用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦

龍柱,

乜沖有一件深藍色校褸咩???嘻嘻~我無留意到添!!!

原帖由 龍柱 於 09-8-6 12:55 發表
是否深藍色, 好似乾濕褸款, 個件就是校褸呢?  我發覺咁多款褸/外套, 好似無邊套係頂得冷.  可能到某個度數, 就可以著自己褸啦!

果日我都見有人問校服d staff,不過staff 都唔肯定,希望佢地22號會再泥啦.
原帖由 喧嘩 於 09-8-7 00:18 發表
我果日問間校服d staff, 佢地話唔會再黎,. 但係喺通告到話22號仲有校服買, 都唔知邊個真

hinhinmami,

校服/鞋果間會再嚟,買外套果間"奇妙"就唔知喎!!!

另外,我八過上年d通告,原來9月1日開學果日就派通告訂冬季校服喇,我試我會臨換季前去佐敦買喇,有得試嘛!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-7 11:03 發表
果日我都見有人問校服d staff,不過staff 都唔肯定,希望佢地22號會再泥啦.

好彩會再黎,因為條褲太窄,要換大d.22日or24日好似要交穿校服相,唔知你地影左未?background你地楝咩色,有冇規定?
原帖由 fi-fi 於 09-8-7 13:57 發表
hinhinmami,

校服/鞋果間會再嚟,買外套果間"奇妙"就唔知喎!!!

另外,我八過上年d通告,原來9月1日開學果日就派通告訂冬季校服喇,我試我會臨換季前去佐敦買喇,有得試嘛!

...

hinhinmami

我仲未洗裇衫呀,我諗應該呢個星期六日就影咗相去...跟住就自己執相拎去哂相!!!
至於Background顏色,我會用淺藍色

原帖由 hinhinmami 於 09-8-7 15:23 發表
好彩會再黎,因為條褲太窄,要換大d.22日or24日好似要交穿校服相,唔知你地影左未?background你地楝咩色,有冇規定?

fi-fi,
唔該晒!買外套那間"奇妙"話22/8都會來,但有些碼可能要預訂,9月才取,因我也買了一件但冇貨,要9月才有.

chengwaiking,
我頭先再望返張通告...佢話22/8家長日果日有提供售賣校服及校鞋服務!!!

hinhinmami,
我自家影咗學生相喇,個校章好落呀!!!要校章的話就頭細,要頭大就無校章...所以最後我要喺張相度做手腳將個校章移上少少,硬係覺得有校章的相先叫學生相

原帖由 chengwaiking 於 09-8-7 23:26 發表
fi-fi,
唔該晒!買外套那間"奇妙"話22/8都會來,但有些碼可能要預訂,9月才取,因我也買了一件但冇貨,要9月才有.

你是否自己用相機同囝囝係屋企影左至拿去相鋪晒,你好叻呀!
原帖由 fi-fi 於 09-8-9 13:42 發表

hinhinmami,
我自家影咗學生相喇,個校章好落呀!!!要校章的話就頭細,要頭大就無校章...所以最後我要喺張相度做手腳將個校章移上 ...

hinhinmami,

哈...叻乜鬼啫!我都係用"photoDIY"嚟整之嘛,1張4R fit到8張証件相!

喺屋企影,可以影到滿意先收貨嘛!去快圖美影証件相....人哋有時間就話幫你影多幾張比你揀啫,如果忙就二三張就要收貨嫁喇,真係唔好意思叫人哋影完又影嘛!!!

你要唔要我幫你整呀,你send張相(.jpg)比我就得嫁喇,好簡單嫁咋!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-9 18:06 發表
你是否自己用相機同囝囝係屋企影左至拿去相鋪晒,你好叻呀!

fi-fi, 唔該晒,我自己試下先,唔掂再揾你幫手.個背景你叫囝囝泊埋牆影定用d有顏色的咭紙?
原帖由 fi-fi 於 09-8-9 20:43 發表
hinhinmami,

哈...叻乜鬼啫!我都係用"photoDIY"嚟整之嘛,1張4R fit到8張証件相!

喺屋企影,可以影到滿意先收貨嘛!去快圖美影証件相....人哋有時間就話幫你影多幾張比你揀啫,如果忙就二三張就要收貨嫁喇,真係唔好意 ...

hinhinmami,

如果你屋企幅牆係純白色,咁就叫個囝泊埋去影得,但我屋企幅牆係米白色,所以我去書局買張淺藍色(最淺藍),貼上牆就影得!

pls check pm!

原帖由 hinhinmami 於 09-8-10 09:12 發表
fi-fi, 唔該晒,我自己試下先,唔掂再揾你幫手.個背景你叫囝囝泊埋牆影定用d有顏色的咭紙?

各位好,
我報到先.
剛收到班主任電話, 我仔仔是一信班. 唔知有無同班同學呢?

carcar,

我仲未收到老師電話呀!老師call屋企定call你手提呀?

原帖由 carcar 於 09-8-17 16:40 發表
各位好,
我報到先.

Me too, no call yet!
原帖由 fi-fi 於 09-8-17 19:15 發表
carcar,

我仲未收到老師電話呀!老師call屋企定call你手提呀?

手提

我都未收到電話! 但我識得另一個媽咪, 佢就收了電話, 佢個仔亦都係信班.  我們未收到電話的, 就有1/2機會同班喇!

收到電話啦,勇班呀,有冇同班朋友仔/女??

一年級有幾多班呢?

我都係喎, 多D上黎交流下啦, 想問下信班個信係咪LEE個信? 我驚寫錯貼錯D 書
原帖由 carcar 於 09-8-17 16:40 發表
各位好,
我報到先.

有三班,勇(Courage),信(Faith), 望(Hope).老師打電話來時告知囝囝讀1C班,初初以為是分A,B,C班,我再問清楚,老師解我知的.