用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴兩文三語暑期班
go

劍鳴兩文三語暑期班 [複製鏈接]

1. 幫亞囝報了劍鳴兩文三語暑期班, 但到而家校車司機都未call我, 唔知會唔會冇校車接送

2. 亞囝之前唔係劍鳴讀n1, 所以有好多關於暑期班0既野都唔清楚, 今朝打去問學校, 問佢地暑期班要帶乜野, 佢地都好唔清楚, 搞左一輪佢至話好似平時番學咁, 但係唔洗著校服, 同唔駛帶書包, 剩係帶生日袋

我覺得佢地對於一d 新家長照顧不足
   0    0    0    0

回覆 1# NokNokNg 的文章

唔好意思,又係我,我係上一個問題回應過,又黎呢度回應吓(以我所知)。
我囝囝返過兩年暑期班,第一年無校車,佢地話我住果頭唔多人返,所以安排唔到,搞到我要自己接送,當時都幾花時間。第二年就有校車,舒服好多,但印象中校巴公司真係幾遲先覆,搞到我都曾經擔心過要自己接送。我建議你再等吓,at least 過左16/7畢業禮先再追學校。
另外,返暑期班要帶茶點,水杯(學校會供應清水)和濕毛巾(連盒)。

mchan

太感謝你的回覆, 而家都安心d

尋晚十點半, 校車果邊終於有個宅太 call 我, confirm暑期班校車上落時間地點

但係佢話正式番校0既校車詳情, 佢都唔清楚

睇黎又要繼續等電話

我都幇小朋友報咗暑期班, 昨天收到校車通知時間, 地點, 車費都好貴, 唔知校車服務有無選擇?

我都幇小朋友報咗暑期班, 昨天收到校車通知時間, 地點, 車費都好貴, 唔知校車服務有無選擇?

回覆 3# NokNokNg 的文章

NokNokNg,
係呀,我記得舊年我囝囝暑期班既校車同佢平時返學架校車係唔同嫁,唔知係唔係暑假少人搭,要外判呢?(純屬個人猜測,我無去求證過!)

我問過學校, 暑期班第一日可以陪

你0既意思係第一日番暑期班可以陪上堂?

如果係就太好了

但係我亞囝會坐校車番暑期班,但校車個宅太話家長冇得陪坐車

咁我送左亞囝上校巴之後, 未要自己再坐地鐵由荃灣去九龍塘?

mmm.. .. . .要諗下點安排先 .

原帖由 1706baby 於 09-7-21 12:50 發表
我問過學校, 暑期班第一日可以陪

Hi NokNokNg,

i'm facing the same problem, how to arrange the first day summer course. I thought of bringing my girl to the school myself or let her take the school bus then I go by myself...Which way will you take?

我相信一定唔可以同坐校車, 真係要自己搭車去, 我上次打電話去學校, 同佢地講, 小朋友從未係學校上過堂, 上次回覆, 頭一日可以陪囖!不過都會再打電話俾佢地, 問問如果安排!

My son has NEVER travelled alone and has NEVER studied at Keenmind.

This is what I worry about.

I think what I would do is:
- to take him to the school bus station and see him get on the bus alone
- I myself take MTR from Tusen Wan to Kwoloon Tong
- attend the 1st hour with him together / get to know the teacher
- Take MTR back to Tsuen Wan and wait for the school bus

Isn't it stupid ? ha ha ha

原帖由 miffy0824 於 09-7-23 09:09 發表
Hi NokNokNg,

i'm facing the same problem, how to arrange the first day summer course. I thought of bringing my girl to the school myself or let her take the school bus then I go by myself...Which way ...

我個人意見, 你第一日一齊唔好坐校車! 對小朋友好D, 因為第一日佢會喊!等佢知道去邊到上堂先啦!

我都有諗過,第一日同佢一齊返學,第二日要教姐姐係邊度送上車同接放學

但我只可以請一日假 . . .

mmm... .. . 我可以呢個禮拜六帶姐姐去搭校車0既地方先. . . 咁就唔駛煩

原帖由 1706baby 於 09-7-23 16:12 發表
我個人意見, 你第一日一齊唔好坐校車! 對小朋友好D, 因為第一日佢會喊!等佢知道去邊到上堂先啦!

有無媽媽有陪小朋友上堂?

I would like to know too....

冇得陪喎

尋日剩係開始前比家長係課室, 一開始上堂就趕我地走

因為攞唔到假, 無去到!  
但有打電話俾學校, 問小朋友有無喊!  佢地回覆ok ! 無喊!  
但今日阿女好tired, 姐姐話佢一落校車就瞓咗! 飯都無食!

NokNokNG

請問有幾多小朋友一班? 因為我有問學校, 佢地話有10個小朋友!

星期一見一班有7-8 個小朋友,可能有d 下個星期至開始上

老師話我亞囝喊左一陣, 跟住已經好開心咁上堂, 今日都係, 老師話佢好投入

我亞囝係老虎組

我亞囝又係攰到死, 尋日接佢校車, 佢直情係校車到瞓到超冧,
今日姐姐接佢, 再搭返屋企0既巴士, 姐姐話佢又係攰到瞓左

Yes my daughter will start on 3 Aug (Monday)
‹ 上一主題|下一主題