用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 ...
go

請問小一,你們會比小朋友幾多O用錢上學 [複製鏈接]

請問你們會給幾多O用錢給小朋友(小一生)?
囡囡叫我給她O用錢返學買野食.
   0    0    0    0

原帖由 video_ming 於 09-7-15 21:31 發表
請問你們會給幾多O用錢給小朋友(小一生)?
囡囡叫我給她O用錢返學買野食.

講過笑話妳聽,我囡小一時比八達通佢返學買食物,點知入左一百元、一天就用完,佢話一路do落部機到買野,d同學一路笑,好開心    !

happyvalley
好好笑,小朋友就是小朋友.
不過我不想給八達通囡囡,因為我
好多謝你的分享.
.
原帖由 happyvalley 於 09-7-15 21:46 發表

講過笑話妳聽,我囡小一時比八達通佢返學買食物,點知入左一百元、一天就用完,佢話一路do落部機到買野,d同學一路笑,好開心    !

醒目開學勳章

係lu, 我都有諗過lee過問題....但都唔知比幾多好, 我有諗過每日比3-5蚊雞佢...我諗都夠買一盒飲品掛 , 我會比佢帶水同少許零食返學.....

我冇比,因為小朋友其實可以自己帶水同少許零食返學.有時我會比盒飲品佢,所以唔洗用錢.

原帖由 appleycma 於 09-7-16 11:08 發表
我冇比,因為小朋友其實可以自己帶水同少許零食返學.有時我會比盒飲品佢,所以唔洗用錢.

Yes, me 2....

我現在比$40/week, 星期一比佢等佢自己keep, 其實我有提供零食及用品/文具, 每星期比零用錢的原因係等佢自己決定買一些非必須品如零食&玩具. 之前無比零用錢, 見一樣就要買一樣, 我通常都唔會買, 不過要解釋&拉鋸一段時間, 但現在他一要求買我就叫他自己比錢, 咁佢就會即時唔買.
我諗到小一, 我都會比$40. 因學校無小食部.
其實你可準備一些健康d小食比囡囡帶回校, 如他不喜歡便自己用零用錢買. 到時可能他會選擇帶家中小食, 而不願用自己的錢.

仁立沒有小食部, 所以不用帶錢

7 years old = $7
8 years old = $8
dictation 95-100 + $1
birthday + $10

papa 一個
吓.仁立沒有小食部,是不是真?
原帖由 papa一個 於 09-7-16 12:50 發表
仁立沒有小食部, 所以不用帶錢

原帖由 video_ming 於 09-7-16 18:51 發表
papa 一個

唔帶錢點得,汽水機都有掛?

回覆 7# HIN2003 的文章

笑死我,小朋友真係好可愛!
話咁快又小一,我都會嘗試同HIN2003既方法,等佢有理財觀念。

醒目開學勳章

原帖由 appleycma 於 09-7-16 11:08 發表

me too

原帖由 peggy 於 09-7-16 21:30 發表

me too

my another reason is : give him money for maths much help.
the same reason, give him a watch for time much help.

原帖由 video_ming 於 09-7-16 18:51 發表
papa 一個

沒有小食部, 不過有飲品機!

醒目開學勳章 王國長老

我女搭校車, 學校又無小賣部, 根本唔駛用錢
小一時, 我俾左張8達通佢"傍身", 點知原來佢日日放學叫工人帶佢去7-11買零食, 幾日之內用晒d錢 (好過你一日既 ^^)
之後連八達通都唔俾佢喇
原帖由 happyvalley 於 09-7-15 09:46 PM 發表
講過笑話妳聽,我囡小一時比八達通佢返學買食物,點知入左一百元、一天就用完,佢話一路do落部機到買野,d同學一路笑,好開心:surprised:    !

我個女學校早幾年取消了小賣部, 亦沒有汽水機, 事關佢地學校唔鼓勵食零食, 希望佢地淨係帶d餅或蛋糕仔回校for小息, 另學校亦鼓勵他們飲清水, 有飲水機可refill水, 所以亞女番學都唔使帶錢...

原帖由 sarahlee 於 09-7-17 15:36 發表
我個女學校早幾年取消了小賣部, 亦沒有汽水機, 事關佢地學校唔鼓勵食零食, 希望佢地淨係帶d餅或蛋糕仔回校for小息, 另學校亦鼓勵他們飲清水, 有飲水機可refill水, 所以亞女番學都唔使帶錢... ...

學校出發點係好,但呢六年點捱?
不如校長,老師和家長一齊啃餅仔,飲清水
睇下頂得幾耐

幾好喎,我都贊成,可否pm我你個女讀邊間學校?

原帖由 sarahlee 於 09-7-17 15:36 發表
我個女學校早幾年取消了小賣部, 亦沒有汽水機, 事關佢地學校唔鼓勵食零食, 希望佢地淨係帶d餅或蛋糕仔回校for小息, 另學校亦鼓勵他們飲清水, 有飲水機可refill水, 所以亞女番學都唔使帶錢... ...
‹ 上一主題|下一主題