用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 各位家長您地支持分精英班嗎?
go

各位家長您地支持分精英班嗎?

A位家長吾分精英會影響有心機讀書0既學生, 但係B家長話如果入吾到精英會有被放棄0既感覺, 反對LABLE學生呀 您地支持邊方呀

梗係反對啦。小朋友失手一次就要被人標韱成年,搞到佢地讀書壓力好大。

原帖由 牛咪咪 於 09-7-14 23:35 發表
A位家長吾分精英會影響有心機讀書0既學生, 但係B家長話如果入吾到精英會有被放棄0既感覺, 反對LABLE學生呀 您地支持邊方呀

我支持按學習能力和程度而編班, 因為班裹同學之間嘅學習能力和程度出現大差別時,隨時會出現三輸局面, 1. 教得太快, 較差嘅同學跟唔上。 2. 教得慢一些, 又影響程度高同學嘅合理進度。 3. 因為條界線無可能分得啱啱好, 最後老師兩面都不是人, 吃力不討好, 教到唔湯唔水。所謂編班又好, 精英班又好, 應該係一個一籃子制度, 大前題唔會放棄程度較低嘅學生, 我唔接受學校有放牛班 (自生自滅), 例如可以各科補底補習班加強支援個別較弱的同學, 續步回復正軌。

教育係要實踐, 唔可以空談, 當然,程度高,學習能力高嘅同學可以有精英班 / 拔尖班以加强力度激發他們的潛能, 令他們在學習領域上多邁進一步。

其實以上嘅說法, 有D似'自私'嘅定義, 即係你在尋求自已利益之時, 只要唔忽畧他人的利益, 那便不算自私, 學校應以為鑑。  有教無類可以係學校嘅整體教學方針及大方向, 但你唔可以要求學校每一班, 甚至每一個細節,只要整體合成後係有教無類就司以了。樣樣都要有教無類, 縛手縛腳學校點教呀 ? 學生嘅真正得益是最重要, 過份把標簽問題上綱上線來討論,但又提唔出更好的方法, 只會有破壞,無建設, 程度高同學一樣有權利要求合適的學習環境, 其他程度嘅同學亦應得到切合需要的教學方式與支援。

好予盾, 我覺得精英班或分成績上課係好事, 真係可以因應該班學生程度黎教, 效率會高好多, 不過當有精英班後, 各家長又會為入精英班而吹谷小朋友, 我又唔想見到呢d情形, 始終覺得小朋友係童年/青少年時期係要玩多d, 開心d...

我覺得學校有精英班不是壞事!  最緊要學校對其他班不會不理而是用其他方法幫學生!  
小兒學校就是好例子,  小兒學校有精英班, 不過學校對其他班也有支援, 學校會在不是精英班的同學分中英數小班教, 把同學以唔同程度以小班教學!

另外小兒的小學也是精英班,  但學校就對不是精英班的學生以"放牛"形式教!  不是入讀精英班就無人理, 這種感覺非常強烈!!  這種學校就不是太好,  因為學校只著重成績, 其他唔理!

所以我覺得精英班不是不好, 因為把程度差不多的同學集中一起, 同學的領悟成會差唔多,  視乎學校對其他學生有沒有支援!

那麽學校嘅問題, 學校解决, 而家長嘅問題, 家長解决。學校解决唔到家長嘅問題, 惟有先做自己嘅本份。  小學好多都無精英班, 為咗呈分試咪又係家長自已諗辦法去谷。 到中學階段, 有大學入學試, 有無精英班, D家長咪又會谷。 最基要參考美國憲法的大原則, 就係你可以擁有行使個人自由的權利, 但你嘅自由唔可以妨礙他人的自由權利, 即係話當你嘅妨礙緊他人自由時, 你嘅自由(權利), 就應被約束。

原帖由 LittleKidult 於 09-7-15 09:28 發表
好予盾, 我覺得精英班或分成績上課係好事, 真係可以因應該班學生程度黎教, 效率會高好多, 不過當有精英班後, 各家長又會為入精英班而吹谷小朋友, 我又唔想見到呢d情形, 始終覺得小朋友係童年/青少年時期係要玩多d,  ...

Support this idea!

原帖由 BookloverJ 於 09-7-15 09:38 發表
支持以科為單位, 分精英科, 因為可以將某科程度相若學生集中, 因材施教, 可以事倍功半.
但反對一刀切的分精英班, 更加反對某些學校只將教學資源傾斜向精英班! ...

Agree.  有些小朋友中文好, 英文差, 有些小朋友英文好, 中文差, 所以把主科按程度分組上課最好, 又唔會咁大標籤效應.

