用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科結果分享
樓主: Mandy2002
go

選科結果分享 [複製鏈接]

亞仔第一志願 (phy, chem, bio)+M2,但係CMI班,各位如果高中全CMI上,咁就算入到大學讀唔讀到.學校話佢英文唔達標,要70分先可入EMI,佢差5分入唔倒呀!
不過佢依家係CMI精英班.

原帖由 lsy9255 於 09-7-17 16:45 發表
我囡囡修讀:
CHEM, EPA & 中史
但佢入唔到精英班,變咗數學用中文教,我想問吓中六文憑試數學是否用英文考呢?到時點算?

用中文教應該用中文考,
其他科都一樣.
有EPA既咩?

原帖由 Mandy2002 於 09-7-15 21:22 發表
但一定要讀埋 Maths (M1) or (M2),如成績好最好選 Phy, Chem, Bio,大學有很多系都收,你可上教處網頁看看。

想讀商科一定要讀M1 or M2 ?
咁請問 Phy, Chem, Bio係米一定要分3科讀??
可唔可以Chem, Bio/Phy, 另加有把握取高分既文科如Eng Lit, History呢?
又或者讀Chem, Bio/Phy, Eng Lit, M1又可行嗎?

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-21 01:12 發表

想讀商科一定要讀M1 or M2 ?
咁請問 Phy, Chem, Bio係米一定要分3科讀??
可唔可以Chem, Bio/Phy, 另加有把握取高分既文科如Eng Lit, History呢?
又或者讀Chem, Bio/Phy, Eng Lit, M1又可行嗎? ...

讀組合科學比正常讀小一半,
認受性相對低好多.

言下之意, 即係唔好choose?!
咁我明啦!!
原帖由 lk362 於 09-7-21 10:00 發表

讀組合科學比正常讀小一半,
認受性相對低好多.

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-21 12:04 發表
言下之意, 即係唔好choose?!
咁我明啦!!

唔係話唔好揀...
只係冇咁好.
另外仲要睇埋你係大學想揀咩科.

囡囡想讀medical, 第二選擇係law, 最後business; 佢成績okay, 但係唔太喜歡數學, 咁應該點揀好呢?!
原帖由 lk362 於 09-7-21 19:49 發表

唔係話唔好...
只係冇咁好.
另外仲要睇埋你係大學想咩科.

photo
原帖由 emilyfmmak 於 09-7-22 16:12 發表
囡囡想讀medical, 第二選擇係law, 最後business; 佢成績okay, 但係唔太喜歡數學, 咁應該點揀好呢?!

咁佢數學成績點?
如果唔係太差,可以揀M1
始終大學科目選擇會多d
如果唔讀,就揀唔到保險、財務與精算學,
工商管理學,工程..etc.
讀medical應該要揀Chem
讀law要英文好,揀咩都唔會有太大影響

Thank you!
佢數學只可以算係中上, 要做exercise先keep到, 英文算係好好, 所以佢好想choose eng. lit lor, e+睇完你地講, 個心都林住, M1 + CHEM + PHY + ENG. LIT; 但係好想問下, PHY又係米(必須)揀埋好D呢??!! 佢覺得PHY好似好難, 而且, 都係個句, 佢驚要計好多數!!!
原帖由 lk362 於 09-7-22 19:39 發表
photo
咁佢數學成績點?
如果唔係太差,可以揀M1
始終大學科目選擇會多d
如果唔讀,就唔到保險、財務與精算學,
工商管理學,工程..etc.
讀medical應該要揀Chem
讀law要英文好,揀咩都唔會有太大影響 ...

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-23 22:57 發表
Thank you!
佢數學只可以算係中上, 要做exercise先keep到, 英文算係好好, 所以佢好想choose eng. lit lor, e+睇完你地講, 個心都林住, M1 + CHEM + PHY + ENG. LIT; 但係好想問下, PHY又係米(必須)揀埋好D呢??!! 佢 ...

唔好怪我率直,數學麻麻讀 phy 會比較辛苦,既然英文好好,點解唔集中係文科發展,尤其小朋友想讀 Eng Lit,唔係一定叻就要讀理科先有出路架

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-23 22:57 發表
Thank you!
佢數學只可以算係中上, 要做exercise先keep到, 英文算係好好, 所以佢好想choose eng. lit lor, e+睇完你地講, 個心都林住, M1 + CHEM + PHY + ENG. LIT; 但係好想問下, PHY又係米(必須)揀埋好D呢??!! 佢 ...

有冇諗過揀BIO?
揀左CHEM,最好揀埋PHY/BIO
BIO唔算好難讀,亦唔多數計.

