用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

我就唔訂, 亞女幼稚園時訂過雜誌, 每次攞返黎睇都冇睇過, 我又唔得閒陪佢睇, 報紙果d仲咁密, 好似中文日日派, 英文隔日, (若我冇記錯), 邊有咁多時間喎, 等得佢大d識自己睇果陣先訂都未遲, 係呢, 你地派左乜嘢課外活動ar?
我個女羽毛球+兒童畫(派唔到第一個志願)
原帖由 carcar 於 09-8-29 00:13 發表
你地訂唔訂報紙呀?

我都無訂呀!!!老師提我哋要顧及小朋友拎返屋企時是否一個負擔.....所以我等佢高年級大個d先訂比佢睇喇!

體育....我仔都派唔到"溜冰"呀,而是第二選擇"室內網球",呢個都好...因為我之前都夾唔到時間比佢學網球,以家喺學校學仲好!
文化...就派到第一選擇,趣味科學....唔知有幾趣味呢?

我琴晚睇返個時間表....嘩,望班....連續day 1-3都要著PE衫呀,九月第三個禮拜直頭星期一至星期四都係PE衫...所以下個禮拜去去一輪佐敦買多套PE衫先得喇!!!

原帖由 喧嘩 於 09-8-29 13:42 發表
我就唔訂, 亞女幼稚園時訂過雜誌, 每次攞返黎睇都冇睇過, 我又唔得閒陪佢睇, 報紙果d仲咁密, 好似中文日日派, 英文隔日, (若我冇記錯), 邊有咁多時間喎, 等得佢大d識自己睇果陣先訂都未遲, 係呢, 你地派左乜嘢課外活 ...

係囉, 不如日日著pe衫啦, 真係有d誇張, 所以我選冬季校服都買埋件冬季運動風褸, 我諗件褸一定好抵著, 我暫時就買左兩套pe衫, 兩套裙, 同埋啡色冷衫長短袖各一, 係呢, 我唔記得佢話一年班係day 1定係星期一要著pe衫ar? 上操場自由活動果日ar, 有冇人記得ar?
另外果日亞女冇帶手冊, 老師就俾左張影印手冊紙俾佢寫住先, 亞女話要抄番落真手冊喎, 你地係咪咁ar? 咁你地有冇家長簽名ar?
原帖由 fi-fi 於 09-8-29 22:28 發表
我都無訂呀!!!老師提我哋要顧及小朋友拎返屋企時是否一個負擔.....所以我等佢高年級大個d先訂比佢睇喇!

體育....我仔都派唔到"溜冰"呀,而是第二選擇"室內網球",呢個都好...因為我之前都夾唔到時間比佢學網球,以家喺 ...

原帖由 喧嘩 於 09-8-29 22:57 發表
係囉, 不如日日著pe衫啦, 真係有d誇張, 所以我選冬季校服都買埋件冬季運動風褸, 我諗件褸一定好抵著, 我暫時就買左兩套pe衫, 兩套裙, 同埋啡色冷衫長短袖各一, 係呢, 我唔記得佢話一年班係day 1定係星期一要著pe衫ar ...

我睇通告係day1可以著pe衫, 另外我想問信班係唔係 only day 1 and day4 著pe衫only?? 點解望班係day 1-3? 1個cycle 3 日??

我仔有帶手冊, 佢寫左係手冊, 我有簽名.
係唔係由9月1開始, 每日要自己填手冊的體溫+簽名呀??

喧嘩

通告檔號:小一及新生-02
第11點....由9月11日起,逄day1小一學生可穿著運動服裝,於7:30-7:45在操場進行運動

不過又咁講,我覺得著PE衫會舒服D...所以著多幾日都無所謂囉!

carcar,

唔洗擔心...望班PE堂被安排在DAY2 & DAY 3...再連埋DAY1著PE衫....咁咪變咗DAY1-3都要著PE衫囉,如果跟住果日係星期四的話...就變咗連續四日都係PE衫囉!

