用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)  

khmama
謝謝你對深水埗區的分析, 我個係公子,再呈多2次試後再請你幫忙. band 1 (但不知道是頭中尾), 首選或會去其他網.
sumyee
原帖由 khmama 於 09-8-18 18:06 發表
深水埗區真係好難分析. 英中除咗瑪利諾神父同德雅, 其餘第一階段都冇位剩. 瑪利諾神父剩咗22個位, 全部文科班, 中五80個文科生+80個理科生去爭30個文科同30個理科位, 都要剩22個, 睇黎瑪利諾神父既文科班唔多好. 就 ...

khmama,

查看edb資料, 長天無比位在油尖旺區, 咁樣我只可以係自行選他, 現根據你的資料, 我咁樣排位是否可行嗎?

自行:
1. 長天
2. 聖芳濟

大抽獎:
1. 聖芳濟 (109)
2. 銘基 (111)
3. 循中 (13)
4. 滙基 (12)
5. 信義 (111)
6. 何官 (12) / 賽馬會官 (12) / 世界龍崗 (88)

有朋友係兩年前, 在自行階段不獲長天面試, 最後成功自行入讀聖芳濟, 不知長天在自行階段是否很難獲面試呢? 如果明知不行, 我應否將銘基放在自行2呢?

抱歉!  咁多提問!!!

原帖由 khmama 於 09-8-18 18:14 發表

自行你可以放長天第一, 聖芳濟第二. 抽獎咁排大致冇問題, 油尖旺冇咩好既band2中中, 你睇下我剛剛做既分析就知道.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

khmama,

你d料好勁

想問你每間學校6科14分 xx%, 呢個數目係你既估計定還是在某處地方抄返來?

如果是抄, 那裡可以得知這麼詳細的資料?

Dear Khmama,

Pls analysis  Kwai Tsing District and Tsuen Wan District. Thank you very much!!!!!!

khmama

可否分析一下沙田區的情況呀, 萬分感激

Hi Khmama,

Please help to analysis "Tuen Mun", thanks a lot!

Joe's mum

原帖由 bikkibikki512 於 09-8-19 22:36 發表
khmama,

你d料好勁

想問你每間學校6科14分 xx%, 呢個數目係你既估計定還是在某處地方抄返來?

如果是抄, 那裡可以得知這麼詳細的資料? ...

其實都係用下面條公式計出黎既. 中六學位同中五考生數目可以參考中學概覽每間學校既班級結構. 第一階段中六剩餘學額可以下載第一頁既各階段中六收生資料.

中六學位 - 第一階段中六剩餘學額
_______________________ x100%=6科14分%
             中五考生數目

第一階段中六收生係收番本校夠14分既學生. 對band1學校黎講, 第一階段大都冇位剩, 所以要上校網睇往績. 但係band2/3既學校好多時都有位剩, 呢個數就能反映學校既成績, 無所遁形. 唯一係中五考生數目會有少少偏差, 不過即使考生數目偏差10%, 6科14分%既偏差唔夠1%, 唔會太影響個排位.

原帖由 Crabtree 於 09-8-19 16:50 發表
khmama,

查看edb資料, 長天無比位在油尖旺區, 咁樣我只可以係自行選他, 現根據你的資料, 我咁樣排位是否可行嗎?

自行:
1. 長天
2. 聖芳濟

大抽獎:
1. 聖芳濟 (109)
2. 銘基 (111)
3. 循中 (13)
4. 滙基 (12)
5.  ...

油尖旺區抽獎入英中既機會大, 加上你將聖芳濟放第一, 已經好大機會抽到. 自行再報聖芳濟係買個保險. 既然機會大, 自行可以搏多一間比聖芳濟好既學校, 作為自行既第一選擇, 第二選擇放聖芳濟. 比聖芳濟好既學校都有好多選擇, 九龍城太多人爭, 銘基有好多同區女仔爭, 長天係男校, 可以考慮. 其實自行就好似搵老婆一樣, 你鍾意人唔等於人地鍾意你, 但你點都要搵個心儀既對象. 長天唔會所有人都見, BAND1尾既競爭力差, 但遊戲規則要你爭, 你都只可以去嘗試. 你既朋友冇得面試, 佢既成績如何?

抽獎方面, 我成日強調唔使咁快填BAND2, 因為即使放最尾, 你都一定早過BAND2生抽入去, 點解唔盡量利用BAND1既特權? 你應該填晒他區英中先, 最後先填本區BAND2.

khmama,

真係好多謝你的指點!  咁我明白了!   我朋友o既小學係荃灣區(柴天上), 平均係全級四十名左右, 但住址就係深水埗, 就係無得in.

原帖由 khmama 於 09-8-21 23:11 發表

油尖旺區抽獎入英中既機會大, 加上你將聖芳濟放第一, 已經好大機會抽到. 自行再報聖芳濟係買個保險. 既然機會大, 自行可以搏多一間比聖芳濟好既學校, 作為自行既第一選擇, 第二選擇放聖芳濟. 比聖芳濟好既學校都有 ...
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 09-8-22 20:47 發表
khmama,

真係好多謝你的指點!  咁我明白了!   我朋友o既小學係荃灣區(柴天上), 平均係全級四十名左右, 但住址就係深水埗, 就係無得in.

咁又好難講,知道有學生轉返報深水埗區(家住荃灣),結果自己學校考六七十名後都有得interview,結果入埋長天添。
愛收集舊書包、背囊的傻人

可否分析九龍城區?

Thank you very much!

原帖由 smleung 於 09-8-24 16:11 發表

可否分析九龍城區?

