網(屯門跨九龍城),要降band, 抽唔到英中, 抽到band2頭中中,好彩之前有聽呢度d人講,所以無太進取, 如果唔信會降band,將d band 1 放晒係頭幾自願, 而家都唔知會抽到邊間, 不過聽講而家呢間校風都幾好, 同埋呢間因為中四開始係英文, 所以聽聞中三開始會幫學生預先適應. 希望係真啦.

雖然我都覺得晒左佢, 不過自從註冊後阿仔話鍾意間學校, 唔肯in英中.. , 同埋我d朋友又勸我唔好迫佢,等佢讀得開心d, 所以而家我都放棄 (我用佐5日時間說服我自己)

請問派到去那間中中呢?

原帖由 Jesscarey 於 09-7-16 22:17 發表
我仔仔都係 - 平均中92,英88,數97,常95,但因為要跨網(屯門跨九龍城),要降band, 抽唔到英中, 抽到band2頭中中,好彩之前有聽呢度d人講,所以無太進取, 如果唔信會降band,將d band 1 放晒係頭幾自願, 而家都唔知會抽到邊 ...

簽名被屏蔽

何文田五旬節中學

原帖由 saiyeest 於 09-7-17 12:44 發表
請問派到去那間中中呢?

英中唔得,有無去叩band 1 中中,機會大d嘛...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

阿仔學校都有幾位同學派到這間,讀得都不錯,好開心。

原帖由 Jesscarey 於 09-7-17 13:51 發表
何文田五旬節中學

Jesscarey

你個仔咁好成績,喺自己個網都屬 band 1尾?點解唔係band 1 頭?如屬 band 1 頭跨到九龍城理應仍然係 band 1 之內,點解會去咗 band 2?請指教一下!

原帖由 Jesscarey 於 09-7-16 22:17 發表
我仔仔都係 - 平均中92,英88,數97,常95,但因為要跨網(屯門跨九龍城),要降band, 抽唔到英中, 抽到band2頭中中,好彩之前有聽呢度d人講,所以無太進取, 如果唔信會降band,將d band 1 放晒係頭幾自願, 而家都唔知會抽到邊 ...

冇錯,照計應該唔會降band 的,你個仔間小學有幾多個band 1 生? 佢排名第幾?

放榜後有冇叩屯門區英中?

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-7-17 15:46 發表
Jesscarey

你個仔咁好成績,喺自己個網都屬 band 1尾?點解唔係band 1 頭?如屬 band 1 頭跨到九龍城理應仍然係 band 1 之內,點解會去咗 band 2?請指教一下!

...

‹ 上一主題|下一主題