用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位家長您地支持分精英班嗎?
樓主: 牛咪咪
go

各位家長您地支持分精英班嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我又覺得有精英班唔係壞事, 起碼能令學習能力相近的人更集中,更能因材施教,至於話會引起標籤效應,我又覺得因人而已既, 雖知道普通班的學生只要不放棄比心機,到時公開試成績又未必會比精英班的學生差既,而基本上標籤效應係社會上每個角落都存在,如果社會上冇精英,又何來有打工族及管理層的分別呢?

醒目開學勳章

原帖由 囝囝爸 於 09-7-15 19:50 發表

老師好不好不難決定, 人緣好老師多有愛心, 但未必教學好.  不是好老師可以教出精英, 是擔心學校揀選好老師教精英.  成為精英本身已有好條件, 在好老師教導下只不過錦上添花, 為校外成績更增光彩.  但普通學生更需 ...

囝囝爸,

對好老師的定義不敢苟同, 始終覺得讀書主要係靠學生的個人及自律,老師只不過為輔助作用,在我心目好老師的首要條件係唔放棄學生,學生才能加強自信,自然會讀出個未來;
而就我所知現時教精英班的老師多數為有嚴格要求的老師, 令到本來自律的學生更服從及更有上進心者;

至於你所提及芬蘭的有教無類教育,個人覺得只會令社會上的人趨向平庸化,相對香港呢個弱肉強食的社會不太合適.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-15 19:50 發表
老師好不好不難決定, 人緣好老師多有愛心, 但未必教學好.  不是好老師可以教出精英, 是擔心學校揀選好老師教精英.  成為精英本身已有好條件, 在好老師教導下只不過錦上添花, 為校外成績更增光彩.  但普通學生更需 ...

你說的擔心學校揀選好老師教精英,這點我認同. 我與你既分岐是教精英班的好老師,如果去教的是普通學生,教出來可能比學校認為不是好老師教得更加差....因為普通學生需要的好老師絕對不是可以令他們成立尖子的老師, 因為他們的技能絕對不是讀書....即是一匹騾子就算遇到伯樂都無可能變千里馬, .....

至於"分程度分科分組"我說是表面功夫的原因,就是你所說的"香港家長常說芬蘭教育好, 認為應模仿, 我說學不了."學不了的原因就是政府都不給特別資源那些墊底學生, 學校能夠做的只是修修補補的表面功夫....墊底的學生還是讀書路不通,但又沒有其他出路給他們呵...

醒目開學勳章

我女中學分精英班嘅定義不是樓主所列A/B家長所言~~

我女中學D,E班為中英數成績合格及平均的學生. A班是數學較差的學生, B班是英文較差的學生, 而C班就是中文較差的學生.

學校以此為分類, 因材施教, 積極及願意承擔, 並不是你所言的標籤學生.
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

分精英班如對學生成績有幫助,我會支持

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-15 22:23 發表
我女中學分精英班嘅定義不是樓主所列A/B家長所言~~

我女中學D,E班為中英數成績合格及平均的學生. A班是數學較差的學生, B班是英文較差的學生, 而C班就是中文較差的學生.

學校以此為分類, 因材施教, 積極及願意承擔 ...

請問中英數成績都不合格的學生分那一班呢....

想不同學校分班方法不同.  有以整體成績定出精英班, 有以中英數各科成績分組分流, 有些校平均分班, 不分精英普通.  何種方法會令學生成績有助, 對個別或整體影響, 我都有興趣知道.  中學所知不多, 不知成績好的學校怎樣分班.  小學都知道有些學校會分精英班, 是否影響到入聯繫或直屬中學名校, 成績好的就算不分班已勝算較高, 是否分班後精英勝算更高, 是否不影響非精英班的成績得來.  

幾年前因討論比較過芬蘭和香港教育人均開支, 香港不比芬蘭少.  但取有教無類補底不拔尖的芬蘭, 整體成績絕不平庸, 在世界前列. 香港課外學習資源更豐, 家長開支絕不手軟, 遠勝芬蘭.  香港教育效能從來為人批評, 批評不少來自高等教育, 社會或商界.  教育因兩極化, 如較著重提升整體可能更少平庸化.

