用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園將暫遷校.想小朋友就近返學,請比意見... ...
go

聖公會幼稚園將暫遷校.想小朋友就近返學,請比意見... [複製鏈接]

緊急求中西區幼稚園K1學位

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2136489&extra=page%3D1

雖然 ,我都註冊了,不過 ,都係想留中西區返學,
因為好想小朋友就近返學,.請比意見我.
   0    0    0    0

I also want to know .

原帖由 lin624 於 09-7-16 01:13 發表
緊急求中西區幼稚園K1學位

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2136489&extra=page%3D1

雖然 ,我都註冊了,不過 ,都係想留中西區返學,
因為好想小朋友就近返學,.請比意見我.
...

我覺得你們可以試 (1) 聖保羅堂 (2) 真光 及 救恩

問過聖保羅堂.真光.救恩 .
都有後補生等緊.......................................  

原帖由 小豆豬 於 09-7-16 08:58 發表
我覺得你們可以試 (1) 聖保羅堂 (2) 真光 及 救恩

你個小朋友係咪女仔, 如果係可以考慮下聖嘉勒, 仲有堅道真光maybe有位。

我都有搵過我屋企附近, 不過當然無位。本來開開心心番學, 而家就

去年咁多人報考聖公會,我朋友知到個仔被取錄為正取生,都唔知開心左幾多日,而家被校方玩成咁,真係唔知點算,最慘係走番去問原先已放棄左學位的學校,人地回覆話放棄左就係放棄左, 無得要番個學位,唯有"焗"住註冊,騎牛揾馬,希望開學前有好消息!

我有朋友建議話唔好轉聖保羅堂wor.佢話如果skh真係要搬到MB..咁正校應該都將開始會有工程進行緊.咁成日都係o度砰~砰~砰...或者進行什麼勘土0既工程.我相信應該都幾嘈鬧.同埋.如果小朋友返學.雖然係隔離..我估都要被逼做吸塵機.大家認為??
不過咁講.朋友話聖保羅堂都幾full  mouth:" />
唔使冀望la.....機會實在太少(就算有學位.應該都唔會多.始終人o地本身有後補位.)

原帖由 tungb 於 09-7-17 00:56 發表
我都有搵過我屋企附近, 不過當然無位。本來開開心心番學, 而家就

我都唔想小朋友成日吸塵
原帖由 lin624 於 09-7-17 01:27 發表
我有朋友建議話唔好轉聖保羅堂wor.佢話如果skh真係要搬到MB..咁正校應該都將開始會有工程進行緊.咁整日都係o度砰~砰~砰...或者進行什麼勘土0既工程.我相信應該都幾嘈鬧.同埋.如果小朋友返學.雖然係隔離..我估都要被 ...

有冇試吓私立幼稚园,冇学券那些,可能有機会...
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 1# zitaeric 的文章

My friend will move from Tung Chung to 中西區 in Aug, her son 9月 can 插班"救恩"K2, of course, PM class.  If you really don't want your child to travel long distance to school, just send the letters and queue up in the waiting list.  You may consider Victoria if you don't mind paying $4xxx a month as I know there are withdrawal cases even after school begin .

救恩好好,我之前考到上午K1,後尾放棄咗,佢地打电話來問原因,跟着話吾緊要,張來有機会再考慮我地学校,歡迎我地咁喎...聽落很舒服. 真係,認真同校長傾吓,到9月開学都会有機会傢.

維多利亞可以試吓西九-君匯港嗰間,新開一年,環境吾錯,可能有機,西區乘904/905約半個鍾車程.
妹妹豬 齊來做個好朋友)

Or consider this:

Stay in SKH central for K1

Transfer to St Paul Church in K2 as I know some of SPC students will go to other KG in K2.

So you can stay in central area.

講真..4XXXX .真係太貴..我應該唔會考慮
同埋!大家都有權可以用學卷.我梗係希望可以用
原帖由 Sorb 於 09-7-17 10:04 發表
My friend will move from Tung Chung to 中西區 in Aug, her son 9月 can 插班"救恩"K2, of course, PM class.  If you really don't want your child to travel long distance to school, just send the letters a ...

其實我都有考慮過讀住先...等k2再轉出...
原帖由 Sumyeema1 於 09-7-17 14:18 發表
Or consider this:

Stay in SKH central for K1

Transfer to St Paul Church in K2 as I know some of SPC students will go to other KG in K2.

So you can stay in central area.

希望有機會唔使搬..
唔搬可以皆大歡喜
搬就真係人人頭痛.
skh係一間非常之好o既學校..

真心希望學校同家長再商討有冇好辦法可以令大家都滿意

.....好無奈..早知就唔放棄其他間學校.依家就可以唔使煩..

我女話---"媽咪.我唔想學校搬屋,唔想換學校,"

阿女..你以為媽咪好得閒咩..媽咪都唔想...

我放棄.暫時讀住先,因為間間學校都話要等.
原帖由 ma90a31 於 09-7-18 01:43 發表
我女話---"媽咪.我唔想學校搬屋,唔想換學校,"

阿女..你以為媽咪好得閒咩..媽咪都唔想...

仲邊有意見, 幾個月前就我揀人, 而家就人揀我, 咪惟有等等等等 .......
‹ 上一主題|下一主題