用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地會點揀?聖心 vs 聖士提反
go

你地會點揀?聖心 vs 聖士提反 [複製鏈接]

嘉諾撤聖心幼稚園 pm vs
聖士提反附屬聖士提反女子中學附屬幼稚園(柏道)am
你地會點揀?

0    0    0    0

無可厚非, 兩間幼稚園都好好...如果讀am/pm都唔係問題.....會選聖心, 因為有聖心私小做BACKUP...到升小學時會定D.

今年聽幾個聖士提反幼稚園的媽咪講, 佢地都抽唔到聖士提反女小.... 除非有分, 有把握係第一輪入到聖士提反女小. 否則, 都係小學有保證的會好D.純粹個人意見.

原帖luitaitai 於 09-7-14 14:34 發表
你地會點揀?

多謝你的意見

其實兩間幼稚園的學習,邊間好d?
正正因為小女兒每朝都會七時起身,現正努力Adjust她的作息時間,所以都十分頭痛。

原帖由 invitation 於 09-7-14 16:06 發表
無可厚非, 兩間幼稚園都好好...如果讀am/pm都唔係問題.....會選聖心, 因為有聖第一輪心私小做BACKUP...到升小學時會定D.

今年聽幾個聖士提反幼稚園的媽咪講, 佢地都抽唔到聖士提反女小.... 除非有分, 有把握係入到 ...

聖心相對多功課同埋程度深。

聖士提反女子無乜功課, 好活動, 但一樣學到好多野。

揀邊間要睇你個女既性格。

回覆 4# 060905 的文章

這兩間都係我心儀的學校... 好羨慕...

Could you tell us what questions will be asked during interview with your kid and parent?

原帖由 luitaitai 於 09-7-14 14:34 發表
你地會點揀?

我個囡性格比較慢熱,未warm up 之前比較被動,但warm up 之後就主意多多
真係好難決定
原帖由 060905 於 09-7-15 12:53 發表
聖心相對多功課同埋程度深。

聖士提反女子無乜功課, 好活動, 但一樣學到好多野。

揀邊間要睇你個女既性格。

SHCK
Teacher ask the child
Name
How does the child get to the school?
Does the child have any brother or sister?

SSGK
Teacher will carry out some tests.
Then parent and child have to meet with the Principal. She will also carry out some tests.
Question ask by the Principal
Why do you SSGK?

原帖由 ML_Ngan 於 09-7-16 13:07 發表
Could you tell us what questions will be asked during interview with your kid and parent?

回覆 8# luitaitai 的文章

我會選聖心,因為我有2個小朋友都讀聖心,大女已上了小學而細仔仲讀緊。呢間學校其實唔係外面講的太辛苦我覺得同其它幼稚園差不多。但我最欣賞的係老師們能夠教導小朋友德行,因為小兒常常打人,入到N班連老師都打,經咗6個月已好了不少,直至上到LK佢已後都冇再打人,而且仲同我講老師話打人係唔好行為、、、、所以我很欣賞聖心。

我會揀聖士提反
課程比較活潑
聖心比較傳統

但二間都係好好既學校

如果想小學唔使煩就揀聖心
如果覺得唔所謂.到時先算.咁不如揀聖士提反

原帖由 cinnamon325 於 09-7-20 00:29 發表
我會選聖心,因為我有2個小朋友都讀聖心,大女已上了小學而細仔仲讀緊。呢間學校其實唔係外面講的太辛苦我覺得同其它幼稚園差不多。但我最欣賞的係老師們能夠教導小朋友德行,因為小兒常常打人,入到N班連老師都打,經咗6個月 ...

兩間都好學校,係升小一方面,聖心幼稚園可以直升聖心私小(上午校),但聽聞唔比參加大抽獎.聖士提反女小雖然要計分/抽獎,但係叩門會先考慮收番自己幼稚園生先.(當然我都識有別間幼稚園畢業生叩門入ssgps)
‹ 上一主題|下一主題