用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科結果分享
go

選科結果分享 [複製鏈接]

334家長們:

你們仔女選科結果是否個個都入到第一選擇?
我覺得3年前升中一放榜緊張完,3年後又要煩選科,好彩
入到第一選擇 Chem, Phy, Bafs + M1
   0    0    0    0

我女下年先選科, 但咩係「Bafs + M1」?

點解唔擇phy, chem, bio, 全統d

angelymama :
BAFS=企業、會計與財務概論
M1=微積分與統計(係maths既延伸部分)

LittlePan :
334就係想學生文中有理,理中有文
只要唔係太奇怪既組合,點揀都得
Mandy2002揀呢幾科都好正路
冇咩問題wor..

因為小朋友不喜歡 bio。
334 真的有很多組合,有些同學成績差派了
Chi History, Hist, Phy 沒有M1/M2
原帖由 LittlePan 於 09-7-14 16:49 發表
點解唔擇phy, chem, bio, 全統d

回覆 5# Mandy2002 的文章

我囡囡都入到第一選擇:
PHY, CHEM, BIO, M2

醒目開學勳章

亞女入哂心水第一選擇 :

BIO / CHEM / CHI History
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

咁你地學校係米任你地選自己喜歡的科目?
我知有些學校自行同學生選首2科, 第3科先至可以自已選, 如:phy, chem, +任選

而有些學校好成績的可先選, 係第一自願, 第二自願, 如此類推, 但成績好的選先, 所以成績差就很慘, 任學校編, 因為熱門的科目已給成績好的學生選了.

原帖由 LittlePan 於 09-7-15 00:26 發表
我知有些學校自行同學生選首2科, 第3科先至可以自已選, 如:phy, chem, +任選 ...

係邊d學校自行同學生選首2科?

升中一嘅家長同學要考慮埋高中選科安排.

我都係上討論區, 人地講的, 所以就來問問你們, 不過此情況應該只開一/二班 (精英班掛)

小女學校在中三學期初已經在講座說明,選科是很現實的,成績好可優先,因學校只有80個理科位,如果同學想優先選科,必須努力讀書。
成績好就真係可以揀科,成績唔好就變咗科揀你(即由學校安排)。

原帖由 LittlePan 於 09-7-15 00:26 發表
咁你地學校係米任你地選自己喜歡的科目?
我知有些學校自行同學生選首2科, 第3科先至可以自已選, 如:phy, chem, +任選

而有些學校好成績的可先選, 係第一自願, 第二自願, 如此類推, 但成績好的選先, 所以成績差就很 ...

我個仔間學校就係咁, 考第一選先, 所以我都冇晒心機, 成績唔好, 宜家唔知點算, 以前讀唔到理科, 就讀文科, 但宜家亂晒龍, 唔知點

原帖由 Mandy2002 於 09-7-12 20:54 發表
334家長們:

你們仔女選科結果是否個個都入到第一選擇?
我覺得3年前升中一放榜緊張完,3年後又要煩選科,好彩
入到第一選擇 Chem, Phy, Bafs + M1

我個女都係第一選擇 bio & econ
明天會更好!

其實ECON 同 BAFS 邊科會對將來讀大學BUSINESS會有用d?

我果間先以每科計名次,每科都有其準則,例如選Phy,
會計 Eng, Maths + Phy,如 Chem, 則計Eng + Chem,
如超額則會再計全級排名,這樣好似會公平些。
原帖由 LittlePan 於 09-7-15 14:22 發表
我個仔間學校就係咁, 考第一選先, 所以我都冇晒心機, 成績唔好, 宜家唔知點算, 以前讀唔到理科, 就讀文科, 但宜家亂晒龍, 唔知點

只要成績好,冇讀此兩科都可在大學選商科,但一定要讀埋 Maths (M1) or (M2),如成績好最好選 Phy, Chem, Bio,大學有很多系都收,你可上教處網頁看看。
原帖由 cocomints 於 09-7-15 17:43 發表
其實ECON 同 BAFS 邊科會對將來讀大學BUSINESS會有用d?

醒目開學勳章

亞女間學校係計全級名次, 換句話說, 即是考得名次越前, 選科就有優先. 所以我女揀BIO+CHEM+CHI HIS.全中.

原帖由 LittlePan 於 09-7-15 14:22 發表
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

Mandy2002 你間學校都幾公平, 我仔個間計全年總分來排位, 如果某科成績唔好, 就拉低晒, 仲要總分高先優先選, 係round 1 選完一科, 然後到round 2 選第二科....

BAFS 唔難...

實不相暪, 我幫過教局 BAFS 做卷, 試水平
發現BAFS 其實係econ+acct+ commerce咁
但個level 無以前咁難, 讀得過!

最後我覺得自己答d野好簡單, 但佢地揀左我份paper 做sample answer @@

我果陣仲係F.7學生...所以你話幾簡單!!

我囡囡修讀:
CHEM, EPA & 中史
但佢入唔到精英班,變咗數學用中文教,我想問吓中六文憑試數學是否用英文考呢?到時點算?
‹ 上一主題|下一主題