用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

係呀,間學校幾新,幾大
我聽人講,啲程度唔係好深

原帖由 曲曲 於 09-7-30 13:52 發表
如果揀官立,我會揀愛秩灣官小。

原帖由 曲曲 於 09-7-30 13:52 發表
如果揀官立,我會揀愛秩灣官小。

之前有人分析話官立唔好, 做又36唔做又36, 實質係咪會咁架? 各位點睇? 官立有咩好有咩唔好呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

"基灣"都好"騫", 曾想跨區選, 但而家卻步了!!!

原帖由 kikiboy 於 09-7-30 10:22 發表

態度係好 “hiu” 張, 但佢講嘅又係事實黎嘅, 如果唔係又點會咁多人爭磞頭呢? 佢仲講到有d令家長知難而退咁嘅感覺添. 總之每間學校都佢長短處, 我覺得我哋應該揀一間適合自己仔女讀的學校. ...

原帖由 臻媽 於 09-7-30 14:33 發表
"基灣"都好"騫", 曾想跨區選, 但而家卻步了!!!

基灣都唔係好杯茶,佢早幾年,可以做到9x%入到英中....hill都hill得有道理,我無記錯,柴米好似得五六十%

原帖由 曲曲 於 09-7-30 11:26 發表
請問知唔知漢華係一間怎樣的學校?
每個月除了學費還有其他費用嗎?
升中呢? 到時唔直升漢華中學得唔得?

曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

醒目開學勳章 王國長老

thanks, 已報名
(其實舊年心急已聽過一次)
原帖由 kikiboy 於 09-7-30 05:30 PM 發表
曲曲,
不如去聽吓簡介會啦.
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/pages/wish&mission/talk090829.htm

我自己都報咗名聽漢華簡介會.

有冇人知培僑09-10有冇人15分自行派位都入到呀?

曲曲,
你意思話校長提及過60%???
原帖由 曲曲 於 09-7-30 16:08 發表
請問柴米今年升中派位如何?
舊年都只能在校長的話(六十)中提及
今年就未見有

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:53 發表

kikiboy
回答你之前果三個concern先.

1. 如你考到直資, 你一接受offer, 就唔可以再參加大抽獎, 即係你只可以揀直資 or 大抽獎是但一條路, 如你reject左個offer, 通常6月放榜之後, 直資未必再有位比你番轉頭叩, 我 ...

Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果直資成功的話), 倒不如玩完大抽獎先至算, 直到派得太差先至apply, 我都知到咗呢個時候港大同學會是沒可能了.
漢華是我的心水, 但陣守仁我就不了解, 只因不在區內我沒有去了解過, 其實我應該認識埋其他區的學校以備不時之需, 你對這學校有咩睇法嗎?
3點我係要考慮吓, 而加唔需要, 話唔埋到出年6月先需要呢, 而加見識吓都係好嘅.

各位家長, 看見大家都十分緊張小一選校的情況, 不如我以過來人跟大家分享自己的意見啦!

小女就讀培僑(升小三), 學校生活愉快, 師生關係良好, 老師用心, 校長辦學好有抱負, 與老師們互相尊重, 校內尤如一個大家庭, 老師會以說教代替責罰, 當然也有嚴厲的時候. 學校辦學團體是中資背景, 但不覺得有"左"或"右" 之分, 請不要對他們有誤解, 試想想, 是不是有"教會背景"的就是好學校嗎? 我想大家都有能力判斷. 選校一事應該親力親為, 親自到學校了解吧! 他們每年有兩次開放日, 是在九月和十二月.

至於大家關心的升中問題, 今年首三志願是76%, 當中獲派的有傳統和地區名校, 也有不太好的. 我想這多少與學生自己能力有關罷, 不要把所有責任都交俾老師和學校, 家人的配合也是很重要的.

回想小一派位時, 小女同時得到"真光"學位, 但得知獲派"培僑", 也沒想太多便到"培僑"註冊了, 既然有免費教育, 而"培僑"又是心目中理想之選, 倒不如把學費留作其他課外學習上還不是更好地運用資源啦! 到咗八月份還收到"港大同學會"offer, 但本人對校長印象麻麻(當年剛換了新校長), 也放棄了

在此祝大家能為子女找到一所理想的小學

醒目開學勳章 王國長老

陳守仁係有分階段收生, 不過第2階段, 聽講勁難啊! 幾乎係過5關斬6將至有offer(因為好多都係派得唔好, 破斧沉舟搏晒命了)
另外, 聽我講句心聲, 我o係bk"蒲"左好多年了, 每一年! 係每一年我都見到, 抽獎過後有家長後悔, 派得唔好要周圍去撲, 早知考定間私校backup
其實果少少錢, 真係唔好慳, 一早考完間ok既, 再搏大抽獎, 抽到既, 開開心心放返個私校位出黎, 係蝕左一千幾百, 但派到好學校咩都值啦, 好過到時真係攬住個小朋友黎喊 (派彩制度係令人好無奈的)
原帖由 kikiboy 於 09-7-31 03:41 PM 發表
Candy_kent,
非常多謝你的分析和意見!
相信你也可從我的字裡行間明白我的目標並不是直資或私立, 我是為大抽獎過後派位不理想作打算的, 講真的現階段來講我90%不會放棄大抽獎, 聽你哋講完, 與其返返轉頭去求人(如果 ...

原帖由 candy_kent 於 09-7-31 14:35 發表

kikiboy
呢間唔再改小一生, 就來殺校, 千祺唔好揀呀 !

candy_kent,

Noted with thanks! 上年都冇呢間咯.
‹ 上一主題|下一主題