用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 根德出黎既學生會去邊 ?
樓主: emileleung
go

根德出黎既學生會去邊 ?

原帖由 ist 於 09-10-9 01:11 發表
係啦!! 駛唔洗咁激????
可能係根德校嘅人 :;pppp:

唔明大家點解對根德園有咁負面既評價.
我自己本身有兩個小朋友, 大女現已p5, 之前考到kent 唔敢讀, 因為聽左外間既負面評語, 好驚個女有個唔開心既幼稚園生活, 所以pick 左間以英文為主既幼稚園, 又有好多 colourful 既toy 比小朋友玩. 點知, 英文雖然ok, 但我都有出外另外上堂至有咁既成績, 但中文就......... 幼稚園既老師教既中文筆劃, 筆順錯哂, 所以佢一上小學, d中文真係 因此成績拉低哂, 市面又冇乜人識教中文, 當時真係好冇助. 好後悔. 至於小息時, 更因小朋友玩而老師沒有好好照顧d小朋友, 亞女係 slide 到跌親個鼻, 條疤痕依家仲係度.

至於細佬, 佢就依家係kent讀k3, 佢並不是聰明小朋友, 但佢亦可以獨立應付kent 既課程. 由於有大女既經驗, 我非常感受到kent既教法非常有系統, 筆順, 筆劃教得好好, 所以小朋友"妝"個字會"妝"得好靓. 以寫字來計, 亞仔寫既字比家姐更靓 !

再講老師, 幸運地, 他k1同k2既老師都好好, 好有愛心, k1老師家長日不但可以清楚講出亞仔既優點同缺點, 仲教我點樣幫大女改善成績 (亞女學校老師都冇咁好同我講呀).  至於k2老師, 系豬流感停課時, 會打電話到屋企問候亞仔同提佢做功課同溫書; 而當時係大女聽電話, 所以佢都同亞女傾左一陣, 亦提佢要做功課同睇故事書. 我好記得, 亞女k2時又邁著禽流感停課, 學校完全冇打過打電話比我地.

總結, 冇一間完美既學校, 但大家要對號入座, 一齊給與一些客觀既分享及各位家長. 大家出發點都是為自己小朋友好的, 不需要有過份偏激的評論吧 !!!

原帖由 corliss_yu 於 09-10-11 16:21 發表
我路過 o架咋~
我覺得樓主表達下自己意見都惹來咁多反對聲音, 在這裏都無乜討論空間~
唔知點解????好多家長都覺得自己小朋友讀的幼稚園是最好的, 包括我~~ ...

我已經好少上網,其實我都係路過架詐,我個仔都小二喇,但我見到"根德園"三個字都依然心動,必定會睇睇。

樓主表達意見,其他人一樣表達佢自己意見,點會冇討論空間呢?唔通樓主講得,其他人唔講得就謂之有空間?

我冇覺得自己小朋友既幼稚園最好,只係覺得最適合我地,完全達到我對基礎教育既要求,所以我對學校完全冇任何壞評語。

而且,從另一個角度睇,若然家長唔係滿心感激學校對子女既培育,都懶得打咁多字留言啦!尤其已畢業既家長,有咩必要關心學校呢?

學校從來冇賣任何廣告,從來冇公佈升小的成績,從來唔辦任何公開活動,連網頁都冇,曝光近乎零,任憑外面充斥著各種負面評價,開校幾十年依然紇立不倒,一定有原因既~~

講個好消息妳知啦,根德園聽聞會0係今年推出學校0既網頁啦!

原帖由 jeremyphlam 於 09-10-8 18:29 發表

KV學生小息時可以玩滑梯,爬樹屋,喂金魚。有d嘢唔清楚唔好亂comments, OK ?
yes!十分美好既童年回憶!但你講漏左踩單車喎!
亞仔畢業時,連我都好失落,因為要告別呢種咁可愛咁健康既校園生活。

I hade 2 kids, now they are in P4 and P2.
My eldest son came from KV and I did not let my youngest one to KV although she got accept in the first stage.
As a mother I think you need to know your kids character before you put them in a suitable school.
My son can handle quite well with lots of homeworks and writting in KV. But my girl is very playful/ activity person, therefore I put her in St. Johannes.
Compare with these 2 schools only. KV Chinese is extramly difficult for the young kids, but it helps my son to build up a very good standard in Chinese subject after he went to P1. English he cannot catch up, I need to find tutor for assist.
St. Johannes is totally different, English is good, but Chinese was.............., therefore now my girl have no difficult in English subject,but Chinese subject.

The above is only my case.

我相信根德園係很好的學校, 網上好評甚多.

但是, 我有一個疑問, 係咪在該校畢業的小朋友, 都係考直資小學/私校居多?

如果家長無能力供子女讀12年直資/私校, 最後參加統一派位, 靠大抽獎 (即彩數) 去選小學, 係咪唔好報九龍塘名校呢?  我最怕唔好彩被派去一間很普通/口碑差的小學, 到頭來比其他人更加失望.

