用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

原帖由 tocan 於 09-9-3 11:11 發表
hi Khmama,

唔好意思, 想請問小兒在荃灣的小學就讀,五年級下學期程分試考22-25/165, 因為進步了不少, 所以想再問問如何選校. 如果自行派位在油尖旺區和葵青區有甚麼學校會大些機會呢?他是比較文靜, 沒有甚麼特別技 ...

假如你囝囝屬BAND1中, 油尖旺可以試下銘基. 葵青只可以搏下安柱, 李兆基, 但機會冇咁大. 抽獎我會遲o的出分析, 暫時唔個別去講.

明白晒, Thank you!!
原帖由 khmama 於 09-9-19 12:14 發表

人均優良優即是如果間學校總共攞到1000個A-C, 而考生人數係200, 咁即是每人平均攞1000/200 = 5個A-C. 呢個資料更能反映學校既成績, 6科14分只睇到達標人數. ...

Hi Kahama,

我想問吓囡囡屬band 1中-尾啩, 老師無講實, 係大埔讀循道衛理小學,
1)可否試迦密柏雨中學/ 聖公會莫壽增會督中學?
2)沙田循道衛理中學算唔算係聯繫小學,自行去考有冇利呢?
3)可否幫忙提供沙田/大埔的分析?

原帖由 khmama 於 09-9-19 12:04 發表

抽獎係講機會率, 唔係單睇位多位少. 上年喇沙19個抽獎位, 華英107個. 如果o的人唔敢搏, 得38個人搏喇沙, 你既成功率係50%, 而如果多過214個人搏華英, 成功機會率就少過50%,仲低過搏喇沙. 所以你既選擇只係第一志願 ...

to Khmama

Thank you so much!!!!!

Just to said Thank you !

Dear khmama,

小兒現在於天水圍讀P.5,雖然下学期才呈分但我現在巳開始了解有關資料。看了你的資料後,只想在這裏向妳説聲多謝!

妳真偉大啊!

請問銘基係屬BAND幾 ????

謝謝

原帖由 khmama 於 09-9-19 12:21 發表

假如你囝囝屬BAND1中, 油尖旺可以試下銘基. 葵青只可以搏下安柱, 李兆基, 但機會冇咁大. 抽獎我會遲o的出分析, 暫時唔個別去講.

khmama, 可否分析下長沙灣升中 ? 萬個唔該 !!!

原帖由 naffan 於 09-9-15 06:59 發表
Dear Khmama,

你好,請幫忙,我想向你請教以下各點

女兒今年小六,我家住沙田,她的學校在深水埔網,

小五成績:
a)呈分試全級28名,
b)成績表(全科A)全級考21(老師曾表示考1-40名為Band1生)

1.女兒曾表示不想入女校, ...

想問可以唔跟學校地區而按住址報中學的嗎?? 是否隨機抽按是派位誇區??
另第1次選2間中學時, 中學係米可以唔INTERVIEW小朋友?? 而唔IN小朋友, 是否失了此機會, 沒得再補上.

黃巴士

Khmama,
你的資料很有參考性,小女是沙田區band1尾band2頭(老師未講,有可能係band2),唔知點揀點排好?!可否分析沙田區嘅中學?感激不盡!!

原帖由 Emmama 於 09-9-20 13:54 發表
Hi Kahama,

我想問吓囡囡屬band 1中-尾啩, 老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad無講實, 係大埔讀循道衛理小學,
1)可否試迦密柏雨中學/ 聖公會莫壽增會督中學?
...

呢兩間屬中上, 如果你囡囡係band1中至尾, 自行成功機會微. 大埔循道衛理冇直屬/聯繫中學. 沙田/大埔分析會遲o的post, 應該10月中咁上下做好.

原帖由 pinky12 於 09-9-21 11:13 發表
Dear khmama,

小兒現在於天水圍讀P.5,雖然下学期才呈分但我現在巳開始了解有關資料。看了你的資料後,只想在這裏向妳説聲多謝!

妳真偉大啊!

偉大就唔算, 幫吓人啫.

原帖由 wsc 於 09-9-21 14:06 發表
請問銘基係屬BAND幾 ????

謝謝

銘基屬band1中.

原帖由 Kittymummy 於 09-9-21 15:01 發表
khmama, 可否分析下長沙灣升中 ? 萬個唔該 !!!

長沙灣屬深水埗區, 可以參考住前面post咗既分析先.

原帖由 黃巴士 於 09-9-21 17:18 發表

想問可以唔跟學校地區而按住址報中學的嗎?? 是否隨機抽按是派位誇區??
另第1次選2間中學時, 中學係米可以唔INTERVIEW小朋友?? 而唔IN小朋友, 是否失了此機會, 沒得再補上.

黃巴士 ...

抽獎可以跟住址, 申請轉網就得啦. 自行就不限地區. 自行唔一定有得in, 大多數學校都係選部份學生見, 冇得見既學生當失敗, 唔會有得補上.

原帖由 vb28 於 09-9-21 18:39 發表
Khmama,
你的資料很有參考性,小女是沙田區band1尾band2頭(老師未講,有可能係band2),唔知點揀點排好?!可否分析沙田區嘅中學?感激不盡!!

沙田係好區, 英中多, 只要係band1一定入到. 你最緊要谷下囡囡, 考好呈分試先.

原帖由 khmama 於 09-9-21 22:24 發表

抽獎可以跟住址, 申請轉網就得啦. 自行就不限地區. 自行唔一定有得in, 大多數學校都係選部份學生見, 冇得見既學生當失敗, 唔會有得補上.

唔記得講埋有o的學校好著重成績, 唔in人, 只睇全港次第可以直入.

thsnks for your information! 咁你話我考邊間好呀?

原帖由 khmama 於 09-9-21 21:58 發表

呢兩間屬中上, 如果你囡囡係band1中至尾, 自行成功機會微. 大埔循道衛理冇直屬/聯繫中學. 沙田/大埔分析會遲o的post, 應該10月中咁上下做好.

Dear khmama

請問是有哪些學校好著重成績, 唔in人, 只睇全港次第可以直入.本人找這方面資料找了很久也找不到,可以讓我知道嗎?E-mail:[email protected]
Thks a lot!

原帖由 khmama 於 09-9-21 22:27 發表

沙田係好區, 英中多, 只要係band1一定入到. 你最緊要谷下囡囡, 考好呈分試先.

會架la,多謝你先,等你個沙田報告la!

原帖由 khmama 於 09-9-21 22:24 發表

唔該灑.
多謝你的意見, 你使我地一班擔心的家長有所依靠.

謝!!

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題