用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生用邊款mobile phone?? 可否分享??
go

小學生用邊款mobile phone?? 可否分享??

請問小學生(女孩 P.1)多數會用邊款mobile phone??
可否分享??

Ha... never think of giving a mobile phone to a P1 pupil.  They will always accompany with adults, why still need one??  Kindly share.

原帖由 mmak 於 09-7-12 23:34 發表
請問小學生(女孩 P.1)多數會用邊款mobile phone??
可否分享??

It's OK to give her a cell phone, slim not so much function (must turn off in School, some school policy is not allowed to bring to school), no games.
The key point is teach her how to use (I meant don't talk so long, telephone maner, don't show off, don't truce the latest model).

手提電話輻射對<10歲的兒童腦部有不良影響.對發育中的青少年生殖器官亦然.前者是瑞士的研究,後者是英國的研究.

我囡好無心肝... 成日四周走, 唔使理阿媽....我成日追唔徹, 佢試過走失, 好彩佢識問人借電話打 call 我, 但始終要問陌生人借電話都有D危險....

早2日佢返課外活動, 我一早準時到centre接囡, 等咗一陣老師見到我在門口叫我" 等等"...
但我等好耐都唔見人, 我以為個囡又要留堂,所以遲... 我當時又拎住好多嘢, 咪無起身去查問...一直坐在門口等
後尾老師送其他學生出嚟見到我仍在門口等, 先同我講:個囡在裡面睇書無走出嚟... (即係我有我等, 我囡又在centre 內等我, 大家白等 30mins) 嗰個老師真大懵 竟然轉個頭唔記得我已到, 仲同我囡講媽媽未到, 叫佢等...
我囡又好無心肝,  唔使理阿媽, 次次放學都唔願走, 要我發火鬧佢先走....

所以想 出個電話叫佢袋住, 睇吓會唔會方便D??....

原帖由 Heiyingleefamil 於 09-7-13 00:37 發表
Ha... never think of giving a mobile phone to a P1 pupil.  They will always accompany with adults, why still need one??  Kindly share.

OIC.  If she's 無心肝,  you better buy a cheap cheap but small small phone to her, such that she can put inside her trousers/jacket, or otherwise, cannot hear it ringing or left over somewhere else.....

原帖由 mmak 於 09-7-13 14:29 發表
我囡好無心肝... 成日四周走, 唔使理阿媽....我成日追唔徹, 佢試過走失, 好彩佢識問人借電話打 call 我, 但始終要問陌生人借電話都有D危險....

早2日佢返課外活動, 我一早準時到centre接囡, 等咗一陣老師見到我在門 ...

我個仔9月升小五.

佢小三暑假開始就有手機, 只係比佢出去日營/宿營或者同我地去行年宵/行書展時用.

初初都係比我D舊手機佢, 不過因為舊電好快用哂 (因為老化).

上2星期, 我去豐澤買手機時可以加$168買個Samsung E1100H (原價佢話$299), 係彩MON, 冇camera, 不過勝在夠平夠輕夠大聲, 而且有1年原廠保養.

http://www.dcfever.com/phones/specification.php?id=1579

超抵買, 真係一個"玩具"既價錢, 呀仔好鐘意用TIM!

原帖由 Teresa 於 09-7-14 00:45 發表
上2星期, 我去豐澤買手機時可以加$168買個Samsung E1100H (原價佢話$299), 係彩MON, 冇camera, 不過勝在夠平夠輕夠大聲, 而且有1年原廠保養.

E ...

好抵wor!

P.1 student???????????????????????????????
would it be too too too early to have a mobile phone?  Is it really necessary?  You should train her to be close to you when going out and not to run away whenever she likes rather than giving her a mobile phone.  This won't solve the fundamental problem.  I think kids should only possess a mobile phone when they needs to go somewhere on their own and parents want to keep in touch with them.  Why a P.1 student needs to be away from her parents?

原帖由 mmak 於 09-7-12 23:34 發表
可否分享??

