用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

原帖由 MANUfans 於 09-7-31 15:55 發表
各位家長, 看見大家都十分緊張小一選校的情況, 不如我以過來人跟大家分享自己的意見啦!

小女就讀培僑(升小三), 學校生活愉快, 師生關係良好, 老師用心, 校長辦學好有抱負, 與老師們互相尊重, 校內尤如一個大家庭,  ...

多謝分享!
真好有個過來人同我哋分享吓心德, 其實我真係好想聽吓而加小朋友已經讀小學的家長的意見, 畢竟你哋先係身感其受, 我哋呢d準小學生家長有些問題都是在推測或聽講的.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 曲曲 於 09-7-31 22:43 發表
sorry, 我講得唔清楚
喺學校網頁 -> 校長的話 -> 給柴灣聖米迦勒人的信六十

節錄如下:

"全數同學獲派合適的中學,沒有一位獲派的中學與其成績不相配合。而且,成績組別一(成績最佳的組別)為近年最高的百分比,成績組別三( ...

升中派位那邊也有人講柴米升中問題.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2138609&extra=page%3D1&page=3

Net 16 家長們我哋繼續傾啦, 如果唔係個topic 好容易沉咗落去呀.  

你哋覺得咩情況或原因津貼小學會賣廣告呢?

原帖由 曲曲 於 09-8-12 12:38 發表
賣廣告? 你意思係搞開放日及幼稚園參觀?
有學校好像全年都有開放日咁, 差不多一到假期就會有活動讓幼稚園學生參加

無非都係想多D家長認識間學校,認同教學理念就報

...

唔係開放日或參觀嗰種呀, 係o係小一入學天書度登廣告呀, 應該要比錢架.

原帖由 曲曲 於 09-8-12 13:13 發表
津校賣廣告?

真o架!

其實黠解唔考慮丘佐榮...
講谷又無基灣個d甘谷...
論成績又不錯...

哈~~當然我係賣花讚花香啦
我細女係個到畢業

原帖由 曲曲 於 09-8-12 18:46 發表
請問你睇邊本小一天書?
我只有星島出的09/10小一入學天書, 教搜社出的cd book

咪就係星島出果本law, 不過係今年新出10/11果本.

原帖由 mummy_jen 於 09-8-13 02:08 發表
其實黠解唔考慮丘佐榮...
講谷又無基灣個d甘谷...
論成績又不錯...

哈~~當然我係賣花讚花香啦
我細女係個到畢業

丘佐榮係咪都好難入呀? 老師職員友善嗎? 我都聽講成績不錯, 小朋友讀得開心嗎? 功課/考試/測驗的份量適中嗎? 屬於活動教學還是傳統教學?

丘佐榮係咪都好難入呀?
我個時係好好彩抽到入去的,但聽說而家不易,因為好多位reserve左俾同校生的細佬妹

老師職員友善嗎?
坦白講,有惡有林的,但so far我個女遇到的都係好老師...特別佢小五六的班主任,細心得不得了。你都知啦,去到呢d年齡好易有d同學間的小圈子/糾紛甘,但老師真係處理得好好......

小朋友讀得開心嗎?
我個女個時係讀得幾開心的,因為老師有d duties俾佢....學校又大(對佢來講)

功課/考試/測驗的份量適中嗎?
我唔知而家有無轉,個時係2測2考
功課真係因人而異...一日6-7樣到啦..我個女個時成日都話係學校已經做哂,番到來就玩..

屬於活動教學還是傳統教學?
傳統教學的....

希望俾多d 資料你地啦,因為好多年前我都經驗過呢d忐忑不安的時候,個時岩岩搬來呢區,咩都唔知。個女又得適齡個十分,驚到呢.....幸好..而家都叫升左上中學先放心d~

丘佐榮我看見有5班小一, 所以我想基會都幾高!我仔仔同學叩門入了, 但大家要知道丘佐榮都幾深下!(因我姑仔在一間補習中心, 看見小三的書都覺得極深!

原帖由 TSEHANG 於 09-8-15 11:16 發表
丘佐榮我看見有5班小一, 所以我想基會都幾高!我仔仔同學叩門入了, 但大家要知道丘佐榮都幾深下!(因我姑仔在一間補習中心, 看見小三的書都覺得極深!

我嗰女剛今年畢業,被派BPS。其實當年是從明我幼稚園统一派位第一志願派入,本人過往六年與校長和老師的合作,真的不知怎樣形容,我和女兒都好感激丘佐榮六年的教導,今年派位已上升至超過一半入到英中!
http://www.hkcwc-htyps.edu.hk/index.php?lv=2&showPageID=728

原帖由 fennieng 於 09-7-30 13:55 發表
係呀,間學校幾新,幾大
我聽人講,啲程度唔係好深

愛秩序灣官立小學升中派位一年比一年差,唯一可取是每年升中與皇仁有十多個聯繫位。
其實現在16綱首選一定是以下四間(津校計):
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會柴灣聖米迦勒小學

咁請問明德,救世軍韋理同培僑好唔好呢?

原帖由 hkefai 於 09-8-16 08:39 發表

但愛秩序灣官立小學升中派位一年比一年差,唯一可取是每年升中與皇仁有十多個聯繫位。
其實現在16綱首選一定是以下四間(津校計):
中華基督教會基灣小學(愛蝶灣)
中華基督教會基灣小學
香港中國婦女會丘佐榮學校
聖公會 ...

原帖由 mummy_jen 於 09-8-14 00:34 發表
丘佐榮係咪都好難入呀?
我個時係好好彩抽到入去的,但聽說而家不易,因為好多位reserve左俾同校生的細佬妹

老師職員友善嗎?
坦白講,有惡有林的,但so far我個女遇到的都係好老師...特別佢小五六的班主任,細心得不得了。你 ...

多謝分享, 我都會考慮呢間.

原帖由 rowdywong 於 09-8-15 20:02 發表

我嗰女剛今年畢業,被派BPS。其實當年是從明我幼稚園统一派位第一志願派入,本人過往六年與校長和老師的合作,真的不知怎樣形容,我和女兒都好感激丘佐榮六年的教導,今年派位已上升至超過一半入到英中!
http://www.hkcwc-htyp ...

我入學校網站睇過, 見4月辦咗開放日, 請問通常9月份有冇開放日架?
‹ 上一主題|下一主題