因材施教當好, 但不要多材多教, 導致少材少教.

醒目開學勳章

我女中學屬BAND 1, 學生極少會中英數三科均不合格, 我問過亞女, 如真的有中英數科不合格, 或有操行差勁的, 學校會安排入C班.

原帖由 samuel89 於 09-7-15 22:40 發表

請問中英數成績都不合格的學生分那一班呢....
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

精英?咁香港咩好多精英?開玩笑!

原帖由 MANFUN2010 於 09-7-16 01:16 發表
我女中學屬BAND 1, 學生極少會中英數三科均不合格, 我問過亞女, 如真的有中英數科不合格, 或有操行差勁的, 學校會安排入C班.

甘樣分班法又肯幫墊底學生補底, 你女中學真系間好學校, 可否說一下中學名or pm給我呢?  thx:)

醒目開學勳章

原帖由 囝囝爸 於 09-7-15 23:46 發表
想不同學校分班方法不同.  有以整體成績定出精英班, 有以中英數各科成績分組分流, 有些校平均分班, 不分精英普通.  何種方法會令學生成績有助, 對個別或整體影響, 我都有興趣知道.  中學所知不多, 不知成績好的學校 ...

囝囝爸,

之前亦有細閱有關的芬蘭教育討論,照道理芬蘭有如此共產主義式的教育, 國民應有一定的知識水平,以此推論他們的生活亦應十分寫意及理想才對, 惟據我所知芬蘭的國民自殺率亦係世界最高的,有人話係地理環境影響心態(全年日照時間最少的地方), 但個人卻認為佢地的自殺率正正顯示佢地失卻了對人生應有目標,才覺得生命變得毫無意義(粹為個人推測).
而係香港,俞早接受社會的縮影(精英制),才俞有生存的能力,相信有能力的人都會視此為奮鬥的目標.

慧妮會員:

共產主義是做三十六, 唔做都是三十六, 收成回報都一樣.  芬蘭教育是弱勢受到的的幫助是較多, 而且讀書成績都會有高低, 對將來社會就業或其他成就或回報大致是相對的, 同共產主義不可同日而言.

芬蘭自殺率高我在 BK 也曾談論過.  我推論是他們在教育時受壓力少, 成長中少受磨練, 年長時到社會生活或就業時受到挫敗較難適應所致.  

香港學生讀書壓力已始於幼兒, 年復年年, 也不用以精英班來加壓訓練意志.  如精英班是因材施教, 亦無不可.  但有小學在幼少之齡, 都早把學生分普通精英, 揠苗助長, 太成績主導,  為入精英班或就讀精英班, 加潻家長和學生壓力, 壓上加壓.  中學而言, 如學生整體程度太參差, 精英班因材施教或有必要.  但成績較平均學校, 學生在科別上各有長處, 以整體成績分班也未必適合.  強學生科別強中有弱, 弱學生弱中有強.  分科分流, 較以精英班視作科科皆能的隨波逐流為佳.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-17 12:22 發表
慧妮會員:

共產主義是做三十六, 唔做都是三十六, 收成回報都一樣.  芬蘭教育是弱勢受到的的幫助是較多, 而且讀書成績都會有高低, 對將來社會就業或其他成就或回報大致是相對的, 同共產主義不可同日而言.

芬蘭自殺 ...

如果小學有5班,
A班為精英班,
B班英文要補底的,
C班中文要補底的,
D班數學要補底的,
E班大部分要補底的...
甘分班其實我贊成的....但好多家長又會話甘分班系極度標籤化呵....

係咪標籤化好睇受'標籤'的人是積極還是消極, 其實考試評分, 給予名次都係一種標籤, 既得利益者, 當然會認同, '受害者'自然有異議, 好似呢度有好多家長因為唔知道小朋友實際名次, 都會有d意見, 但係如果你明知自己小朋友考到好後既, 自然唔知好過知啦. 有時自己水皮咪認水皮, 真係唔使咁介意, 當然, 如果因此受到明顯既歧視就一定要出聲啦.
原帖由 samuel89 於 09-7-17 12:32 發表

如果小學有5班,
A班為精英班,
B班英文要補底的,
C班中文要補底的,
D班數學要補底的,
甘分班其實我贊成的....但好多家長又會話甘分班系極度標籤化呵.... ...

