用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦

你仔仔都好乖喎, 好顧及別人感受

一係你問仔仔, 你同老師講佢睇唔到黑板想掉位好唔好
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-13 12:52 發表
阿仔叫我吾好話比ms知喎,怕個女仔會比人罰.所以我都冇辨法!只有叫佢自己諗掂就算.

各位!

阿仔話佢P.2肯day2可以落操場玩,但原來要當日有著體育衫才可以打波.但佢係day2要著校服.其實係咪都可以由得你著體育衫同校服?

如果你小朋友想打波就穿pe 衫, 唔駛理佢果係星期幾.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-15 14:06 發表
阿仔話佢P.2肯day2可以落操場玩,但原來要當日有著體育衫才可以打波.但佢係day2要著校服.其實係咪都可以由得你著體育衫同校服?

Thanks save !

不過問開,不如問你英默係咪都有D吾同P.1時,會吾會要用生字來自己作句子呢?因為中默都好吾同.所以英默都吾知會掂.仲有測驗時要吾要作句子呢?

以中文來講, 小一同小二分別都唔大喎, 只係多了4字成語, 你哋有咩唔同呀??

小二英文默書, 主要係默多了句子同默的字多了, 其實大至都係同小一一樣, 同埋係無作句的.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-18 12:06 發表
不過問開,不如問你英默係咪都有D吾同P.1時,會吾會要用生字來自己作句子呢?因為中默都好吾同.所以英默都吾知會掂.仲有測驗時要吾要作句子呢?

回復 1# save 的帖子

大家好
我的小朋友今年九月升小二
我看過書單
every flower is beautiful
puppy at the door
在圖書館網頁都找不到
不知道有沒有媽媽肯出讓給我呢?
另外如果有小二的中英文故事書就更好了

謝謝
san :-P