用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

我八到有D中學生會用Air Nike既背攮, 貪佢咩重件會舒服D, 放工去睇睇先 !

原帖由 veronna 於 09-7-16 01:28 PM 發表

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間
Tomorrow is better

hi all:
向大家打個招呼先

我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:45 發表
hi,

我條線經慈雲山去順利,你不如pm your email adress俾我,我再send俾你睇吓啱唔啱,你再call佢睇吓做唔做你生意?!

yuk hei mum

PM左你喇. 唔該晒.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

hi,

我都sent咗俾你,睇吓收唔做到??

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 14:21 發表

PM左你喇. 唔該晒.

個囝升中一, 派得唔好. 
但無計, 佢讀書一向一般, 
份人有無責任感同沒自我管理能力.

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補習老師上門補習 (晚上) 
B.  星期一至五用1.5小時到補習社
 (全料補習)
C.  分中,英,數個別專科補習,每科每星期  一堂

c:\Documents and Settings\A\My Documents\My Pictures\Sam & Zoe wedding.jpg

醒目開學勳章

hi,

你好!而家我失業在家好得閑,你可以多d上來吹水,我會覆你ka!!你住邊區?

yuk hei mum

原帖由 ling1211 於 09-7-16 14:21 發表
hi all:
向大家打個招呼先
我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種mouth:" /> 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la ...

醒目開學勳章

hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家中冇人睇住,你試吓係學校附近睇吓有冇補習社,因有d補習社專補附近學校學生(我知小學有,中學唔知有冇?!),佢哋有可能有過往學校past paper同佢哋練習,你可試吓找!

yuk hei mum

原帖由 Seoul 於 09-7-16 14:41 發表

有野請教大家 中一學生應點安排補習 ?會比較幫到個囝,大家比少意見我 (我要番工,閒時家中都沒人) 

A.  補 ...

九龍塘香島呀.

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:05 發表
Motherlau,

你個小朋友讀邊間學校呀 ?
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

吉吉島有呀!

原帖由 veronna 於 09-7-16 09:48 發表

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.

Yuk Hei Mum,

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母覺得呢個學生好曳, 但係你個仔有唔同既睇法, 例如仔仔覺得壞同學好聰明, 反應快...我而家改變策略, 接受佢同學, 請埋佢嚟屋企玩, 等仔仔知道我好接受佢所有朋友, 咁升中後, 仔仔先會肯比你識佢D朋友

講真升中後我肯定佢地唔會咁, 事關大家既學校都唔同一樣, 冇共同話題, 好快散

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 03:14 PM 發表
hi,

我亞仔有個好朋友派咗間band three尾,校風極差!我都好擔心,始終做父母會自私d,我都唔想佢哋開學後來往,我亞仔性格較受人影响!我覺得自己好衰! 真係唔知點做好??

其實如果家 ...

Hi,

多d上黎啦!!交流下,我呀仔都係唔多鐘意讀書架,不過希望佢入左dream school之後生性la.

motherlau

原帖由 ling1211 於 09-7-16 14:21 發表
hi all:
向大家打個招呼先
我仔成績麻麻,所以入讀嗰間屬BAND 2尾,校風不過不失LA,最好談不上,最差又末係嗰種mouth:" /> 升中後我最擔心唔係阿仔讀唔讀到書,係怕佢會學壞咋 希望大家一齊喺度扶持下la ...

同意。 既然都拆唔散, 咁起碼都知道孩子同緊邊D朋友一齊。 總好過連邊個都唔知, 更加擔心。

原帖由 Elona 於 09-7-16 16:08 發表

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母 ...
多一點努力 多一點回憶!

係BK真係比較少見呢間學校既家長 !  唔緊要, 有咩大家交流吓!

原帖由 motherlau 於 09-7-16 03:50 PM 發表
九龍塘香島呀.

我都係呀!!!
佢個fd派左入余近X,個小朋友住在我格離,仲要係呀仔d籃球腳,成日一齊打球架,所以我開始留意佢地,希望開學後,呀仔有d新fd,or返學校打球就好la.

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 15:14 發表
hi,

其實如果家 ...

唔緊要, 只要用對既方法就可以培養仔仔既責任感同自我管理能力, 多D欣賞自己仔仔既優點, tomorrow is better

原帖由 Seoul 於 09-7-16 02:41 PM 發表

A.  補 ...

醒目開學勳章

hi,

唯有順其自然啦!不過個小朋友都好慘,又單親派咗去邊間又冇人理!!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-16 16:08 發表

我仔仔最friend嗰個朋友係全班出名曳既學生, 考試唔溫書, 叫佢地唔好來往都唔肯聽, 如果我反對得好勵害, 仔仔就瞞著我同壞同學交往, 有同學打電話比佢, 問係邊個, 仔仔就唔肯講, 後來我睇書話可能父母覺得呢個學生好曳, 但係你個仔有唔同既睇法, 例如仔仔覺得壞同學好聰明, 反應快...我而家改變策略, 接受佢同學, 請埋佢嚟屋企玩, 等仔仔知道我好接受佢所有朋友, 咁升中後, 仔仔先會肯比你識佢D朋友

講真升中後我肯定佢地唔會咁, 事關大家既學校都唔同一樣, 冇共同話題, 好快散

醒目開學勳章

hi,

yes!!

yuk hei mum

原帖由 bkman 於 09-7-16 16:11 發表
同意。 既然都拆唔散, 咁起碼都知道孩子同緊邊D朋友一齊。 總好過連邊個都唔知, 更加擔心。

醒目開學勳章

hi,

有時真係好擔心ka!!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-7-16 16:20 發表
我都係呀!!!
佢個fd派左入余近X,個小朋友住在我格離,仲要係呀仔d籃球腳,成日一齊打球架,所以我開始留意佢地,希望開學後,呀仔有d新fd,or返學校打球就好la.

motherlau

...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 14:26 發表
hi,

我都sent咗俾你,睇吓收唔做到??

yuk hei mum

睇左喇, 不過太早喇, 阿仔返八點, 佢七點四已經到. ANYWAY, 多謝你既資料, 有其他校車記得通知我.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

hi,

唔使客氣!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-16 16:45 發表

睇左喇, 不過太早喇, 阿仔返八點, 佢七點四已經到. ANYWAY, 多謝你既資料, 有其他校車記得通知我.
‹ 上一主題|下一主題