用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 約克升小問題
go

約克升小問題

請問約克主要升哪小學

你問派定考先?

派位係按照家長的意願及區住地方而派的。
而考學校, 係看天時地理的, 如小朋友即場表演好, 學校米收您小朋友啦﹗所以好難說。
我仔當年係派唔到心儀學校, 但考到陳守仁,
而亞女就派入MARYKNOLL。

原帖由 minejoujou 於 09-7-15 00:00 發表
請問約克主要升哪小學

叩門入左油天? 請問你是否兩輪都是填第一志願?
原來我地學校叩門成績都好好喎....我個女叩到循道...!另同班同學和你的差不多.都有男拔,女拔,英華.st mary等....至於叩門,好多同學都叩到心儀既學校呀......!

成日o係網上見到d人話約克唔好,某某幼稚園好好,其實約克都幾好,只係小朋友就真係相對比較活躍.
英文係我覺得該區除了國際學校外既最好(個人覺得),中文和maths就普通,無某某其他咁好...!

原帖由 miffy 於 09-7-15 13:02 發表
我仔叩門入咗油麻地天主教小學 (海泓道)~~

我仔同班同學幾個去咗德望, 另有sfa, 蔡繼有, 九龍塘宣小, st. joseph (九龍灣), 舊油天,  marymount, 仁立, 黃埔宣小........

隔離班d fd去了禮賢, 九龍塘小學, 陳守仁, ...

York 安排 K3 考 Cambridge Movers, 我覺得仔仔啲英文有明顯進步.

原帖由 stellat 於 09-7-15 13:47 發表
叩門入左油天? 請問你是否兩輪都是填第一志願?
原來我地學校叩門成績都好好喎....我個女叩到循道...!另同班同學和你的差不多.都有男拔,女拔,英華.st mary等....至於叩門,好多同學都叩到心儀既學校呀......!

成日o係 ...