用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I)

我個女都係上網,睇書,D書可以睇完再睇...再睇又再睇....不過朋友叫佢去街,佢都去,但係佢D朋友都好小去街,停學到宜家都係去過3次.

無所謂啦!細路性格會變,個女係屋企都自得其樂....有D媽咪講起自己個女幾唔生性.就好激氣...所以我都覺得個女OK.

唔知我個女同你個女見到面,會吾會有計傾

原帖由 樂樂家 於 09-7-15 08:45 發表
hi
各位好,我都報定名先。

睇見你哋d囝囡參加咗咁多活動好羡慕,我亞囡就樣樣都唔想參加,成日就掛住睇書上網

我哋個囡好似呀好似自閉咁,同學叫佢去行街睇戲都唔去。 ...

醒目開學勳章

我都試過問牛仔去唔去黃埔軍校camp, 佢一聽已經走夾唔抖. 唉! 第日三個月宿舍都唔知佢點算.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係.

Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

原帖由 motherlau 於 09-7-14 11:19 PM 發表
羨慕死我la,呀仔咁錫你

quote]原帖由 veronna 於 09-7-14 22:20 發表

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍 ...
Tomorrow is better

我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

原帖由 veronna 於 09-7-15 09:39 AM 發表
講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係. ...

Hi everybody,

昨天的呈分試什樣? 我囡話數學好深, 做唔完..

醒目開學勳章

hi,

所以我揀easter先join冇咁熱嘛!我同亞仔講人大咗要去見識吓,識多個朋友到好呀,join咗之後就俾佢心理準備,話都幾辛苦!係last day我有参加畢業礼,當俾d support佢!係果日見佢又瘦咗又黑咗,都幾心痛架!但之後上網load 返果幾日d相,我見佢都玩得幾開心!如果下年再去(冇咁多疫症嘅話),叫埋你哋呀(我join中銀唔貴$1000全包5days)!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-7-15 09:36 發表
我都試過問牛仔去唔去黃埔軍校camp, 佢一聽已經走夾唔抖. 唉! 第日三個月宿舍都唔知佢點算.

醒目開學勳章

hi,

我自己就同佢爭電腦用,佢咪玩小d law!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:57 發表
我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

...

好開心, 見噃咁多老朋友

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦

Hi Veronna,

請問您的籃球班在哪兒報?可以給我資料嗎?

我也想讓孩子這個暑假長高keep fit呀!

原帖由 veronna 於 09-7-14 22:17 發表
報到先.

牛仔會八月中至尾先有兩個星期既適應班, 另外同佢報左一個籃球班, 一個排球班, 仲有BB既SUMMER特別集隊, 好似都係打排球, 霧求要係暑假長高D同減下肥. ...

我仔仔讀直資,女女讀傳統中學,都是他們自己的選擇。

第一次仔仔選校時必較緊張,還會參與意見,到女女時已經由他自己跟同學仔商量,他說哪間就哪間。

女女學校好像還沒公佈有什麼bridging course,只有一些暑期作業,所以現在他疊埋心水玩!

原帖由 Elona 於 09-7-15 12:38 發表

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦 ...

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:42 發表
Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

牛仔不嬲都好"痴"我. 可能我地係單親家庭啦. 我都希望佢"痴"多d, 唔係過多兩年, 佢再大d就唔駛指意佢再"痴"

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:57 發表

...

平時都係時間限制架, 不過放假就連規矩都放埋假. 而且有同學仔在場更加唔駛講.

醒目開學勳章

原帖由 amy888 於 09-7-15 10:10 發表
Hi everybody,

昨天的呈分試什樣? 我囡話數學好深, 做唔完..

阿仔話三科都超easy喎, 不過佢都有話maths有一條mc唔太sure. 不過我都係聽住先, 佢有前科話惦, 結果成績出黎就

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-15 10:57 發表
hi,

所以我揀easter先join冇咁熱嘛!我同亞仔講人大咗要去見識吓,識多個朋友到好呀,join咗之後就俾佢心理準備,話都幾辛苦!係last day我有参加畢業礼,當俾d support佢!係果日見佢又瘦咗又黑咗,都幾心痛架!但之後上網l ...

中銀信用咭優惠? 好抵喎.

醒目開學勳章

原帖由 catnips 於 09-7-15 12:53 發表
Hi Veronna,

請問您的籃球班在哪兒報?可以給我資料嗎?

我也想讓孩子這個暑假長高keep fit呀!

係國際社區中心, 唔知你地有冇聽過. 其實係阿仔學校攪架. 不過自己學生優先報名. 出面既小朋友都可以報名, 都有好多野學架. 係返校內操場. 不過籃球大仔班已經full左囉. 細仔班早兩日就仲有兩個位.

啱啱搵到條link, 你可以入去睇下仲有冇d course啱又有位既.

http://www.cccicqm.com/icsc/index.htm

醒目開學勳章

hi,

你諗到咁遠架!我都唔咁奢望咁多,只要佢正正常常開開心心就得la!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-7-15 12:38 發表

睇睇吓, 我地D仔女似乎個個都係讀直資, 我聽同事講而家D大學開始鐘意收直資學校既學生, 因為直資學校教育制度比自由, 唔會受教育局朝令夕改既政策影響, 希望係真啦 ...

旭曦媽咪,
我仔仔今年又是9月入讀福中中一, 8月又報入了交通安全銀樂隊樂器試玩班, 可能大家有機會碰面.

醒目開學勳章

牛仔小學係用k醫生既書包架, 依家升中, 我諗都要買過一個俾佢, 你地有冇好提意? 咩牌子? 我見中學生都用背囊多.

醒目開學勳章

hi,

我亞仔入咗中文班,你呀仔呢?

yuk hei mum

原帖由 shingmami 於 09-7-15 13:57 發表
旭曦媽咪,
我仔仔今年又是9月入讀福中中一, 8月又報入了交通安全銀樂隊樂器試玩班, 可能大家有機會碰面.