用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

好似有三班, 係呢, 你係咪禮幼上?
同埋有冇媽咪知道洗唔洗攞番津校果張註冊証?
事緣我果陣諗住叩門, 所以要去所派間學校註左冊先, 並且好快話佢知我唔讀, 佢果陣又冇講乜, 琴日打黎話我冇去考偏班試, (留口訊), 跟住我今日覆佢, 我話我之前講左唔讀, 佢話要我LEE兩日過黎攞番張証, 我話我唔得閒, 佢話都要我寄信過去話唔讀, 點知我亞媽今日又收到佢地電話, 叫佢番學校攞嘢, 我亞媽同佢講唔讀, 佢話都要返, 咁佢就返左, 點知佢又冇睇, 返到屋企原來係通告同手冊, 我媽已講明唔讀, 都唔知佢地攪乜, 打黎留口訊我已經印象好差, 因為佢喺電話度讀左兩次我亞女個名都讀錯, 佢仲自稱X老師, 我亞女個名個字好簡單, 佢都讀錯, 好似唔係咁好,好在冇讀佢, 我媽要我好黎好去喎, 叫我去過, 我覺得佢地好煩囉
原帖由 carcar 於 09-8-18 17:18 發表
一年級有幾多班呢?

hi 喧嘩:
我仔仔唔係禮幼的, 好開心係bk識到人同亞仔同班.
係呢, 你地22號會唔會著校服呀?? 24號又帶唔帶書包呢?

我都好開心AR, 起碼開頭有個照應先啦, 唔洗盲中中, 希望有多D人同我地同班啦, 22號冇叫著校服喎, 只係要帶D書, 而24號就會著校服, 帶個細背包, 因為佢個書包牛龜咁大
原帖由 carcar 於 09-8-18 20:39 發表
hi 喧嘩:
我仔仔唔係禮幼的, 好開心係bk識到人同亞仔同班.
係呢, 你地22號會唔會著校服呀?? 24號又帶唔帶書包呢?

Hi all,

我個仔都是勇班啊!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-18 02:41 PM 發表
收到電話啦,勇班呀,有冇同班朋友仔/女??

琴日下午4點多,我都收到老師電話喇
我囝被分配到"望"班,班主任姓郭...聲音好甜美呀!

我囝好好笑,佢一路都認為自己會被分班到"信班",佢話因為佢K1-K3都係信班喎!!!我就笑佢,唔知開學初期會唔會排錯隊入錯課室呢!?

終於番到上黎啦!

我個女讀一信班(1F)
班主任係 (簡老師)Miss Kan

hi, 你好ar, 以後多d關照關照
原帖由 dns828 於 09-8-20 11:53 發表
我個女讀一信班(1F)

原帖由 喧嘩 於 09-8-18 17:44 發表
好似有三班, 係呢, 你係咪禮幼上?
同埋有冇媽咪知道洗唔洗攞番津校果張註冊証?
事緣我果陣諗住叩門, 所以要去所派間學校註左冊先, 並且好快話佢知我唔讀, 佢果陣又冇講乜, 琴日打黎話我冇去考偏班試, (留口訊), 跟 ...

註冊証, 我唔知仲有無用, 但由於我決定一定唔讀派到的學校 (因為我派得極差), 所以一早攞番, 以防萬一

原帖由 dns828 於 09-8-20 11:53 發表
我個女讀一信班(1F)

我的女兒都係讀一信班, 日後希望可多多交流.

lee度已經有三個小朋友同亞女同班 , 最衰唔知你地係邊個啦, 亞女話佢已經識左三個朋友仔, 不過就未問叫乜名喎,, 我會提佢聽日問下d朋友仔叫乜名, 佢話小息原來好開心喎, 不過太短, 佢話想快d上堂, 我聽日會親自接送佢, 期待佢開心表情, 仲要幫佢留倩影

啱啱送完個女返學, 又遲到, 遲左一分鐘, 不過原來唔係我地最遲, 後面仲有成十個小朋友, 佢地趕唔切上班房, 好在我地都趕得切, 不過亞女今朝就有d 扭計, 第日都唔知點算, 坐校車七點前已經要上車, 仲唔可以喺車食早餐, 平時返下午班, 訓到十一二點, 都唔知點同佢較番個生理時鐘

