用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 根德出黎既學生會去邊 ?
樓主: emileleung
go

根德出黎既學生會去邊 ? [複製鏈接]

深信每位有成績的學生. 除了本身能力外. 一定要家長配合及栽培的. 不論任何學校.

國際學校學生也有上中文普通話堂, 也上拼音. 讀cckg的. 也同樣有上拼音上英語話劇. 根本現今上額外興趣班已經不關讀什麼學校的事. 大家也在互補長短.  發展或發掘小朋友的興趣.

原帖由 amourjayson 於 09-7-16 16:26 發表
I wonder every success of KV graduates not only rely on their kinder,but also their family educations (eg moral) and extra classes (eg languages+drama+speech+drawing+piano...).

你的女女一定係好優秀
希望我女女都可以考到DGS
原帖由 yinhiufa 於 09-7-16 13:44 發表
我囡囡都係KV產品, 我無後悔兼慶幸當初選擇正確。  

KV除了有一套精彩的教學方式, 更可培養優良品格及責任感, 最好的是- 小朋友自行做功課, 我女兒返家第一件事, 一定要先做功課, 叫她食嘢先或沖涼先都唔制, 一定要先做功 ...

我囡囡本身很懶惰, 但她好勝心強, 怕輸俾人, 故在那段考學校期間, 她雖然很奔波 (因要四出上學), 做很多習作, 但她都沒哼一聲或怨一句, 還安慰我說每個課堂她都上得很開心。  反而我HB投訴我害女兒辛苦了, 要求我減班。

安定以後, 我當然相應把某一些班刪去,  好讓她回氣, 她便懶散下來了。

考到DGJS,  是運氣, 祝各位小朋友都如願以償, 唔好要爸媽煩腦/擔心。

原帖由 JKTL 於 09-7-16 17:53 發表
你的女女一定係好優秀
希望我女女都可以考到DGS

我覺得任何一所的學校都有她的優點和不足, 好難達到每一位父母心目中的NO.1 (因各人的需求都不一, 小孩的表現也不一).

而且教育亦不單只在幼兒階段 (還有小學,中學&大學等), 其實! 只要小孩開心, 學起野上黎都會快人一步喇!!

原帖由 emileleung 於 09-7-13 15:07 發表
囡囡已經讀左KV 1年, 你問我好唔好我唔知,(我同先生要返工) 因為本身我冇特別比較過其他幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e, 只不過當初好好彩KV收佢就讀,  ...

其實樓主都係想同大家分享吓, 大家何需過於激動. kv 係一間操練型學校特別係數學方面, 如果接傳統小學, 係初小階段會比較輕鬆.

我唸大家唔好再回D咩喇,有人响自由嗰边講緊呢個topic喇!  其實大家要架野唔同點講都係有爭抝.  學校冇全面的,明白架家長就會覺得根德園比預其中比多咗好多野我地,所以有時D反應係大咗D.

我自己覺得,可能樓主個post比我架感覺係覺得係個D人地話好佢就去買,買咗返去覺得唔啱自己用就出嚟唱個D咁.  但係而家係講緊一個小朋友架做育問題喎!

我回post都講過教育小朋友同想小朋友讀咩學校,家長架責任比重永遠大過學校好多.  讀越出名架學校,家長就越辛苦!

樓主,你都係一個好媽媽,你响Post到都有講你想問其它KV家長架意見,但係可能你個post問野架方式有D得意先令人誤會啦!

回應並不代表鬧交,你又不是樓主,叫人注意自由廣場
話有人說回應偏激那代表什麼?還叫人不要回應,討論平台個個如此講完人說再見還叫人米鬼睬樓主,閣下真輸打贏要!

我倒不覺得樓主問問題有幾得意;相反我覺得那些扮客觀又要踩踏人的扮結案回應才覺可笑!

每所幼稚園、小學、中學、大學也有每間學校專攻及師資專長的科目。KV的學生無礙是在中文、數學有優異成績。這點相信連教師也不會否認。
KV是一間有規律、對執筆姿勢嚴謹、但各科都能做到平衡的幼稚園。
KV出來的學生也有許多可考取很出名的直資名校。
小女數年前也在KV畢業。

樓主從沒有說KV是不好,她只想取經問關於學校多一點的資料而已。更加吾係唱!

每當家長摸不著頭腦上討論平台問問題時,回應時儘量講自己知道的資訊便成。何苦反轉頭來批評單打呢?!

各人處事說話的態度,不就是你們的子女從你身上學到的寫照嗎?
蚊蚊媽

各位對不起!  我絕對冇單打樓主的意思,亦都不是在扮客觀,樓主根本只係回應左一次,亦都令我們更加明白佢問題!

我話唔好再回只係覺得,响呢一個topic裹面又話咩忠心耿耿呀,一講根德園唔好就好激呀咁!比人誤會唔好嘛!

睇完兩位架回應,我怕樓主都同兩位感覺一樣,所以想同樓主講左Sorry先!  