原帖由 BookloverJ 於 09-7-15 09:38 發表
支持以科為單位, 分精英科, 因為可以將某科程度相若學生集中, 因材施教, 可以事倍功半.
但反對一刀切的分精英班, 更加反對某些學校只將教學資源傾斜向精英班! ...

ng分好D

原帖由 牛咪咪 於 09-7-14 23:35 發表
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

大家要留意嘅係如果係源於學生嘅整體程度和學習能力的問題, 就未必係分科補習解决到,在執行上如果弱科人數太多, 分科又太散, 會出現困難, 甚至消耗很多人手, 但事倍功半, 我自已做行政管理多年, 認為在各安排上的可行性及可持續性發展,起好大關鍵作用, 大家試吓將分科補習代入唔同原素(例如人數多寡,同一個學生超過一科成績差等等),你會發現結果有顯著不同, 即係以分科補習嘅穩固性唔係亳無疑問。

所以 如果樓主嘅問題係贊唔贊成有精英班, 我係贊成, 在現實方角係分班係主軸, 微調係只要某些學生不明顯影響其他同班同學嘅進度下, 編班成績唔應該太嚴緊, 次軸為以分科補習為輔助,為明顯出現落差嘅同學補底, 好駛佢哋盡快納入正軌,  兩害只可取其輕。

原帖由 patlychan 於 09-7-15 01:05 發表
梗係反對啦。小朋友失手一次就要被人標韱成年,搞到佢地讀書壓力好大。

我好反對呢種講法,失唔失手同比較差已經系事實,應該認真去面對, 唔系反過來要求唔好被人標韱....而家港人好多都企系道德高地, 大聲疾呼要扶助弱者, 男女平等...但呢個世界根本無可能平等, 入唔到精英班既小朋友一定有佢既問題存在, 夾硬要佢地同D先天佔左優勢既小朋友一齊跑,甘做其實仲殘忍...其他分流系絕對正確既方向, 只是政府及學校應該對分左出來較差既學生給予個別扶助, 例如:有些小朋友比較遲熟, 可以俾佢留班,....有些小朋友體藝比較好,應該有D體藝小學給佢地轉讀.... 有D小朋友根本唔適合讀文法學校, 應該開辦些像IVE既專科學校俾佢地早D搵到自己既出路....

當公平去到極端,就會進入共產...

我是反對精英班, 因我相信大部分學校都會把資源傾斜到精英班去, 拔尖而不補底, 以爭取更好校外成績.  分程度分科分組最合理, 中英數等可各有精英, 也不難做到.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-15 14:01 發表
我是反對精英班, 因我相信大部分學校都會把資源傾斜到精英班去, 拔尖而不補底, 以爭取更好校外成績.  分程度分科分組最合理, 中英數等可各有精英, 也不難做到. ...

我唔覺得精英班會需要學校d咪野特別資源.....只系學校的而且確沒有將原有資源或爭取資源去補底,(因為甘做對學校毫無得益....)

至於"分程度分科分組"其實系一個教育改革既大課題, 沒有政府既推動, 根本沒可能成事....問題系港府d高官只懂得英轉中,中轉英改動,d問責高官邊會為港人子女既未來攞苦來辛呢....

原帖由 samuel89 於 09-7-15 14:21 發表

我唔覺得精英班會需要學校d咪野特別資源.....只系學校的而且確沒有將原有資源或爭取資源去補底,(因為甘做對學校毫無得益....)

至於"分程度分科分組"其實系一個教育改革既大課題, 沒有政府既推動, 根本沒可能成事. ...

"分程度分科分組"不是一個教育改革既大課題, 有中學已進行多時.  政府也不會推動精英班, 不用推動, 也有不少學校進行中.  

學校最寶貴資源是老師.  老師對教學影響大, 我中學時不是精英, 不同級別遇過不同好老師, 對我科目學習興趣, 效果和提升動力影響甚大.  有精英班的學校不知老師教學分配如何, 是否傾斜較好學生, 做成更大成績參差.

原帖由 囝囝爸 於 09-7-15 14:40 發表
"分程度分科分組"不是一個教育改革既大課題, 有中學已進行多時.  政府也不會推動精英班, 不用推動, 也有不少學校進行中.  

學校最寶貴資源是老師.  老師對教學影響大, 我中學時不是精英, 不同級別遇過不同好老師, 對我科目學習興趣, 效果和提升動力影響甚大.  有精英班的學校不知老師教學分配如何, 是否傾斜較好學生, 做成更大成績參差.

