用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 根德出黎既學生會去邊 ?
go

根德出黎既學生會去邊 ?

囡囡已經讀左KV 1年, 你問我好唔好我唔知,(我同先生要返工) 因為本身我冇特別比較過其他幼稚園, 只不過當初好好彩KV收佢就讀, 如果真要比較可能同讀普通幼稚園會有小小唔同, 會中文字/數學會識多小小 ! 英文就普通 !不過令我攪唔清就係好多家長想比小朋友讀, 佢係唔係咁好! 我覺得佢唔係咁全面, 英文方面會欠缺小小要響方間學, 其實讀KV小朋友入好直資會唔會機會大D !

有冇前KV小朋友家長既意見 ! 而KV家長會幫小朋友考邊幾間學校多?

原帖由 emileleung 於 09-7-13 15:07 發表
囡囡已經讀左KV 1年, 你問我好唔好我唔知,(我同先生要返工) 因為本身我冇特別比較過其他幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e, 只不過當初好好彩KV收佢就讀,  ...

睇到你的留言, 好唔開心, 你既然覺得根德英文唔好, 即係有唔滿意, 你不如唔好讀, 出去揾個一間你認為完美的學校.  不要隨便數落你曾選擇的學校, 你個小朋友, 只係讀左一年, 你憑mug認為英文麻麻, k1只係honey moon.
我本來唔想講, 但kv總有不小心, 收到你這種家長, 我們大部份的舊生家長, 都好尊重這間學校, 好感恩, 好珍惜小孩的三年幼稚園生活.
學校好低調, 不像其他幼稚園, 向外公報入到名校的%.  但我好肯定數字比其他的幼稚園多之外, 好多在小學的成績都好好, 名列前茅.  
再出去讀, 係現今家長的風氣, 事實學校敎的都己足夠

其實小朋友去边唔止係學校責任,家長架責任比重上好似大D喎!  好奇怪你讀了一年先嚟問點解咁多人想讀根德!?  你冇了解過學校教學理念先送你的小朋友去讀架咩?  咁你唔好問根德D小朋友去边喇!  首先搗請楚你自己想點先啦!

不過我可以清楚話你知,根德園係一間好好架學校,我個仔係舊生,我唔覺得佢D英文特別差,我亦冇咩特別野比佢學,佢只係學琴同畫畫,我亦唔係一句英一同中同佢講野架家長,我地全中文架,但係佢係可以睇得明英文卡通,同外國人溝通到!

希望你明白我講咩啦!

我認為樓主說出她自己的意見或觀感其實並無不妥. 只是若真的對學校跟自己期望有出入. 接受不來及有不滿意. 真的可以考慮於升K2時轉校. 不然再遲轉不了.

再問子女是否讀得開心呢? 如果開心, 是最要緊. 至於學術得著. 真的要看每個小朋友的能力. 不要將任何學校神化了. 其實讀任何學校也可以問為何有學生可以名列前茅. 中英了得, 聽聽話話, 不用父母勞心勞力, 考進名校等. 亦有學生各方面平庸普通. 中規中矩. 除了學校. 子女能力外. 父母自己又有否配合? 除了全日制, 其實每間學校上課時間也差不多. 當中父母想在子女在當中能獲什麼. 這便是選校因素.

找間全面幼稚園甚至小學, 中學也不是易事. 顧得英時顧不得中, 顧得中時顧不得普, 顧得普時又嫌不夠開放, 夠開放時又顧不了.......其實那有完美呢? 總有不足之處.

祝找到一間你認為全面, 接近期望及合適的吧.

我囡囡也在根德園讀 k3 ,我同樓主的意見剛好相反,好慶幸小囡選擇了根德園而不是其他也取錄的幼稚園,坦白講,比較過其他幼稚園的程度,根德園真的程度較深,而且英文卻不是如一般人相說的如此不濟。

如果想要英文很好的話,可考慮英基或耀中吧,相信很適合有這種期望的父母。

it surprises me that you are not happy with KV of the standard.

My son was not stuying in KV but most parents comment this school is rather drilling academically..student write Chinese characters during K1 and most schools are still teaching their student drawing lines.

For English standard, if you want your children to speak English, you should use it as the media to communicate with your children.  A tutoring class a week will not help much.

我女兒剛從KV畢業, 她有許多同學成功入了出名的小學(私校及直資); 就算派位不好, 我認識的兩位KV小朋友上月在區內兩間名校扣門, 兩間學校均同時獲取他們 (約200人扣門, 收10-20位); 至於英文方面, 我很同意其他媽咪的意見, 如果想小朋友英文好, 應該入全英的學校; 而KV的英文, 我不覺得課程淺.   

原帖由 emileleung 於 09-7-13 15:07 發表
囡囡已經讀左KV 1年, 你問我好唔好我唔知,(我同先生要返工) 因為本身我冇特別比較過其他幼稚園http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=73&cb=11223379&n=ad6b104e, 只不過當初好好彩KV收佢就讀,  ...

Some of my relatives' kids studied there b4. The English standard of this kinder is really not  good,but Chinese standard is relatively high. Heard that some KV students cannot catch up the English in primary school.

