用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16網小一選校 (2010-2011)
樓主: kkll
go

16網小一選校 (2010-2011) [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 12:19 發表
我仔都需要st wor! 不過而家進度都滿意, 唔太需要擔心啦
不過佢專注力就真係唔夠, 所以我話傳統學校唔arm佢(佢學習能力ok的, 不過需要多d關愛同埋包容, 一味靠谷靠罰果d學校, 俾佢抽到我都要唔起)
係呀, 無宗教分無 ...

好同意你講嘅, 我個仔都係差唔多, 但除咗呢d我哋都要考慮埋其他因素, 例如TESHANG所講上到中學追得好辛苦嗰種情況, 所以都好難決定.
柴米都包容嗎? 都適合我哋D仔嗎?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 candy_kent 於 09-7-27 12:15 發表

升中成績明德會好過培僑.

Tks! 咁你知唔知救世軍韋理點樣呀? 有冇意見呀?

醒目開學勳章 王國長老

聽講柴米校長係好有愛心的, 如果我係16網我都想揀柴米

講開升中........所以我咪揀一條龍直資lor! 如果到時佢真係發奮圖強, 可以揀間進取d既中學, 如果佢普普通通, 咁中英數合格已經可以升返原校英中, 算係進可攻退可守呀

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 01:29 PM 發表
好同意你講嘅, 我個仔都係差唔多, 但除咗呢d我哋都要考慮埋其他因素, 例如TESHANG所講上到中學追得好辛苦嗰種情況, 所以都好難決定.
柴米都包容嗎? 都適合我哋D仔嗎? ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-27 14:35 發表
聽講柴米校長係好有愛心的, 如果我係16網我都想揀柴米

講開升中........所以我咪揀一條龍直資lor! 如果到時佢真係發奮圖強, 可以揀間進取d既中學, 如果佢普普通通, 咁中英數合格已經可以升返原校英中, 算係進可攻退 ...

上年我心急去柴米聽一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢有時可能唔同理解就有唔同意思.
係勒, 直資有冇st資源架?

醒目開學勳章 王國長老

就我女學校黎講
佢無話一個st, 不過有社工(合約形式, 基本上都長駐學校, 可以當教職員之一了), 有教育心理學家, 有拔尖補底, 有及早識別
而且我女讀左3年, 我肯定講句學校唔係成績唔好, 就照肺見家長諸多為難迫學生走果種, 我都放心好多了
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 02:58 PM 發表
上年我心急去柴米聽咗一場講座, 有家長提出關於融合教育的問題, 校長係咁樣回答嘅 “你可照交表申請, 我哋都一樣係咁教, 我哋而加都有呢類型嘅學生”, 所以我有d卻步, 如果要去到叩門呢步肯定唔收, 不過言語上嘅嘢 ...

綱上今年明德公報有90%是首三志願!(在網上看見)
培僑沒有公報!(可能在校內有)

原帖由 candy_kent 於 09-7-27 12:15 發表

升中成績明德會好過培僑.

以我心得16網!
1)想吾想小朋友坐校車
2)小朋友的讀書天份
3)基會大吾大

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 17:01 發表

培僑今年首三志願是76%.

原帖由 TSEHANG 於 09-7-27 17:01 發表

其實升中志願呢樣嘢好難睇到成績架喎, 最重要係要睇返D學生升到邊間中學喎.

醒目開學勳章

已經change咗個標題, 希望大家互相討論, 個個為小朋友都入到心儀的小學啦.

原帖由 kikiboy 於 09-7-27 12:04 發表
樓主, 可唔可以喺標題度注明16網, 等多D家長入來討論呀?

醒目開學勳章

其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok, 冇咩實質講點好. 佢又係有2個仔, 不過2個仔今年去咗加拿大讀書. 原因係唔鐘意香港的教學模式.

我都係今年揀,16網,個仔比較好動,都唔知揀邊間好,最好係基督教,暫時心水係柴米,唔知柴米係傳統定活動

原帖由 kkll 於 09-7-16 12:48 發表
1) 請問小西灣屬於边一個校網?
2) 呢個校網有咩好學校可以選擇呢?
pls help.

原帖由 曲曲 於 09-7-27 19:47 發表
柴米、培僑都比較包容
不過明德就

明德我都聽人講過.

原帖由 kkll 於 09-7-27 22:50 發表
已經change咗個標題, 希望大家互相討論, 個個為小朋友都入到心儀的小學啦.

希望多d人交流吓心德啦, 不過到最後決定志願都係靠自己.

醒目開學勳章 王國長老

心裡有個大概啦!
不過聽過有d學校, 為左要學生升中派得"理想", 就會力勸d家長揀有把握既學校, 寧願間學校無咁好, 最緊要表面上好多學生"入到第一志願"

又聽過有學校, 為左要呈分試個result好睇, 除左勁補課同谷d學生, 仲請d成績唔好既學生o係果日請假 (咁咪唔駛佢呈分lor!)

真係好得人驚.......
原帖由 kikiboy 於 09-7-27 05:15 PM 發表
其實升中志願呢樣嘢好難睇到成績架喎, 最重要係要睇返D學生升到邊間中學喎.

醒目開學勳章 王國長老

好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左, 我自己覺得對小朋友成長係件好事
原帖由 kkll 於 09-7-27 11:02 PM 發表
其實我有2個朋友, 佢哋有比意見我.

一個, 叫我去港大同學會, 話活動教學, 功課唔多, 小朋友讀得好輕鬆, 而且有中學直升. d小朋友so far 有禮貌, 唔太差. 佢有2個仔, 2個仔而家讀緊.

另一個叫我去柴米, 佢只話ok,  ...

醒目開學勳章

其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-7-28 10:10 發表
好多人都覺得活動教學=曳
而家我發現唔係的, 當然positive reinforcement既學校, 你好難expect小朋友見到老師會90度鞠躬果種, 但小朋友習慣同校長老師互相尊重, 無話咩唔講得, 反而小朋友同大人之間關係會close左,  ...

醒目開學勳章 王國長老

註冊直資=即時放棄政府派位, 呢個係政府規定, 無得搏, 你要考慮清楚
原帖由 kkll 於 09-7-28 10:19 AM 發表
其實我諗我會試吓港大同學會, 始終大抽獎要靠運氣, 揾定直資做定back-up, 到時唔洗咁傍惶.
‹ 上一主題|下一主題