原帖由 Yanamami 於 09-7-14 07:53 發表
P.1 student???????????????????????????????
would it be too too too early to have a mobile phone?  Is it really necessary?  You should train her to be close to you when going out and not to run away wh ...

agree! 要教佢跟緊父母,唔可以自己想點就點,想去邊就去邊,要問准大人先,就算佢响学校想留低玩,都要問過媽咪先,要離開視線範圍的地方,先講低.
其實這是安全問題,亦是責任感的培養,小朋友自小習慣了,以後做事都会比較有交帶,亦会考慮大人的想法.
我以前都冇特別囉唆阿仔e d 野,後來我阿媽話叫我講多d,d小朋友会重視家庭多d. 咁佢同住的孫仔係好例子,自小教,而家中學生,有project响學校做都会先打電話比屋企人講低,去外地交流都日日打電話/send短訊返屋企,平日要去邊,到步会報平安,做事好有交帶,好mature. 我問佢会否覺得煩,佢話小小不過慣左,又廢事阿嫲担心会血壓高啦.
咁我開始同阿仔出親街之前/之間都講,要跟實...慢慢佢有交帶左好多,就算工人姐姐接放學,有其他同學仔&媽咪,佢想留低多玩十分鐘,都会先打電話比我問准.去到边到/返到屋企会打比我報平安. 你果個仲係女仔,真係要跟緊d.

Well done bbJP.  That's the way it should be.

原帖由 bbJP 於 09-7-14 09:09 發表

agree! 要教佢跟緊父母,唔可以自己想點就點,想去邊就去邊,要問准大人先,就算佢响学校想留低玩,都要問過媽咪先,要離開視線範圍的地方,先講低.
其實這是安全問題,亦是責任感的培養,小朋友自小習慣了,以後做事都会比較 ...

原帖由 mmak 於 09-7-13 14:29 發表

早2日佢返課外活動, 我一早準時到centre接囡, 等咗一陣老師見到我在門 ...

你想下,會唔會有電話之後情況會加差??
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

I gave a moblie phone and a computer as a gift (better than toys) to my daughter.  Let her know the manner how to use the phone, set up the rules.  She think she's grown up and good for typing skills, prepare for P.1.
Let the children try everything but follow the agreement between you and your daughter.

多謝你意見, 我係全職媽咪這6年來都是我自己一手一腳揍大個囡, 我囡有些少行為問題, 有些老師仲話佢有D過度活躍tim???... "一般這年齡小朋友可以坐定定, 但佢是完全做唔到??"... 老師給她的評語.

你拖住佢佢會識得fing 開你隻手 走咗去, 講道理, 罰, 打, 罵.... 唔帶佢出街都試過... 會有DD改善, 但佢又會再違反...
我以為自己唔識教走去讀3P課程 學教囡, 咪都係一樣??...
坐MTR一個站2mins啫, 都一樣周身郁???... 別人唔知以為我無家教??... 真係一家唔知一家事~~~

如果你地試過小朋友走失咗, 都知道會有幾驚.. 而且我個係囡... 點會話唔理, 唔教... 出電話俾佢就算???...

唔係因為怕會走失想出電話俾佢, 主要唔係因為係上次佢Miss 搞錯咗叫我囡白等, 我當日勁剷個囡, 但佢話當時等候區無人理佢, 佢無電話打只可以等 ...

如果係因為其他人為問題???...   點解決呢??... 下次點呢???
所以我先諗...會唔會出個電話方便D??... 上咗小學 D 校車可以由得D學生自行落車回家, 雖然我已講明唔同意, 但我都有D擔心....

經一事長一智, 我倆母女下次都會小心D .....

原帖由 bbJP 於 09-7-14 09:09 發表

其實這是安全問題,亦是責任感的培養,小朋友自小習慣了,以後做事都会比較 ...

我都考慮緊???... "會唔會有電話之後情況會加差??"...

因為多數都係入咗 learning centre 先會同佢分開??...
或者可以教佢下次問Miss 借電話打???

Thanks !

原帖由 webjen 於 09-7-14 17:19 發表

你想下,會唔會有電話之後情況會加差??

Hi parentslove,

我平日都會俾佢用我部電腦 & 我部電話....
未打算買俾佢當禮物....

不過, 就算買俾佢都佢怕會遺失架... 佢真係好無心肝~~~~

原帖由 parentslove 於 09-7-14 18:18 發表
I gave a moblie phone and a computer as a gift (better than toys) to my daughter.  Let her know the manner how to use the phone, set up the rules.  She think she's grown up and good for typing skills, ...

原帖由 mmak 於 09-7-14 19:28 發表
一般這年齡小朋友可以坐定定, 但佢是完全做唔到??"... 老師給她的評語.

..