Thank you very much!

khmama

我都十分期待你的分析
Thanks!

原帖由 hinviv 於 09-8-24 18:39 發表

khmama

我都十分期待你的分析
Thanks!

hkmama,

me too but my daughter is band 2!

jessc,

咁請問佢係咪sports好點架? 長天係咪喜歡收運動出眾的男仔呢?

原帖由 jessc 於 09-8-24 08:57 發表

咁又好難講,知道有學生轉返報深水埗區(家住荃灣),結果自己學校考六七十名後都有得interview,結果入埋長天添。

原帖由 khmama 於 09-7-15 20:59 發表
由於BK冇下載區, 升中既有用資料要由樓主e-mail, 既費時失事, 又會暴露網民身份, 所以特將派位試算表免費上載至下面位置, 供bk家長自行下載. 至於明年會唔會更新, 視乎情況而定. 其他家長有升中資料如升中profile,  ...

thank you very much your information
[size=medium]Shira 媽媽

九龍城區分析

九龍城區有31間學校, 所有英中中六第一階段收生都冇位剩, 除咗民生文科班剩咗1個位. 喇沙同瑪利諾係band1頭已經無容置疑, 前者最勁o個班係全班拔尖既, 後者今年先出咗個10A狀元, 2001年6科14分有94%. 至於華英, 自行收既都係band1頭, 但校網搵唔到有關會考既成績, 估計6科14分都有70% - 75%, 所以都將佢當band1中. 協恩其實都唔差, 都係中上既成績, 可能佢自行會收特異功能人士, 所以整體成績比唔上瑪利諾.

黃笏南同旅港同屬band1中而較著重課外活動既學校, 迦密就比較死讀書, 三間既成績差唔多, 好多band1中自行都係選呢幾間. 培正雖然係中中, 但佢堅持自己既教法, 所以英文一o的都唔差, 每年都有好多人攞6A以上, 上去校網可以睇到. 不過佢收好多小學既band2生, 應該好難將整體成績推到好高. 聖家就保持到一貫既成績, 女校黎講雖然唔算top, 但band1中既女校呢間都算唔錯. 銀禧同民生校網都冇資料, 只可以根據以往口碑算佢係band1中.

丘佐榮同陳瑞祺一向屬band1尾英中, 但係睇番陳瑞祺上年既成績真係唔多好.

Band2女仔既選擇有真光同培道, 兩間都唔錯. 反而band2男仔既選擇如胡兆熾,五旬節同鄧鏡波都係差強人意. 雖然胡兆熾只係文科班剩咗10個位, 理科班冇位剩, 但係即使當o的理科人6科14分比率拉高少少, 都仍然屬於band2中. 至於何官, band2生抽獎未必搏得過, 因為位少而且有聯繫小學, 好多唔進取既band1生分分鐘第一輪抽獎已經攞晒o的位.

Band3生可以考慮下勞工子弟(直資), 九龍塘學校, 賽馬會官立同彭學高. 最緊要趁開學去睇下o的校風好唔好.

余振強只得第二階段既數字, 但第二階段都剩咁多位, 第一階段唔會好得去邊, 所以排尾2.

Band 1頭:
喇沙書院

瑪利諾修院學校(中學部)

Band 1中:
協恩中學 (上年6科14分佔73.6%)
華英中學
東華三院黃笏南中學 (上年6科14分佔71.8%)
迦密中學 (今年6科14分佔69.1%)
旅港開平商會中學 (上年6科14分佔66.5%)
香港培正中學
嘉諾撒聖家書院 (上年6科14分佔63%)
何明華會督銀禧中學
民生書院

Band 1尾:
基督教女青年會丘佐榮中學 (上年6科14分佔52.3%)

Band 2 頭:
九龍真光中學 (上年6科14分佔48%)
何文田官立中學 (上年6科14分佔41.7%)

Band 2 中:
香港培道中學 (推算今年6科14分佔36.25%)
陳瑞祺(喇沙)書院 (上年6科14分佔33.9%)
順德聯誼總會胡兆熾中學 (推算今年6科14分佔25%)

Band 2 尾:
勞工子弟中學 (推算今年6科14分佔21.88%)
五旬節中學 (推算今年6科14分佔21%)

Band 3 頭:
九龍塘學校(中學部) (推算今年6科14分佔18.33%)
鄧鏡波學校 (推算今年6科14分佔18.33%)
賽馬會官立中學 (推算今年6科14分佔17.5%)
禮賢會彭學高紀念中學 (推算今年6科14分佔15%)

Band 3 中:
中華基督教會基道中學 (推算今年6科14分佔13.5%)
德蘭中學 (推算今年6科14分佔11.67%)
聖公會聖三一堂中學 (推算今年6科14分佔10.63%)

Band 3 尾:
聖公會蔡公譜中學 (推算今年6科14分佔9%)
新亞中學 (推算今年6科14分佔9%)
聖母院書院 (推算今年6科14分佔8.13%)
余振強紀念中學 (推算今年6科14分佔0%)
聖匠中學 (推算今年6科14分佔0%)

以上資料只供參考.

回覆 56# khmama 的文章

回覆 56# khmama 的文章

無懈可擊! SO GOOD!

原帖由 khmama 於 09-8-29 12:00 發表
至於何官, band2生抽獎未必搏得過, 因為位少而且有聯繫小學, 好多唔進取既band1生分分鐘第一輪抽獎已經攞晒o的位. ...

Thank you very much.

小女band 2 如果自行何官 或 培道 機會大唔大?

Kathymum

Your analysis are wonderful that helpful to most of parents!   I'm expecting so much with your analysis of Tsuen Wan.
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)