用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 ...
樓主: video_ming
go

請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 [複製鏈接]

同意......而且我都覺得小朋友會對利用錢交易技巧無得發揮

原帖由 brian61950 於 18/7/2009 13:07 發表

學校出發點係好,但呢六年點捱?
不如校長,老師和家長一齊啃餅仔,飲清水
睇下頂得幾耐

我都想唔俾八達通佢返學,但係學校要用八達通點名同埋借圖書,唯有入好少錢落八達通啦!

我都唔會比$或八達通囝囝返學,最多每個weekend同佢去supermarket 買定一個星期的零食比佢帶返學. 有朋友的囡囡P.1起初時比八達通佢帶返學買零食, 每次都很快無晒錢, 原來佢話有啲同學仔要她請佢地食零食才跟她做朋友喎

回覆 1# patgiemama 的文章

只是個人意見 :

p1 不用啦, 只是買些佢 like 的食物, 帶返學校

不過 , 今年 p3 , 發生咗一件事, 試分享一下, 不知對各位有沒有用.

我同我老公, 每年過咗新年之後, 就有一個習慣, 把當日餘下的 $10, $20 儲起, 而呢個包包, 就放在當眼地方.
有一天, 工人姐姐同我講 佢見我個小朋友, 自己在包包內取錢, 不是一次,已經是第三次, 不過, 三次都無成功, 因剛好給姐姐看到.
姐姐有同佢講, 如有第三次, 就一定同媽媽講

那次, 姐姐同我講後, 我鬧了小朋友很久很久.  只懂責備他, 這是小偷行為. 絶不容許

後來, 佢爸爸同佢入房睡覺, 進行睡前親子對話, 佢爸爸問佢點解咁做, 問佢是不是見其他同學仔有錢買零食, 佢又想. 佢話, 有些同學仔買零食後會請佢食, 佢成日食人家 d 嘢, 佢想買 d 零食請翻同學.
咁當然佢爸爸同佢講 , 下次想要什么就同我地講.... 解釋了很多嘢比佢聽.

爸爸從房出來後, 跟我說, 同時也跟我說 : 他答應, 每星期比 $5 佢, 有一天可以買零食給同學, 而佢學校 d 零食, 多數是$4.
餘下的, 可以畜起

之後, 佢好開心, 有時無買, 佢會畜起, 留返下次

有時佢想買其他嘢時, 如我覺得那樣東西對佢比較多餘又或者佢已經有了, 我會直接同佢講明點解, 我吾買比佢, 但如果, 佢自己想買,可以用佢那$5 零去買, 但自已要衡量那樣比較重要及更想要.

有時佢會話吾買,
有時, 佢會話, 佢有 $5, 買$2 ,
如超額, 佢會話, 上次有餘 $1 , 今次唔買食
咁就夠了

唔知好吾好, 不過, 我自已覺得, 好似 佢學到另一樣事情了.

原帖由 樂豬懶媽媽 於 09-7-23 13:16 發表
只是個人意見 :

p1 不用啦, 只是買些佢 like 的食物, 帶返學校

不過 , 今年 p3 , 發生咗一件事, 試分享一下, 不知對各位有沒有用.

我同我老公, 每年過咗新年之後, 就有一個習慣, 把當日餘下的 $10, $20 儲起, 而 ...

好好呀,小朋友漸漸大了,家長亦要一起成長

回覆 1# brian61950 的文章

是呀, 經一事, 長一智

$0 take some snacks from home and water bottle for drink

我囡囡學校沒有小食部而學校又鼓勵家長提供健康食物,每日帶生果和清水, 所以我沒有比零用錢佢. 不過如果小一要帶零用錢番學我就覺得冇必要囉.
其實每年利事錢佢都有儲起所以我過囡當喺零用錢, 有時用來買文具或佢喺小禮物.

原帖由 bmuimami 於 09-7-25 00:59 發表
$0 take some snacks from home and water bottle for drink

原帖由 sarahlee 於 09-7-17 15:36 發表
我個女學校早幾年取消了小賣部, 亦沒有汽水機, 事關佢地學校唔鼓勵食零食, 希望佢地淨係帶d餅或蛋糕仔回校for小息, 另學校亦鼓勵他們飲清水, 有飲水機可refill水, 所以亞女番學都唔使帶錢... ...

我個仔間學校咪一樣係冇小食部....淨係得汽水機...所以唔洗比錢佢返學買野食,,事關我都會帶比佢...
‹ 上一主題|下一主題