咁你覺得係唔係?佢是否進行某些活動時也可以專注?
你拖住佢佢會識得fing 開你隻手 走咗去, 講道理, 罰, 打, 罵.... 唔帶佢出街都試過... 會有DD改善, 但佢又會再違反...
我以為自己唔識教走去讀3P課程 學教囡, 咪都係一樣??...
坐MTR一個站2mins啫, 都一樣周身郁???... 別人唔知以為我無家教??... 真係一家唔知一家事~~~

如果你地試過小朋友走失咗, 都知道會有幾驚.. 而且我個係囡... 點會話唔理, 唔教... 出電話俾佢就算???...

.

點会唔明呢?大家做人父母都有類似的經驗,我阿仔仲試過响大陸人來人往的地方fing開我跑走tim.你都話講道理, 罰, 打, 罵.... 唔帶佢出街都試過... 會有DD改善.即係湊效啦!要堅持堅持再堅持.

唔係因為怕會走失想出電話俾佢, 主要唔係因為係上次佢Miss 搞錯咗叫我囡白等, 我當日勁剷個囡, 但佢話當時等候區無人理佢, 佢無電話打只可以等 ...

所以我先諗...會唔會出個電話方便D??... 上咗小學 D 校車可以由得D學生自行落車回家, 雖然我已講明唔同意, 但我都有D擔心....

咁間learning centre又幾奇怪bor,咁都可以搞錯,再有下次機会大唔大?即係如果下次接佢時老師叫你等,你就打佢手提????就係為左咁??
小学校車大多要有家長接先放人bor.

[quote]原帖由 bbJP 於 09-7-14 20:30 發表

>>>> 我都唔係好清楚, 我得一個女無得比較???
外國人會覺周身郁坐唔定係無問題, 中國人就唔得囉..... 佢學習上都OK, 幼稚園係活動教學..佢都可以專注, 但唔係太專心, 佢可以睇書睇好耐, 不停畫畫都得.. 連你叫佢都聽唔到... 彈琴Miss 就勁投訴佢坐唔定&唔專心, 只要每次學新嘢就OK, 一重複就周身郁, 佢可以上上吓堂都會起身行咗去, 會好嘔血 , 30mins course咋... 佢Miss 都怕咗佢, 但佢又好鐘意彈琴, 一路彈琴一路唱歌好enjoy 的, C未???

佢好心野,... 出到街會被四周事物吸引, 所以成日無端端走咗去, 你叫佢都聽唔到 ..... 我試過因為想追佢, 仆倒..傷咗個knee 2日都上唔樓梯 ..
我問過佢點解改唔到, 佢話:佢都唔知點解控制唔到自己???

會有DD改善.即係湊效啦!要堅持堅持再堅持.
>>>> Thanks, 其實都OK, 可能佢漸漸長大, 很多事件會容易明白, 我有同佢 case study.

咁間learning centre又幾奇怪bor,咁都可以搞錯,再有下次機会大唔大?即係如果下次接佢時老師叫你等,你就打佢手提????就係為左咁??
>>>>我唔知會唔會再有下次, 其實平日learning ctr 都OK, 可能今次唔好彩, 再有下次我會問清楚Miss, 唔會估估吓, 就算留堂, 都要佢講清楚幾點放人...
出電話..係考慮個囡當時好似有D無助, 佢知我應該會準時接佢, 但Miss 又叫佢等, 佢四周又無人??
等佢有疑問可以搵到我??...
嗰間係公文centre, 有D小學生都係自己走, 無大人接~~ 所以我開始擔心~~  

小学校車大多要有家長接先放人bor.
>>>但都有D 係自己走, 無大人接... 我嗰間校車公司要我填, 是否同意 無成人接, 可以揀唔接 讓小朋友自行回家~~
我都有D擔心萬一搞錯....  

Hi! mmak,
我去年收到一個宣傳email, 係關於一種安全的兒童手提電話, 電磁波值是國際標準嘅十分一, 冇鍵盤, 冇螢幕, 外型係一隻小熊, 我本來都想買比個女, 但幾貴, 要$7xx, 又好似冇mug需要, 如果你有興趣, 我可以forward個email 比你.

原帖由 mmak 於 09-7-14 22:22 發表
[quote]原帖由 bbJP 於 09-7-14 20:30 發表

>>>> 我都唔係好清楚, 我得一個女無得比較???
外國人會覺周身 ...

咁我諗你個囡一d都唔似有專注力的問題wor.得閒問下佢上課時是否很悶,話唔定佢轉數高所以有此表現. 唔洗太担心,小朋友愈大愈定. 咁你都可以試下d輻射量低既电話,但係講到出街,一樣要小心d,咩人都有.