用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)  

Hi Khmama,

迦密柏雨中學 &  聖公會莫壽增會督中學 屬中上, 咁大埔邊間ok呀?

原帖由 khmama 於 09-9-21 21:58 發表

呢兩間屬中上, 如果你囡囡係band1中至尾, 自行成功機會微. 大埔循道衛理冇直屬/聯繫中學. 沙田/大埔分析會遲o的post, 應該10月中咁上下做好.

你好, 請教一下, 我女在慈雲山讀書, 全級188人, 佢考92, 學校話頭130名是band 1, 照計我女應該係尾, 但如果自行考九龍城區,會跌band嗎?有無d意見參考下, thx

沒有面試?
請問邊間係o甘?

原帖由 khmama 於 09-9-21 23:26 發表

唔記得講埋有o的學校好著重成績, 唔in人, 只睇全港次第可以直入.

原帖由 moyan 於 09-9-22 18:50 發表
沒有面試?
請問邊間係o甘?

唔記得係邊間啦. 你可以參考中學概覽個網, 每間中學都會寫自行既要求, 如果有邊間講明睇全港第佔60%以上, 又冇寫面試佔幾多, 就有可能只睇成績. 當然最好打電話去問.

醒目開學勳章

原帖由 moyan 於 09-9-22 18:50 發表
沒有面試?
請問邊間係o甘?

張祝珊英文中學

原帖由 jessfanny 於 09-9-22 17:46 發表
你好, 請教一下, 我女在慈雲山讀書, 全級188人, 佢考92, 學校話頭130名是band 1, 照計我女應該係尾, 但如果自行考九龍城區,會跌band嗎?有無d意見參考下, thx

自行係冇跌band既, 只有抽獎先至會發生. 自行主要睇你同競爭對手之間既排位決定邊個成績較好. 你間小學有七成band1生? 咁勁?

原帖由 Emmama 於 09-9-22 12:32 發表
Hi Khmama,

迦密柏雨中學 &  聖公會莫壽增會督中學 屬中上, 咁大埔邊間ok呀?

恩主教, 沐恩同王肇枝程度上較合適. 除非你想搏抽獎入上面兩間.

原帖由 khmama 於 09-7-15 20:59 發表
由於BK冇下載區, 升中既有用資料要由樓主e-mail, 既費時失事, 又會暴露網民身份, 所以特將派位試算表免費上載至下面位置, 供bk家長自行下載. 至於明年會唔會更新, 視乎情況而定. 其他家長有升中資料如升中profile,  ...

khmama, 你做的資料真的很詳盡 對於我這些矇查查的媽咪來說 真是一本 '天書' 真的謝謝!!

另外想請教 兒子就讀黃大仙區小學, 你說可跟家住址轉校網 我家住土瓜灣, 這是否 九龍城區? 他屬band 1中的成績 是否報九龍城較好? 謝謝指教!

謝謝你的寶貴資料, 是校長說的, 但以我所知, 過往6年班的派位,真是很好, 好多家長都讚, exactly數字就唔知了.

原帖由 O仔媽咪 於 09-9-23 10:22 發表

khmama, 你做的資料真的很詳盡 對於我這些矇查查的媽咪來說 真是一本 '天書' 真的謝謝!!

另外想請教 兒子就讀黃大仙區小學, 你說可跟家住址轉校網 我家住土瓜灣, 這是否 九龍城區? 他屬band 1中的成績 是否報九龍城 ...

土瓜灣應屬九龍城, 抽獎當然九龍城較好.

原帖由 redredchan 於 09-9-22 09:03 發表
Dear khmama

請問是有哪些學校好著重成績, 唔in人, 只睇全港次第可以直入.本人找這方面資料找了很久也找不到,可以讓我知道嗎?E-mail:[email protected]
Thks a lot! ...

遲o的做番個表放上網, 有拖冇欠.

khmama,

自行階段面試時, 中学是否已有學生的全港排名名次? 名次是否只用2次呈分試去排?

謝謝

"全港次第"是一個排名or有2個?

原帖由 moyan 於 09-9-23 22:51 發表
khmama,

自行階段面試時, 中学是否已有學生的全港排名名次? 名次是否只用2次呈分試去排?

謝謝

冇錯.

原帖由 moyan 於 09-9-23 22:54 發表
"全港次第"是一個排名or有2個?

一個.

Khmama,

You are really a super hero to contribute so much by yr own time to guide us on how to find a gd schoold to our kids.

If my kid is in DSS and school not joining the withdraw in secondary school, they will not submit the 3 marks to the education dept, then how can go into the lucky draw?

唔知幾時有元朗區呢?小女小五呈分都有進步,應該在band 1中至band 2頭之間,其實在油尖旺我有另一間屋,兩區選擇,那個區份比較有優勢?

原帖由 khmama 於 09-9-23 21:25 發表

土瓜灣應屬九龍城, 抽獎當然九龍城較好.

khmama, 謝謝!

Khmama,

真係好擔心, 可唔可以有抽小小時間解吓我問題, 依家個女比我日日捉佢溫書、溫書、再溫書, 原來由唔多緊張都攪到佢越來越緊張呀。

原帖由 O~O 於 09-9-24 01:17 AM 發表
唔知幾時有元朗區呢?小女小五呈分都有進步,應該在band 1中至band 2頭之間,其實在油尖旺我有另一間屋,兩區選擇,那個區份比較有優勢?

Khmama, thx