原帖由 carcar 於 09-8-29 23:08 發表

我睇通告係day1可以著pe衫, 另外我想問信班係唔係 only day 1 and day4 著pe衫only?? 點解望班係day 1-3? 1個cycle 3 日??

係唔係由9月1開始, 每日要自己填手冊的體溫+簽 ...

我諗要探啦, 果日老師都有提過每日都要探熱寫番喺手冊
原帖由 carcar 於 09-8-29 23:08 發表

係唔係由9月1開始, 每日要自己填手冊的體溫+簽 ...

唔該晒,  我好鬼懶, 睇通告飛黎睇, 咁樣講, 校車準時到校, 對佢地黎講即係冇乜機會落去操場運動囉? 好彩信班day 1 有pe堂, 我個女就鐘意著裙多d, 套pe衫查實都幾玉酸, 條褲好似好長咁, 我覺得條裙靚d, (唔好意思, 我果條係女, 所以貪靚左小小)
原帖由 fi-fi 於 09-8-30 20:58 發表
喧嘩

通告檔號:小一及新生-02
第11點....由9月11日起,逄day1小一學生可穿著運動服裝,於7:30-7:45在操場進行運動

不過又咁講,我覺得著PE衫會舒服D...所以著多幾日都無所謂囉! ...

不如我地對下9月1號同2號要帶d咩番學丫

1.小息袋(小食盒+水壺)
2.通告
3.筆袋
4.較剪/膠水/粉彩
5.手冊

請問仲有無呢? 係唔係9月1-2號都唔洗帶書呢? 同埋9月1-2號都係著校服(不是pe衫)呢?

女仔就一定係貪靚嫁喇~~

著PE衫for我囝都好嫁....去廁所都方便d嘛,一除就係,唔洗剝鈕扣鈕,另外....著白波鞋方便佢跑嘛,果日只係著咗3粒鐘皮鞋咋,果對皮鞋頭都踢花哂喇

原帖由 喧嘩 於 09-8-30 22:02 發表
唔該晒,  我好鬼懶, 睇通告飛黎睇, 咁樣講, 校車準時到校, 對佢地黎講即係冇乜機會落去操場運動囉? 好彩信班day 1 有pe堂, 我個女就鐘意著裙多d, 套pe衫查實都幾玉酸, 條褲好似好長咁, 我覺得條裙靚d, (唔好意思, 我 ...

carcar,

乜要帶粉彩咩?乜唔係art堂先用嫁咩?

9月1-2日,不用帶書,著夏天校服(不是PE衫啊)

另外,我有準備一支細支的消毒洗手液比我囝嫁,我之前見高年級的哥哥有一支喺袋隨時用得!

原帖由 carcar 於 09-8-31 00:09 發表
不如我地對下9月1號同2號要帶d咩番學丫

1.小息袋(小食盒+水壺)
2.通告
3.筆袋
4.較剪/膠水/粉彩
5.手冊

請問仲有無呢? 係唔係9月1-2號都唔洗帶書呢? 同埋9月1-2號都係著校服(不是pe衫)呢? ...

請問有冇一勇班的媽咪幫我一齊對下要帶咩野:
1.手冊
2.筆盒(有三四枝刨好的铅筆,加一枝藍色原子筆)
3.交8月24日派的功課
4.通告回條同支票
5.小手抽(加小息吃的茶點同水壺)

另外,我想問是否要準備一個大的同一個小的有拉錬膠袋,用泥裝功課和通告??有一份通告話要準備一個文具夾用來來通告在手冊,這是指file或夾仔呢?訂校服方面,尺寸都唔知點填至準確,請問有冇過來人媽咪講我知校服公司的人幫小朋友度身後會更正填錯了的尺寸溤?仲有,你地的小朋友係味都會在學校打個枝小一生的疫苗同參加學童和牙科保健呀?
開學了,人都緊張起來,請大家幫忙提點一下,唔該晒,祝我地D小朋友開學順利,醒醒目目

hinhinmami,

通告上果d我可以解讀一下喎

1)文件夾....真係一個夾仔,班主任話係要嚟夾住當日家課果版喎,for小朋友容易d搵到果日寫手冊,同埋唔洗跳哂版

2)拉鋉膠袋...我就準備了一個F4 size及一個細的,F4果個要嚟袋功課/手冊,放便交功課....而細果個就放回條/支票

3)冬季校服,我唔會喺學校訂...因為無得試身(不過有得換),我會臨換季時去佐敦門市買!

