用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I)

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 15:01 發表
hi,

你好!而家我失業在家好得閑,你可以多d上來吹水,我會覆你ka!!你住邊區?

yuk hei mum

hi tinetinew:
我住大圍ga,喺4個月前我都專登辭左職湊住家中2件麻煩友,黎緊我都會睇得阿仔緊d,因為喺小學時佢d操行都已經麻麻,再5全天候住佢,我怕佢連屋企都5識返吖

醒目開學勳章

hi,

其實返工舒服過係屋企睇住阿仔!!

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-16 17:56 發表

hi tinetinew:
我住大圍ga,喺4個月前我都專登辭左職湊住家中2件麻煩友,黎緊我都會睇得阿仔緊d,因為喺小學時佢d操行都已經麻麻,再5全天候住佢,我怕佢連屋企都5識返吖 ...

原帖由 Seoul 於 09-7-16 14:41 發表

個囝升中一, 派得唔好. 
但無計, 佢讀書一向一般, 
份人有無責任感同沒自我管理能力.

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補 ...

seoul:
我仔米又係甘,所以已同佢訂左規條
上半學期之個人電話費,文具,八達通增值由爸媽提供(零食除外),下半學期開始之個人電話費,文具,需自行用需用錢購買,八達通則每月由爸媽津貼$50,如需額外增值, 煩請自付!仲註明*私人用品如有遺失或損壞,需自付購 我希望比番d責任心佢&要佢知道點樣利用d零用$,等佢5好成日話5見呢樣嗰樣,但又覺得冇問題,因之前5見左米我地買,所以佢又點會著緊自己d野

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 18:07 發表
hi,

其實返工舒服過係屋企睇住阿仔!!

yuk hei mum

其實係ga,而+我細嗰個正值好奇階段(2y8個月)乜都攪1餐,蘿柚又生釘,真係睇少眼都5掂 大嗰個話親佢,佢就"哦.哦.哦",但"哦"完轉頭又係甘,一係就1言9頂,吓吓頂到恆,叫佢温書惨過叫佢去c甘,真係好鬼勞氣,好彩係佢怕老豆,我c6放工返黎我就舒服d

擒日放工去咗睇Air Nike背囊, 都幾貴, 成400蚊一個折實, 不過佢D desgin真係唔錯, 係最受力既地方"咩帶"加上氣墊, 可以潟減D力, 考慮值唔值得買
Tomorrow is better

醒目開學勳章

hi,

各位早!!提提您係七月廿二日至廿八日係灣仔會展有書展與行,到時大家可大破慳囊!!

yuk hei mum

醒目開學勳章

hi,

呢隻都可考慮考慮!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-17 09:15 發表
擒日放工去咗睇Air Nike背囊, 都幾貴, 成400蚊一個折實, 不過佢D desgin真係唔錯, 係最受力既地方"咩帶"加上氣墊, 可以潟減D力, 考慮值唔值得買

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-17 09:15 發表

你去左邊度睇? d款ok嗎? 我都係自己同佢決定喇, 問佢實話是但啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

我同仔仔會係星期日帶埋個"喼"去掃貨 !

原帖由 tinetinew 於 09-7-17 09:17 AM 發表
hi,

各位早!!提提您係七月廿二日至廿八日係灣仔會展有書展與行,到時大家可大破慳囊!!

yuk hei mum

我去咗海防道既專門店度睇, 款幾好, 間隔又多, 唯一缺點係背囊比較長身, 仔仔唔夠高, 咩上身會可能覺得過長

原帖由 veronna 於 09-7-17 09:24 AM  

你去左邊度睇? d款ok嗎? 我都係自己同佢決定喇, 問佢實話是但啦.

小書蟲網誌比賽 ~

提高閱讀興趣, keep 住睇書, 不要因為放假而心散.

醒目開學勳章

我有諗過今年去唔去書展, 往年都會去, 但早兩個月去左少年宮, 掃左十幾本俾佢, 佢有其中一套笑貓日記買左三本俾佢, 佢好鍾意, 想再買其他, 我見書展都有呢套書, 我諗係繁體版, 唔知幾多錢呢? 我少年宮買十幾蚊一本咋. 如果貴, 我遲d上多一次少年宮掃貨可能連埋車費都平過香港買. 反正牛仔都睇簡體字.

相信繁體版同簡體版既價錢會相差好遠, 好似世界尋寶記咁, 繁體版要成80元一本, 係大陸只需25元, 不過仔仔睇慣繁體字,睇簡體唔識笑, 因為簡體係以大陸文化做藍本, 最後冇點睇就比咗人

原帖由 veronna 於 09-7-17 01:10 PM 發表
我有諗過今年去唔去書展, 往年都會去, 但早兩個月去左少年宮, 掃左十幾本俾佢, 佢有其中一套笑貓日記買左三本俾佢, 佢好鍾意, 想再買其他, 我見書展都有呢套書, 我諗係繁體版, 唔知幾多錢呢? 我少年宮買十幾蚊一本咋 ...

Hi,
小年宮是在深圳嗎?我都想買d簡體書呀?平好多.可否教我呢?

原帖由 veronna 於 09-7-17 13:10 發表
我有諗過今年去唔去書展, 往年都會去, 但早兩個月去左少年宮, 掃左十幾本俾佢, 佢有其中一套笑貓日記買左三本俾佢, 佢好鍾意, 想再買其他, 我見書展都有呢套書, 我諗係繁體版, 唔知幾多錢呢? 我少年宮買十幾蚊一本咋 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-17 15:05 發表
Hi,
小年宮是在深圳嗎?我都想買d簡體書呀?平好多.可否教我呢?

我上次由廣州返落黎時順便去既. 係深圳搭地鐵咋, 都好方便, 係少年宮站, 一出就係, 好易搵. 我知果度唔係最大間既書城, 不過勝在夠整齊.

醒目開學勳章

不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀?

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-17 14:16 發表
相信繁體版同簡體版既價錢會相差好遠, 好似世界尋寶記咁, 繁體版要成80元一本, 係大陸只需25元, 不過仔仔睇慣繁體字,睇簡體唔識笑, 因為簡體係以大陸文化做藍本, 最後冇點睇就比咗人

...

其實係我諗住慳錢, 所以依家都多數買簡體, 真係差好多. 佢初初都唔慣, 我同佢講你同媽咪慳下錢啦阿仔. 佢咪照睇囉. 不過睇睇下慣左就同睇繁體冇分別.

唔係講笑, 年中都真係慳唔少架. :p

我一個月比仔仔80元零用錢, 為咗鼓勵佢多睇書(只限純文字既書), 我會出錢買比佢, 其他如買雜誌或漫畫就自費, 我係升中派位度見到家長每日比飯錢大概$25 - $35不等, 車錢另計

原帖由 veronna 於 09-7-17 08:52 PM 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

如果你個仔仔咁自律就最好跟專家建議, D親子書就建議同仔仔一起商量, 每日所需使費, 然後用簡單既表格記錄, 順便教埋佢理財, 過一段時間再檢討....

原帖由 veronna 於 09-7-17 08:52 PM 發表
不如又講下零用錢,  我平時必須都係我俾, 八達通(只用黎搭車)都係我俾. 每月我定係俾70蚊佢. 佢有時仲唔要添, 其實佢都冇咩錢要用, 平時又唔係好買零食. 最多買下黑貓白貓.  依家升中唔知要俾幾多呢? 你地會俾幾多呀 ...

簽名被屏蔽