樓主只是分享她女兒的情況,我相信每個小孩的發展和長處都不一樣.當初kv都收我女兒, 但我選擇在st cat 讀,現在她 reading 和 listening ok, 但spoken eng 仍然要出外面學.it’s difficult to speak like a native speaker unless we keep practising.
針冇兩頭利, kv的強項是中文和數學和操練,
能在kv讀已令人艷羨

樓主只是分享她女兒的情況,我相信每個小孩的發展和長處都不一樣.當初kv都收我女兒, 但我選擇在st cat 讀,現在她 reading 和 listening ok, 但spoken eng 仍然要出外面學.it’s difficult to speak like a native speaker unless we keep practising.
針冇兩頭利, kv的強項是中文和數學和操練,
能在kv讀已令人艷羨

Charlotte,

乜咁啱呀....昨天又沒見面...比你休息下先啦.....

原帖由 charlottechan 於 09-7-14 11:16 發表
樓主只是分享她女兒的情況,我相信每個小孩的發展和長處都不一樣.當初kv都收我女兒, 但我選擇在st cat 讀,現在她 reading 和 listening ok, 但spoken eng 仍然要出外面學.it’s difficult to speak like a native spea ...

Hi Emily,

KV is a very good school and you should have faith in it. If you worry about your daughter's English, you should speak more English with her. Home education plays an active role in a child development.

liwoodma,
Ms Tang 又請假, 真失望, 但很開心可以在這裡與你"相認"

各位媽咪
可能有d誤會~~~我既意思係因為我和先生都要返工冇太多時間去認識同比較其他幼稚園小朋友, 所以我唔知好唔好同全面.
其實我都係想了解多d讀完kv既小朋友! 講真~~~如果我好限定知道都唔需要你地既意見啦!
你地要明白我沒有講kv唔好,我都有講kv同普通幼稚園係有分別,
當初係好好彩入左kv並不代表我唔喜歡kv, 又並不代表我唔知道kv既理念同方針, 我喜歡佢既係傳統教學, 會教育小朋友有條理自律! 依樣野我都覺得好好!
其實我都係想限定了解當初有沒有為小朋友選擇錯! 因為各父母都想比最好既野佢地!
我都好明白各位家唔想我一句說話影響kv既形象, 而我又唔係, 你地試想吓 ~~~ 我都係想響bk既平台上問吓其人既意見知多d,
如果我小朋友已經讀完3年可能我都好似你地咁限定, 如果我只係麻目追求名牌既家長又會這麼問 !
希望你地明白同體諒bk發表意見既家長! 我都係想為小朋友多d!

原帖由 emileleung 於 09-7-14 16:04 發表
各位媽咪可能有d誤會~~~我既意思係因為我和先生都要返工冇太多時間去認識同比較其他幼稚園小朋友, 所以我唔知好唔好同全面.其實我都係想了解多d讀完kv既小朋友! 講真~~~如果我好限定知道都唔需要你地既意見啦!
你地 ...

小小 ! 英文就普通 !不過令我攪唔清就係好多家長想比小朋友讀, 佢係唔係咁好! 我覺得佢唔係咁全面, 英文方面會欠缺小小要響方間學

我唔想爭論什麽, 光看以上兩行字, 就足以引起很多守護著kv的家長不滿.  你現在亦感受到kv係几受家長愛載!  大可放心比小朋友讀落去啦!
其實將來讀mug小學, 就順其自然, 到時, 要考的都比佢去考, 要報的都去報, 儘了責任,就心安理得.
總言之, 當你個小朋友上到小一, 你就更知道,  學校幫你train 左好多野 (除左讀書寫字之外).

我懷著, 惜福, 感恩的心對kv, 希望你將來都是

Gogocheung,

You don't need to be so emotional.  Emileleung just wantshave someone to share his/her views.

KV is a good kindergarden and the cup of tea of a lot of parents.  However, there are quite a number of parents reject its offers each year.  That is, not all the parents want their kids to be drilled only academically.

I would say KV is a very traditional HK type kindergarden.  It is easy for KV graduates to pick up in their primary study - not sure whether this attributes to the effectiveness of its teaching style but quite sure of the fact that KV students learn the syllubus in advance.  No one would know the result if everyone starts at the same point.

根德園最成功的是"教育"出一群對學校忠心耿耿的家長.

KV kids 基本上可自已完成市面上的小一"Eng exercises, Reading Comprehension"等習作; Oral 方面,認識的小朋友都好okay。 我又唔覺得升小一會有問題喎!大把KV 小朋友升讀英小都可應付自如。相信追不上的只屬個別例子吧!!

原帖由 bbJP 於 09-7-14 10:52 發表
Some of my relatives' kids studied there b4. The English standard of this kinder is really not  good,but Chinese standard is relatively high. Heard that some KV students cannot catch up the English in ...

請問幼稚園何能"教育"家長?懂"Appreciation"是從家教得來的!
我們只是認同學校的功不可沒,不等同什麼"忠心耿耿";你這是踐踏了家長們的分析能力!請尊重別人!!

原帖由 bbJP 於 09-7-14 20:41 發表
根德園最成功的是"教育"出一群對學校忠心耿耿的家長.

只是看這個topic d 家長對樓主一個咁中性的問題的反應之激烈便可見一斑
原帖由 happypenguin 於 09-7-14 21:40 發表
請問幼稚園何能"教育"家長?懂"Appreciation"是從家教得來的!
我們只是認同學校的功不可沒,不等同什麼"忠心耿耿";你這是踐踏了家長們的分析能力!請尊重別人!!

...