用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇 ...
go

自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇

當我知道可從學校中一新生名單排名次序看出自己係自行時收定大抽獎抽入, 我便興致勃勃地告其他媽咪, 但係,原來好多人都知點, 仲以為自己發現了新大陸

醒目開學勳章

我唔知,講俾我知,唔該你.

點睇, please me
thank you

"中一新生名單排名次序" 係邊度見到呀????
我都唔知係自行or大抽獎收, 好想知啊!
Thanks

簽名被屏蔽

張祝山有係web, 講幾多位學生來自邊間學校係自行, 其他中學就唔知, 如果可以中一新生名單排名次序,便知道,請告訴我方法, 謝!

原帖由 popokit 於 09-7-12 23:46 發表
"中一新生名單排名次序" 係邊度見到呀????
Thanks

how do u know?

原帖由 catcatmom 於 09-7-12 23:51 發表
張祝山有係web, 講幾多位學生來自邊間學校係自行, 其他中學就唔知, 如果可以中一新生名單排名次序,便知道,請告訴我方法, 謝!

可否提供張祝珊條link?
我係cheuk yu爸爸!

Thanks

到中學註冊時 我們的子女都會給予一個number 如你學校是5班全部收齊那應有180
(
因為有10個要預給留班位)即是1180只要看看你的number是否1-57便知是不是自行收的

原因是: 學校post出來的中一新生名單,(我們是張貼於學校大堂, 我友人的是載於學校web上),學生的排名次序是分開兩組的。第一組共57人,排序是根據姓氏的英文字母次序順排, 第二組從58號開始重新根據姓氏英文次序排。即是說,如果有兩個姓歐 (Au) 的學生,一個的number 是1, 另一個可以是58, 因為後者是抽籤入的。

你們覺得這推敲/理解對嗎? 我跟其他媽咪說,她們都知道,等我仲鬼咁興奮,以為自己好醒。 ;-p

到中學註冊時 我們的子女都會給予一個number 如你學校是5班全部收齊那應有180
(
因為有10個要預給留班位)即是1180只要看看你的number是否1-57便知是不是自行收的

原因是: 學校post出來的中一新生名單,(我們是張貼於學校大堂, 我友人的是載於學校web上),學生的排名次序是分開兩組的。第一組共57人,排序是根據姓氏的英文字母次序順排, 第二組從58號開始重新根據姓氏英文次序排。即是說,如果有兩個姓歐 (Au) 的學生,一個的number 是1, 另一個可以是58, 因為後者是抽籤入的。

你們覺得這推敲/理解對嗎? 我跟其他媽咪說,她們都知道,等我仲鬼咁興奮,以為自己好醒。 ;-p

......
最後該校收咩學生唔係由教署送黎嗎? 所以學校會一次過收到180個學生既資料, 學校點解要分開兩個number公報?
唔係好明....

原帖由 delimama 於 09-7-13 11:34 發表
到中學註冊時, 我們的子女都會給予一個number。 如你學校是5班全部收齊,那應有180人
(因為有10個要預給留班位) ,即是1至180號。只要看看你的number是否1-57號,便知是不是自行收的。

原因是: 從學校post出來的中一新生名 ...

有d根據噃....我阿仔自行收左,真系排第一組呵...

醒目開學勳章

我個囡係排42,我睇係根據英文姓排,我個女c字頭,自行無去過,係統一派,佢個同學係98號,係n字頭,去考左兩次考喎.

請教請教, 因我都唔係好明.
我阿仔間學校, 中一有5班, 係註冊時, 我見果度寫有6組, 每組有30人, 而我個仔就係第6組, 排1號, 敢佢係自行定係大抽獎呢 ??
原帖由 delimama 於 09-7-13 11:35 發表
到中學註冊時, 我們的子女都會給予一個number。 如你學校是5班全部收齊,那應有180人
(因為有10個要預給留班位) ,即是1至180號。只要看看你的number是否1-57號,便知是不是自行收的。

原因是: 從學校post出來的中一新生名 ...

我仔肯定係自行入
都係第一組(我見佢貼係第一個BOARD)

原帖由 samuel89 於 09-7-13 12:44 發表

有d根據噃....我阿仔自行收左,真系排第一組呵...

我個女註冊no.62, over咗57, 但肯定係自行收咗,因為統一無填呢間

未必架~
我仔主任話自行收左,但佢註冊號碼係104!!
而且有D中學係根據姓氏排名架BOR

原帖由 hhma 於 09-7-13 15:10 發表
我仔肯定係自行入
都係第一組(我見佢貼係第一個BOARD)
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

自行考入定大抽獎抽到-- 原來好多人都知點睇

DELIMAMA, 敢我小朋友即係自行定大抽獎呀 ??

真係比你地激死!
既然已經收左,自行同大抽獎又有乜分別?
自行收左,唔表示比人叻,就可以唔比心機!
相反係大抽獎入,就又急起直過Lo喎!