用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友鍾意間學校至好, 千祈唔好淨係得阿媽鐘意.免得將來怨你, 英中固然係有優勢如果小朋友英文ok最好, 因為上到去好多生字要默(英文不在話下, 數學, Science, History, 通識, 可能仲有家政和視藝).

唔知可否幫到大家一些資料!

謝謝!十分有用的資料.
提提大家,今日"星島"教育版有屯元區大部份中學資料,有教學語言和以甚麼作收生標準,很有用.

原帖由 Hycol 於 09-12-11 13:02 發表
各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友 ...

原帖由 mamafufu 於 09-12-10 02:37 發表
你個仔係元小band 1 頭至band 1 中,趙中有得面試的機會略低(但不是完全沒有),不過冇理由在自行階段已選次一級中學,自己咁早放棄。
所以我建議選一間自己最想入的(如趙中),再加一間必定有得面試的中學(如崇德),咁兩方面(入 ...

mamafufu,
請問點解崇德一定會有得面試呢? 係佢的收生banding要求比趙中低, 還是佢逢入表都可以面試呢(收唔收另一回事)?
我個仔今年五年級, 老公想佢第日報崇德, 但我想搏趙中聯繫位!! 不過都要睇埋佢呢兩年考成點先講, 宜家實在係言之過早呢!!
我宜家可以點樣了解多d中學的情況呢? ge概念仲留喺廿年前ge時候! 需要up date!!  

原帖由 Hycol 於 09-12-11 01:02 PM 發表
各位家長,
我個囡今年剛中一希望可以同大家分享經驗, 趙中上年約收到8xx張申請表,可以去interview得 420人,(因為差不多全部學校都用成績取決interview資格) 如果閣下小朋友是band1 頭/中 可以嘗試, 但最重要你小朋友 ...

多謝資料,非常有用,如未足夠資格真的浪費一個機會。

我沒有買星島, 上網能否找到?
或有無媽媽可放上網?
原帖由 Sherryko9 於 09-12-11 13:25 發表
謝謝!十分有用的資料.
提提大家,今日"星島"教育版有屯元區大部份中學資料,有教學語言和以甚麼作收生標準,很有用.

請問你是否指趙中?

原帖由 Hycol 於 09-12-11 13:02 發表
各位家長,

我睇咗今日的星島,資料唔完整,可以不理。

原帖由 天娜 於 09-12-11 22:22 發表
我沒有買星島, 上網能否找到?
或有無媽媽可放上網?

崇德過去十年,都係"見者有份",所有入表同學(除了極少量可能係band 2或band 3 水準的學生),都有得interview,今年應該唔會例外。

原帖由 aling0 於 09-12-11 16:07 發表

mamafufu,
請問點解崇德一定會有得面試呢? 係佢的收生banding要求比趙中低, 還是佢逢入表都可以面試呢(收唔收另一回事)?
我個仔今年五年級, 老公想佢第日報崇德, 但我想搏趙中聯繫位!! 不過都要睇埋佢呢兩年考成點 ...

多D上 BK啦!

原帖由 aling0 於 09-12-11 16:07 發表
我宜家可以點樣了解多d中學的情況呢?
]

佛教茂峰法師紀念中學 2006年已是 Band 2 School.

原帖由 khmama 於 09-7-24 22:05 發表
如有錯漏請更正.

元朗天主教中學
中華基督教會方潤華中學
妙法寺陳呂重德紀念中學
東華三院郭一葦中學
賽馬會毅智書院
天主教培聖中學
明愛元朗陳震夏中學
路德會西門英才中學
東華三院馬振玉紀念中學
可道中學(嗇色 ...

點解盧幹霆突然升呢!成績特飛猛進,又全開英文班,真要睇清楚,以免睇漏!

盧幹霆2008年來了一位新校長, 是前東華三院黃芴南的校長, 黃芴南好似是九龍的好學校, 不知有無關係?

原帖由 O~O 於 09-12-18 01:30 發表
點解盧幹霆突然升呢!成績特飛猛進,又全開英文班,真要睇清楚,以免睇漏!

◤「宏信書院」基督教直資一條龍英文中小學◢

delete....................

名聲好似不夠李兆基好, 點解不選李兆基?

原帖由 AA1120 於 09-12-20 21:47 發表
想問 天水圍中華基督教青年會中學(直資) 呢間中學好嗎? 在2008才轉直資! 想知道他們校風及BANDING......早幾天去聽了中一簡介會, 好似幾好.......請問有無家長讀緊直資班, 老師教得如何? THANKS ...

原帖由 天娜 於 09-12-20 22:09 發表
名聲好似不夠李兆基好, 點解不選李兆基?

李兆基, 宏信都係我心水!
1. 李兆基比較睇重成績(該校成績都唔錯)

2. 青年會中學就成績及課外活動都講到好重視, 平衡一D (但該校成績不知如何)

3. 宏信係新校IB課程, 但對此課程不太清楚, 只知未被確認為IB校.....讀IB既前途係點呢??? 好似到外國升大學好D...但香港讀大學呢????

唉......真係煩爆, 暫時"青中"真係唔知學校成績如何...有無家長可提供呢?

趙聿修簡介會參加人數全元朗之冠

原帖由 天娜 於 09-12-18 06:40 PM 發表
盧幹霆2008年來了一位新校長, 是前東華三院黃芴南的校長, 黃芴南好似是九龍的好學校, 不知有無關係?

星期六好多家長去左趙聿修聽講座, 校長講明基本咩都要好, 學生係來自元朗天水圍區小學頭幾名次, 去年面試機會只係50%, 有學畀、國際比賽獎項, 有關係...機會會大些, 嘩!得54個位, 依班人以外餘下來都無幾個位啦, 結果係一般band 1頭只係有機會interview, band 1中機會...等同無, band 1尾間接暗示同提醒你請勿浪費2個自行收生機會, 去搵間有多小小機會學校, 因為至小有得interview先...。唉!頭痛 :c

升中一選校問題~急

Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁球琚小學,成績band 3尾,課外活動柔道藍帶(攞過冠軍奬)...

不知道怎樣為他們選擇學校,又不想放棄自行收生的機會,只要校風好,關懷學生就可以,兩個小朋友家住天水圍。

請協助自行應選那兩間及搞珠選那間比較好...

心儀:羅貴祥可行嗎...如不能主打先揾元朗區...謝謝幫忙這兩名小朋友

原帖由 俞太 於 10-1-10 15:31 發表
Dear khmama :

你好...以下兩位小朋友都是來自單親家庭很可憐 ,很想盡點力幫幫他們,懇求盡快幫忙協助回覆,謝謝!!!

女生就讀天水圍方潤華小學,成績band 2頭至中,課外活動柔道及畫畫(但沒攞過奬)...

男生就讀天水圍梁 ...

男仔羅桂祥機會好微 茂峰、金巴侖耀道、伯裘......
伯裘校風無想像中差!

回覆 99# 701003 的文章

多謝意見
‹ 上一主題|下一主題