咁請問讀bio有咩出路??
佢聽埋d F.4姐姐講讀bio好難, 太多practical 做, 搞到佢唔想, 但係我記得我細個時讀, 又唔覺得係咁, 同埋都幾易讀喎, 唔知係米時代唔同咗?!
原帖由 lk362 於 09-7-24 08:41 發表

有冇諗過揀BIO?
揀左CHEM,最好揀埋PHY/BIO
BIO唔算好難讀,亦唔多數計.

其實e+都係15, 16; 其中一個好主要的誘因就係佢全部fd個d同學都choose理科讀, 佢話佢唔想left out喎!
原帖由 2bzmummy 於 09-7-24 08:29 發表

唔好怪我率直,數學麻麻讀 phy 會比較辛苦,既然英文好好,點解唔集中係文科發展,尤其小朋友想讀 Eng Lit,唔係一定叻就要讀理科先有出路架 ...

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-24 11:59 發表
其實e+都係15, 16; 其中一個好主要的誘因就係佢全部fd個d同學都choose理科讀, 佢話佢唔想left out喎!

是 9 月讀 F.4 嗎 ? 點解仲有時間揀咩 ?唔係已經分配好 ?

不如同小朋友再分析下,點解輕鬆愉快咁讀文科唔揀,要勉強自己讀理科,老友都可以唔同班架,始終同一間學校,自己前途緊要 D 呀

我個女讀Phy+Chem+Bio+M1, 不過, 其實佢理科不算真係好叻, 只是她不喜歡文科, 所以我都怕她讀唔惦.
:-D

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-24 11:56 發表
咁請問讀bio有咩出路??
佢聽埋d F.4姐姐講讀bio好難, 太多practical 做, 搞到佢唔想, 但係我記得我細個時讀, 又唔覺得係咁, 同埋都幾易讀喎, 唔知係米時代唔同咗?!
...

你可以去http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/University_entrance_requirements_Chi.pdf
睇下大學選科要求.
Bio係phy,chem,bio入面對英文要求較高
英文好會有利.(If你個女係英中?)
如果唔揀Phy/Bio,
一係揀Econ/Bafs
但你個女鐘唔鐘意Ch.hist/Hist/Geog?
如果鐘意,不如揀Chem+兩科文科
會唔會好d?

我都有睇過呢個網站, thx!
我個女其實唔係喜歡文科, 佢只係鍾意英文/英國文學; 佢勁唔鍾意geog, chist, 佢鍾意hist都係因為用英文讀, 至於econ/bafs, 因為e+冇亦冇接觸過, 所以都應該唔會選, 所以, e+好似只係剩低phy, chem, bio。
(我個女係一間直資英中讀)
原帖由 lk362 於 09-7-24 16:57 發表

你可以去http://334.edb.hkedcity.net/doc/chi/University_entrance_requirements_Chi.pdf
睇下大學選科要求.
Bio係phy,chem,bio入面對英文要求較高
英文好會有利.(If你個女係英中?)
如果唔揀Phy/Bio,
一係揀Econ/B ...

佢9月讀F. 3, e+開始林係因為聽到有d中學用上學期成績黎分科, 如果唔發力d, 可能會選唔到自己想讀個d~~~
至於佢d老友問題, 我個囡都幾stubborn同自我, 好多時我有我講, 佢有佢做, 我都冇佢呼!!
原帖由 2bzmummy 於 09-7-24 14:03 發表

是 9 月讀 F.4 嗎 ? 點解仲有時間揀咩 ?唔係已經分配好 ?

不如同小朋友再分析下,點解輕鬆愉快咁讀文科唔揀,要勉強自己讀理科,老友都可以唔同班架,始終同一間學校,自己前途緊要 D 呀 ...

係呀, 我都有林過, 唯一辦法都係林住打補針, 黎緊個3年都會洗唔少係呢度lu~~~
原帖由 byj 於 09-7-24 14:55 發表
我個女讀Phy+Chem+Bio+M1, 不過, 其實佢理科不算真係好叻, 只是她不喜歡文科, 所以我都怕她讀唔惦.

原帖由 emilyfmmak 於 09-7-24 19:33 發表
我都有睇過呢個網站, thx!
我個女其實唔係喜歡文科, 佢只係鍾意英文/英國文學; 佢勁唔鍾意geog, chist, 佢鍾意hist都係因為用英文讀, 至於econ/bafs, 因為e+冇亦冇接觸過, 所以都應該唔會選, 所以, e+好似只係剩低ph ...

你個女只係9月先讀F.3
不如F.3盡力讀好每一科,
然後再根據成績+興趣選科.
依家你幫佢諗都冇用,
到F.3佢可能又有其他選擇.
好多中學中三都有Econ,
你個女冇?

‹ 上一主題|下一主題