假如我係傳統名校的舊生或有宗教分, 咁我當然可以有兩條路揀, 但我和大部份普通人一樣只有15分.

醒目開學勳章

根德園其實出名中, 數強,
displine 好, 學生乖
幼稚園程度高
若這些是你所要就放心選 ~~
至於英文方面,
當然同有NET的老師學校相比就給比下去了
始終多聽多講多睇多讀都是學語言的不二之法
我覺得家長其實要配合學校,
學校這方面唔強而你又有要求,
就自己找方法去加強小朋友這方面的能力
每間幼稚園都有優缺點,
無話十全十美

醒目開學勳章

我覺得就算準備去參加大抽獎,
我都一定會考定私校先好抽
就算派得唔好都唔會咁徬徨 ~~
若考到私校又唔一定要讀 (若派得好或叩門成功),
同埋就算真係讀,
若成績好, 又可以插班官津校,
無話一定要俾足12年學費 ~~

直資有些都是千多元學費,
仲平過幼稚園,
所以有些家長考到都費事煩等派位

講到尾考到直資私校先諗啦
若小朋友能力唔得就什麼也不用想

原帖由 jaycee_mami 於 09-10-12 11:21 發表
但是, 我有一個疑問, 係咪在該校畢業的小朋友, 都係考直資小學/私校居多?

我囡今年讀KV K.1,KV係我的次選,但我都好鍾意哩間學校(因為我囡2個表姐都係KV畢業,現在已讀中學,見佢地都好乖,升小都唔差)直到現在我囡今年讀K1,已讀左個幾月,我發覺都唔係好似出面咁講...好多野做,好多練習...我平日都會將學校派的工作紙和咭同我囡溫習,我囡話:佢好鐘意根德園,好鍾意2個Miss....,見佢學習得又好好,每日返學都咁開心,每日都期待返學...(上次打風無得返仲問...點解無得返學,我好想返學)返到屋企仲會扮老師教我英文生字...所以我覺得我無揀錯...希望其它揀kv都係咁諗啦!

原帖由 DaddyX 於 09-10-11 00:26 發表
我有2個仔,大仔在根德
細仔在另一間
根德真係好好大仔遇到的老師很有愛心
仔仔亦很喜歡上學
不過的確feel到好多其他學校,家長都想同Kent作比較甚至不抵得
不過我好鐘意KV學校不似有些好高調上位的學校一面標榜派位另 ...

原帖由 carol716 於 09-10-13 17:26 發表
我發覺都唔係好似出面咁講...好多野做,好多練習...

I haven't heard of any kindergarten that gives more HW than KV.  Be prepared.  The kids will have 1 HW every day in K1 (probably starting in 2nd term), 2-3 in K2 and 3 (plus drawing on certain Fri) in K3.

原帖由 carol716 於 09-10-13 17:26 發表
我囡話:佢好鐘意根德園,好鍾意2個Miss....,見佢學習得又好好,每日返學都咁開心,每日都期待返學...

One very good thing about KV is that even though it requires the kids to do a lot of HW, I found that most kids remain happy and like the school very much.

我囡今年讀KV K.1,KV係我的次選,但我都好鍾意哩間學校(因為我囡2個表姐都係KV畢業,現在已讀中學,見佢地都好乖,升小都唔差)直到現在我囡今年讀K1,已讀左個幾月,我發覺都唔係好似出面咁講...好多野做,好多練習...我平日都會將學校派的工 ...

To me, KV is much better than another famous KG in Kowloon Tong which marketing technique is excellent.

My son studied in an English playgroup at Kowloon Tong on Sat. There were a number of students in this famous KG.  However, I found that their English standard was not as good as hearsay.  

Net English teachers are just a gimmick.  You can find huge English courses in HK.  It is very hard to find a good Chinese course.

呢樣又真,我個仔又真係幾歡做功課.有時唸KV唔通識催眠!?

原帖由 gym 於 09-10-14 13:39 發表

I haven't heard of any kindergarten that gives more HW than KV.  Be prepared.  The kids will have 1 HW every day in K1 (probably starting in 2nd term), 2-3 in K2 and 3 (plus drawing on certain Fri) i ...

原帖由 Kangaroo 於 09-10-14 15:55 發表
呢樣又真,我個仔又真係幾歡做功課.有時唸KV唔通識催眠!?

KV's student - Work hard and play hard !:loveliness:

See how you set your priority. For KV parents (including me), most of us would like our kids to have good academic base and that's why we chose KV. And most of us found, as a bonus on top of academic base, our kids did enjoy their school life in KV. My daughter always said she would never want to leave KV. She always tells me that her teachers love her and her classmates very much. They get used to a traditonal school life and when they enter primary school, they can easily adapt. So if your choice is not traditional primary school, you may as well not to choose KV. But for me, up to this moment, I strongly think my choice is correct.

原帖由 bbJP 於 09-7-14 20:41 發表
根德園最成功的是"教育"出一群對學校忠心耿耿的家長.

Agree& me too!!