精英班老師是否較好其實很難確定....我認同人夾人緣, 所以未必學校以為是好老師就一定可以教出精英學生, 我所見學校既精英班只是用多1~2本書, 教的速度較快課程較深而已...因此我認為精英班並沒有用特別多既資源,但可收到提升學校banding既功效, 自然不用政府推動....但"分程度分科分組"即使有學校已進行多時....我認為只要表面功夫, 比喻有學生數學全級第一,其他學科平平...升中根本連band1學校都入唔到,我相信你講既已進行多時既學校都沒有特別資源去幫佢...

我支持分班

最歸根究底係學校應唔應該 /  可唔可以根據學生的程度和學習的能力(可能係一年一次)而編班, 又或者由F.1 開始 種族大融和直至F.4 分科為止。 一個現實例子, 我囝囝就係面對同學們在同一班裹,論程度, 學習能力的參差很大, 而且在主要科目(可能是眾數), 令到有半班無問題的同學, 在多個科目落後於其他班, 即使另半班因學参加補習班後仍然跟不上進度。那麼是否應繼續拖慢另外半班無問題學生的進度, 同一班同學同時幾科一齊都唔掂那怎麽辦?   

我贊成編班, 可以叫補底班和普通班(當然普通班可能又被冠以為精英班),我認為有無精英班都無問題, 但分班真係有必要, 依家只得3 個 Banding, 自行收生和大抽獎入學的學生水準差別可以好大, 編班確有需要地進行, 而且老師亦各有特質, 學校有系统地編班和分派合適的老師, 在行政上和現實上確有需要。  

另一 方面, 若落差大嘅學生唔係極少數, 一大班人分班分科就根本等於編班無異。  而一些優異學生亦被迫操練少D, 學少D, 學慢D, 咁又邊個出嚟負責?  如果分科補習都納唔番正軌, 咁無問題嘅學生係唔係要被繼續犧牲 ?

一切的關鍵, 係學校比唔比足夠支援補底班, 你嘅意思有D似控制唔到學校嘅支援不如共產喇 ! 我無你都要無。

拔尖班, 普通班, 補底班根本三種獨立安排, 依家係補底班出咗支援不足嘅問題, 咁咪用方法改善佢囉, we cannot solve one problem by creating the other two problems.改善唔到責任在於學校, 而唔係在另外兩種班別同學身上。

原帖由 samuel89 於 09-7-15 15:03 發表

精英班老師是否較好其實很難確定....我認同人夾人緣, 所以未必學校以為是好老師就一定可以教出精英學生, 我所見學校既精英班只是用多1~2本書, 教的速度較快課程較深而已...因此我認為精英班並沒有用特別多既資源, ...

老師好不好不難決定, 人緣好老師多有愛心, 但未必教學好.  不是好老師可以教出精英, 是擔心學校揀選好老師教精英.  成為精英本身已有好條件, 在好老師教導下只不過錦上添花, 為校外成績更增光彩.  但普通學生更需要好老師幫助.  如果學校不是資源傾斜, 精英班當然沒有問題.

我對精英班學校所知不多, 幾年前因小兒升中請教過一位朋友其兒子就讀學校情況, 朋友埋怨學校只花力培養成績好學生.  在競爭激烈情況下, 學校無過, 當然身為家長, 可另有想法.  不過我讚成不同學校有不同編制.  如皇仁在自行已可收到一二班精英尖子, 可以說科枓皆精, 統一派位當會收到 band 1 尾學生, 當然分班為妙, 因程度差異太大.

"分程度分科分組"如是表面功夫, 學校進行多年, 如仍不覺, 如何辦學.  或我引證你舉的例子, 一個小六全級數學第一學生, 因其他科成績進不了 band 1 中學.  當會和些 band 2 或 3 學生一同學習, 數學進度當會拖底.  成績差異不大學校也一樣, 一些學生或中英數其中一科好, 但整體成績進不到精英班, 也會就普通班成績讀少一二本書, 或讀底半級, 拖慢進度.  入讀精英班學生又未必中英數皆精, 弱項要讀多一二本書, 讀高半級, 可能跟進得困難. "分程度分科分組"多數學校只中英數三科分程度分組, 數強文弱學生可進數科A組, 文強數弱又可進語文科A組, 因材施教, 比一籃子科都當精英還更有效.

香港家長常說芬蘭教育好, 認為應模仿, 我說學不了.  就因為香港教育不看整體, 由幼稚園至中學都崇尚精英主義, 制度上都傾斜精英, 到頭來只一小部分學生得道, 整體失道. 芬蘭教育有點像我們說的共產主義, 不分好壞, 還更照顧貧下中農, 有教無類, 最差成績三成學生最受特別照顧, 補底不拔尖, 因他們知尖子你現時唔吹谷, 長線都多會自動出頭.  能力弱學生, 要幫助下或可出頭.