點解冇晒人???亞女話今日好開心喎, 開心過幼稚園, d 嘢都唔難喎, 普通話同英文老師都係講我地d話喎, (以前幼稚園, 普通話老師係唔識講廣東話, 教英文係鬼婆), 跟住我同佢解釋正式返學都有LEE種老師, 不過佢話課室冇冷氣喎, 仲閂晒門, 唔知係咪開得唔大, 所以佢感覺唔到, 我諗唔會冇冷氣卦, 不過廁所就冇廁紙, 佢話佢唔記得帶, 問朋友借左, 咁我話你咪冇嘢抺手囉, 佢話佢分開左張紙巾一半用黎抺手喎, (反而幼稚園紙巾同抺手紙都有喎), 廁所冇廁紙, 好似唔係好方便喎, 佢話佢坐最後, 睇唔到黒板, 前面同學仔個頭遮住佢喎, 佢隔離位係個女仔, 叫李xx, 唔知係咪你地呢?佢分左做波蘿包組, 佢話想做叉燒包組, 因為d朋友喺晒叉燒包喎, 佢仲話得一個小息, 點解唔可以有九個小息喎, 今日上三樣嘢(中英數)咁起碼都俾三個小息啦, 真係俾佢激死, 希望佢一直都鐘意lee間學校啦, 你地又點ar?

Hi fifi,
你好, 我個女在禮賢準備升小二了, 知道你小朋友曾經讀禮幼, 想向你請教一下 :

1. 禮幼有何特色,優點 ? 學術程度如何 ?
2. 姐姐讀小學部, 細佬入到的機會有幾多成 ?

因為正考慮替細佬找幼稚園, 很希望你可以指點迷津...
thanks~

藍妹媽媽,

你大女升小二?你意思是讀緊禮小定你想佢插入禮小二年級呀?
1)禮幼特色...哈,全校上上下下老師工友都超級有愛心,著重德育心靈培育,學術程度方面就....淺淺淺,但小朋友個個都好乖,好鍾意返學!

2)姐姐讀賢禮小,都有幾會唔收細佬嫁....我仔同班同學就是這樣了!

原帖由 藍妹媽媽 於 09-8-26 03:47 發表
Hi fifi,
你好, 我個女在禮賢準備升小二了, 知道你小朋友曾經讀禮幼, 想向你請教一下 :

1. 禮幼有何特色,優點 ? 學術程度如何 ?
2. 姐姐讀小學部, 細佬入到的機會有幾多成 ?

因為正考慮替細佬找幼稚園, 很希望你 ...

hi各位,

你哋收到校車司機電話未呀?我要七點上車呀,雖然一早知要咁早,但.....都有少少擔心,如果miss咗班校車就要飛的嫁喇!!!

喧嘩:

PLS CHECK PM

我個仔係义燒包組, 佢都係話課室無開冷氣, 只係開風扇.
佢話男TOILET有TISSUE, 但女TOILET就無 (唔知點解佢會知)

22同24號我出左TRIP, 只係蝦子餅去聽家長會, 今晚再同佢傾下家長會講左咩先. 係呢, 我想問食飯洗唔洗帶餐具呀?? 枱墊呢?? 仲有係唔係要比個袋佢地裝食物盒呀(小息用)?? 又要唔要帶濕毛巾盒呢?? 係唔係要自己買通告袋定係學校有指定呢??

我6:55上車, 4:15落車, 果日小一體驗日成八點三先出門口, 亞女都已經發晒脾氣咁濟, 仲要我車佢返放, 喺車度食早餐 , 佢都頂唔順, 第日仲要預早D時間食埋早餐先出門口, 都唔知佢之後點 ,鬼咩, 三年幼稚園都係下午班, 我返工就SHIFT DUTY, 間唔中都可以車埋佢, 唔洗咁早, 睇下到時點啦, 因為佢亞媽都係 一個懶訓豬
原帖由 fi-fi 於 09-8-26 08:31 發表
hi各位,

你哋收到校車司機電話未呀?我要七點上車呀,雖然一早知要咁早,但.....都有少少擔心,如果miss咗班校車就要飛的嫁喇!!!

唔係掛, 果日超級熱都唔開冷氣, 咁要點先開AR? 我亞媽話可能暑假唔放住, 放咁耐冇人用你都驚喎, 佢話就算有都唔好用, 好自己果D好D, 不過小朋友有時唔記得袋都有得用MA, 可能你個仔攞男廁D廁紙俾D女仔, 所以佢知囉, , 餐具要帶AR, 開頭唔會提供, 枱墊就唔洗, 亞女話老師話小息要攞個袋裝晒D嘢食, 濕毛巾我就有預備, 因為亞女慣左帶
原帖由 carcar 於 09-8-26 17:46 發表
喧嘩:

PLS CHECK PM

我個仔係义燒包組, 佢都係話課室無開冷氣, 只係開風扇.
佢話男TOILET有TISSUE, 但女TOILET就無 (唔知點解佢會知)

22同24號我出左TRIP, 只係蝦子餅去聽家長會, 今晚再同佢傾下家長會講左咩先.  ...

回覆 94# fi-fi 的文章

hi fi-fi,
阿女係由小一升上小二, 本身唔係讀禮幼, 我只係知道有兄弟姊妹讀係會加分, 不過太淺我都有d擔心... anyway唔該晒你..

你地訂唔訂報紙呀?
‹ 上一主題|下一主題