但, kv的課外知識又如何?

Quite good. Sometimes give me suprise. But their out door activity is minimal.

原帖由 do-re-me 於 09-7-18 23:05 發表
但, kv的課外知識又如何?

回覆 19# happypenguin 的文章

本人有很多朋友在根德園讀完上小學,老實說根德相對是一間不錯的幼稚園,但並非一定是最好,亦要視乎小朋友性格是否適合。根德的中文及數學本人不否認很好,但需要小朋友小小年紀便需要很用功地去學習。而英文方面我可肯定說根德並不算好好,很多時亦是我朋友(家長)在外面找好的老師加強,我有一個朋友的女兒女拔及聖保羅男女也收了,但他在外面學的及家長付出的都一定比學校多。而另一個朋友的女兒就需要叩門才有好些的學校收。所以能讀到好的幼稚園,亦不一定能考到好小學,亦很視乎小朋友的能力及家長能付出多少時間。

Absolutely agree.

原帖由 IICHENG 於 09-7-31 14:59 發表
本人有很多朋友在根德園讀完上小學,老實說根德相對是一間不錯的幼稚園,但並非一定是最好,亦要視乎小朋友性格是否適合。根德的中文及數學本人不否認很好,但需要小朋友小小年紀便需要很用功地去學習。而英文方面我可肯定說 ...

根德園是一間非常著重學業成績的學校,所以如果你很著重學業成績而又希望小朋友在小學時可以保持水準的話,根德園是必然首選! 看見進門時看到的冰冷鐵架,就知這間學校不會著重學生休息時的玩樂時間......
不過香港是一個功利的社會,成績好及名校出世是很多人心中的目標,所以此間學校非常受家長的歡迎!
所以有時選學校,除了選擇適合學生的學校外,更要選擇適合家長的學校! 否則,要家長經常與其他家長討論仔女學業和課外活動問題,也是一件疲倦的事情!

我都睇唔過眼, 洗唔洗咁激呀, 樓主只係問吓啫, 洗唔洗閙成咁? 個個做人父母都緊張咖啦, 依度係比人問意見, 講感受同討論..... 洗唔洗講到又叫人轉校又唔尊重學校呀? 間學校你哋有份咖? 定係你哋根本係根德学校嘅人呀??
我都有朋友响根德讀, 今年升K3, 事實上佢中文同數學係好, 但英文真係唔得囉! 每間学校一定有長處短處囉, 最緊要你自己想個小朋友要啲咩?
不過啲媽咪講到根德好似神咁就太跨張了!!

原帖由 healthybaby 於 09-8-3 13:42 發表
根德園是一間非常著重學業成績的學校,所以如果你很著重學業成績而又希望小朋友在小學時可以保持水準的話,根德園是必然首選! 看見進門時看到的冰冷鐵架,就知這間學校不會著重學生休息時的玩樂時間......
不過香港是一 ...

KV學生小息時可以玩滑梯,爬樹屋,喂金魚。有d嘢唔清楚唔好亂comments, OK ?

係啦!! 駛唔洗咁激????
可能係根德校嘅人 :;pppp:

原帖由 icybaby 於 09-8-6 19:53 發表
我都睇唔過眼, 洗唔洗咁激呀, 樓主只係問吓啫, 洗唔洗閙成咁? 個個做人父母都緊張咖啦, 依度係比人問意見, 講感受同討論..... 洗唔洗講到又叫人轉校又唔尊重學校呀? 間學校你哋有份咖? 定係你哋根本係根德学校嘅人呀 ...

My son go to band one primary school. And his teacher gave a very good comment about ex-kentville student.

He can manage himself very good! and got use to have many homeworks everyday.

原帖由 GogoCheung 於 09-7-13 23:48 發表

睇到你的留言, 好唔開心, 你既然覺得根德英文唔好, 即係有唔滿意, 你不如唔好讀, 出去揾個一間你認為完美的學校.  不要隨便數落你曾選擇的學校, 你個小朋友, 只係讀左一年, 你憑mug認為英文麻麻, k1只係honey moo ...
睇得出你好愛好尊重KV!我都係,冇KV咁出色既教育,我既仔仔發展未必咁均衡,亦未必有咁積極學習的心態!我萬二分感激KV所有師長及工友!不講不知,我以前日日湊仔返學,見工友個個都好有愛心!

原帖由 emileleung 於 09-7-13 15:07 發表
囡囡已經讀左KV 1年, 你問我好唔好我唔知,(我同先生要返工) 因為本身我冇特別比較過其他幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e, 只不過當初好好彩KV收佢就讀,  ...
唔知我咁講係咪好串,如果KV你都嫌唔夠好,睇怕都好難有學校可以滿足到你!

多年前我已經咁講,到今日一樣咁諗法:可惜KV冇小學部,有的話我一定比個仔讀。
‹ 上一主題|下一主題