用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪所有KG嘅K1 waiting list 已經冇希望喇??? ...
go

係咪所有KG嘅K1 waiting list 已經冇希望喇??? [複製鏈接]

係咪所有KG嘅K1 waiting list 已經冇希望喇???

仲會唔會有媽咪仍keep 住幾間KGs 呢???

開學前仲會唔會有chance???
   0    0    0    0

我都想知?

原帖由 wincyho56 於 09-7-14 21:49 發表
係咪所有KG嘅K1 waiting list 已經冇希望喇???

囝囝2006年出世

我知朋友兒子重諗緊 "St. Cat" 同 "培正",
六月尾已去信放棄 "民生" 同 "根德園", 係知咁多咋.  

原帖由 honeyki 於 09-7-15 15:30 發表
我知朋友兒子重諗緊 "St. Cat" 同 "培正",
六月尾已去信放棄 "民生" 同 "根德園", 係知咁多咋.  

我地情況同honeyki一樣,不過好遲先收到pc 的通知話有位,已第一時間放左kv & ms學額,我都知有朋友仲考慮緊kv & st cat ,我相信waiting list 仲有機會

Based on last year's pre-nusery (PN) experience, the answer to your question is definitely YES.  My kid receive 2 offers from 2 quite famous PN (PM class of course) in mid Sept and early Oct....but I have rejected them as my kid has settled down in the current PN.

原帖由 bethialeung 於 09-7-15 23:31 發表

我地情況同honeyki一樣,不過好遲先收到pc 的通知話有位,已第一時間放左kv & ms學額,我都知有朋友仲考慮緊kv & st cat ,我相信waiting list 仲有機會

原帖由 bethialeung 於 09-7-15 23:31 發表

點解你會選擇 "培正" 而放棄 "民生" 同 "根德園" 呢 ??  "培正" 有咩優勝之處 ??  因今年要幫仔仔報 K1 (大B), thanks.

回覆 1# chankomi 的文章

My friend chosed "培正" for her girl last year.  Benefit according to her: 一條龍 to primary and secondary school, 以後不用煩。She also said this school has long history and also 出了不少“ 猛人”, so, has confidence in it.

I think you will still have chance as I just received phone call from KV on last Thu.

嘩!都7月尾啦,不過我見過有啲學校真系可以系開學後仲有位,再打比家長問佢讀唔讀,不過機會真系好低,而且搶手學校更加少之極少!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我覺得一般都係, 如果心儀學校仲係名校(熱門)的話, 机會仲更加微. 不過, 亦不要太灰心, 因為雨後總會有晴天的, 凡事向著好事(方面)想, 希望就會出現的..

原帖由 wincyho56 於 09-7-14 21:49 發表

原帖由 Evan_mama 於 09-7-20 21:50 發表
I think you will still have chance as I just received phone call from KV on last Thu.

HIHI,
U just receivced fr KV on last Thur 16/7? am or pm class? Did u register yet?

點解無聽見有人話收到St.Cat的waiting list call 既?

回覆 1# LovelyBB06 的文章

Yes ar, I also want to know wow.

一事請教~~~!!!

我今日補俾學卷俾民生, 但個staff話搵唔到我小朋友的資料, 但我俾晒錢同有收據, 我好驚喎~~~
佢話會後補張收左學卷個封信俾我,
請問咁樣有冇問題呢?? 會唔會出問題呢??
thank you!

原帖由 LovelyBB06 於 09-7-21 16:31 發表
點解無聽見有人話收到St.Cat的waiting list call 既?

我前兩日打過去SC問有冇位release 出嚟比waiting list, 佢哋竟然話冇位同埋至今仍未call waiting. KV 都有咁多位由4月至現在 陸陸續續release出嚟, 唔通真係冇人give up SC

唔係wor,我at least有3個friend give up咗,SC仲要求佢哋寫退學信添!
佢哋其中2個係3月退學,1個係1月已退學!
似孚今年個傳言係真bor:發出acceptance letters嘅數目多過實收生數目!(好冒險啫)
原帖由 wincyho56 於 09-7-21 17:38 發表

我前兩日打過去SC問有冇位release 出嚟比waiting list, 佢哋竟然話冇位同埋至今仍未call waiting. KV 都有咁多位由4月至現在 陸陸續續release出嚟, 唔通真係冇人give up SC ...

原帖由 HebeMama630 於 09-7-21 20:42 發表
唔係wor,我at least有3個friend give up咗,SC仲要求佢哋寫退學信添!
佢哋其中2個係3月退學,1個係1月已退學!
似孚今年個傳言係真bor:發出acceptance letters嘅數目多過實收生數目!(好冒險啫) ...

對!相信offer太多了!
我和朋友因家庭問題退了學,上下午班各一!
但在9月開學後仍有offer是有機會的,有些人是上下午同時返2間學校,試清楚才定案。
‹ 上一主題|下一主題