原帖由 samuel89 於 09-7-17 12:32 發表

如果小學有5班,
A班為精英班,
B班英文要補底的,
C班中文要補底的,
D班數學要補底的,
甘分班其實我贊成的....但好多家長又會話甘分班系極度標籤化呵.... ...

如對學習有幫助的, 標籤也沒有問題.  標籤也有正面作用, 對成績好學生有激勵作用.  很多學校只公佈班中前十名名次, 是對成績好學生標籤表揚, 成績包尾學生名次不為人知, 是避免以標籤打擊成績差學生.

學校施行印證後如能提升整體效能, 如何分班也可以.  香港教育而言, 小學成績好學生多在家中受到父母拔尖, 弱學生家中支援較少, 所以我讚成小學以補底為先, 有資源再拔尖.  中學生已到自學階, 尖子學習當會自覺自重, 但不少普通學生科別上追不上, 學校還要多加注視.

原帖由 neighbour931 於 09-7-17 13:03 發表
係咪標籤化好睇受'標籤'的人是積極還是消極, 其實考試評分, 給予名次都係一種標籤, 既得利益者, 當然會認同, '受害者'自然有異議, 好似呢度有好多家長因為唔知道小朋友實際名次, 都會有d意見, 但係如果你明知自己小朋友考到好後既, 自然唔知好過知啦. 有時自己水皮咪認水皮, 真係唔使咁介意, 當然, 如果因此受到明顯既歧視就一定要出聲啦.

我就一定想知...唔知同駝鳥有咪分別,唔知點改善呢??
有時自己水皮咪認水皮, 真係唔使咁介意, 當然, 如果因此受到明顯既歧視就一定要出聲啦. <----我都唔會出聲...只要人地講緊既系事實, 我唔覺得有問題...

唔認同家長會為入精英班而吹谷小朋友,睇個家長點睇姐,難道無精英班就唔吹谷小朋友? 視乎個家長既要求姐.

我就無話贊成定反對,不過有一點就肯定,有d人快d明,有d人講極都唔明,甘既情況分開會好d, 進度不一好難教.

原帖由 LittleKidult 於 09-7-15 09:28 發表
好予盾, 我覺得精英班或分成績上課係好事, 真係可以因應該班學生程度黎教, 效率會高好多, 不過當有精英班後, 各家長又會為入精英班而吹谷小朋友, 我又唔想見到呢d情形, 始終覺得小朋友係童年/青少年時期係要玩多d,  ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-17 13:07 發表
如對學習有幫助的, 標籤也沒有問題.  標籤也有正面作用, 對成績好學生有激勵作用.  很多學校只公佈班中前十名名次, 是對成績好學生標籤表揚, 成績包尾學生名次不為人知, 是避免以標籤打擊成績差學生.
學校施行印 ...

我覺得而家港人對"岐視"既解譯已經進入左病態.....
例如:
1,招聘廣告唔準寫明性別要求....<--根本系除褲放屁既做法,我相信如果老闆想請男性的話, 女性去見工根本就浪費車費時同時間...成條法例攪到老闆同受聘者都雙輸....

2,"岐視"綜援人士....<--根本"岐視"綜援人士本身系果D人既問題, 受"岐視"既綜援人士本身如果真正有需要領取綜援,怕咩俾人岐視...無需要領取綜援果d唔止要俾人岐視,仲要懲罰佢地...點解港人會掉轉頭話唔應該"岐視"綜援人士甘奇怪...

成績好的小朋友,家長支持精英班:
成績一般的小朋友,家長反對精英班;
成績差的小朋反,家長希望有補底班。

各人要求唔同,不能一概而論!

原帖由 kenny325i 於 09-7-17 15:39 發表
成績好的小朋友,家長支持精英班:
成績一般的小朋友,家長反對精英班;
成績差的小朋反,家長希望有補底班。

各人要求唔同,不能一概而論!

"成績一般的小朋友,家長反對精英班";<----問題就系唔明點解會出現此一現象

成績差的小朋反,家長希望有補底班。";<----此一問題系需要政府帶頭強制撥出資源, 學校才會執行
‹ 上一主題|下一主題