4)六歲果支針,我原先都想自己出去私家醫生度打,但我個醫生話呢支針好難訂,最好跟返學校(衞生署)安排好D

5)學童牙科,參加咗無蝕底...$20之嘛!

[quote]原帖由 hinhinmami 於 09-8-31 09:26 發表
另外,我想問是否要準備一個大的同一個小的有拉錬膠袋,用泥裝功課和通告??有一份通告話要準備一個文具夾用來來通告在手冊,這是指file或夾仔呢?訂校服方面,尺寸都唔知點填至準確,請問有冇過來人媽咪講我知校服公司的人幫小朋友度身後會更正填錯了的尺寸溤?仲有,你地的小朋友係味都會在學校打個枝小一生的疫苗同參加學童和牙科保健呀?
開學了,人都緊張起來,請大家幫忙提點一下,唔該晒,祝我地D小quote]

carcar,
是的, 每日都要探熱寫番喺手冊,如果無寫,當作欠交功課
原帖由 喧嘩 於 09-8-30 21:52 發表
我諗要探啦, 果日老師都有提過每日都要探熱寫番喺手冊

carcar,

除了PE堂要著PE衫外,校外的聯課活動都要著PE衫的.

原帖由 fi-fi 於 09-8-30 21:00 發表
carcar,

唔洗擔心...望班PE堂被安排在DAY2 & DAY 3...再連埋DAY1著PE衫....咁咪變咗DAY1-3都要著PE衫囉,如果跟住果日係星期四的話...就變咗連續四日都係PE衫囉!

...

chanst,

我想問...聯課活動(文化)果日要唔要著PE衫呀?

原帖由 chanst 於 09-8-31 13:29 發表
carcar,

除了PE堂要著PE衫外,校外的聯課活動都要著PE衫的.

fi-fi,

在聯課活動(文化)果日可以唔著PE衫.
原帖由 fi-fi 於 09-8-31 13:38 發表
chanst,

我想問...聯課活動(文化)果日要唔要著PE衫呀?

fi-fi,
多謝你的提點.另外,我學你在家中自己同囝囝影校服相,結果影左成大半個鐘先搞掂,take 左好多個shot,有哭的,有笑的,有碌大隻眼的,有'西'起排牙的,最後我開你囝囝的相比佢睇,叫佢學下啦,終於影到一幅比較滿意的
原帖由 fi-fi 於 09-8-31 13:02 發表
hinhinmami,

通告上果d我可以解讀一下喎

1)文件夾....真係一個夾仔,班主任話係要嚟夾住當日家課果版喎,for小朋友容易d搵到果日寫手冊,同埋唔洗跳哂版

2)拉鋉膠袋...我就準備了一個F4 size及一個細的,F4果個要嚟袋 ...

另外,我想問是否要準備一個大的同一個小的有拉錬膠袋,用泥裝功課和通告??--我買了一個F4 有撞錬膠袋, 放晒所有功課同埋通告, 我個仔好大頭蝦, 如果比兩個佢, 可能有一個會漏左

有一份通告話要準備一個文具夾用來來通告在手冊,這是指file或夾仔呢?--FILE夾仔我都無買

訂校服方面--我會去佐敦買, 因為我公司係佐敦, 門市的EE好好人的

仲有,你地的小朋友係味都會在學校打個枝小一生的疫苗同參加學童和牙科保健呀?-兩樣我都參加晒, 因為有伴, 好過我自己帶佢去私家打.

仲有我想問, 9月3正式番學時, 有D科目的書有分兩冊的, 洗唔洗兩本都帶晒呀??
‹ 上一主題|下一主題