用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
樓主: pineapple0983
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

如果係band 1中以上,咁14間英中填晒都無問題,但都要按學校受歡迎程度執一執位的.

頭4間揀1間放第1位
5-8揀1間放第2位
9-12揀1間放第3位
13-14揀1間放第5位
餘下6-14位鍾意點填都得

若果按受歡迎程度14間填晒落去,第2-8的位置都會浪費的,雖然夠英中位,但你的2-4位置學校,大把人放係第1位的,而你的5-8位置學校,人地就放係2-4位...

而沙田的band 1邊緣人,會比其他區死得更慘,第2區band 1邊緣人頂多填3-4間英中,而沙田區就填14間....若真係跌落band 2,即係由15位開始抽起....,所以沙田band 1中至尾的,都係填3-5間英中會穩陣些.

如果你個仔或女全級考十名內(係每次喎),咁你點填都得,可能自行個轉都已經收。但中游至邊緣果班Band 1就難講,每年都有唔同因素影響最終結果,如學校banding升跌,當年申請跨區人數,自行收生是收區內還是區外的學生較多,唔多唔少都會影響後來統一派位人數。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-16 10:27 發表

一路我都支持khmama,我冇話khmama D數據錯。khmama 幫人既熱誠值得人尊敬。
填林漢光係第一係因為個女鐘意同稔住競爭會少D,原本我填左D Band1 頭係 3、4、5位,但老師話咁會好冒險,係填都填D Band1尾,就算林唔得,都有D其 ...

我都好同情你既遭遇, 當年阿女個同學老師講明係band1尾, band2頭, 佢仍然想搏, 最終派去二十幾志願既band3, 咁樣都死得甘心, 因為係自己選既. 但係如果比學校跣, 好似有個家長話學校顧存面子, 唔敢講比家長聽學校既banding%跌咗, 報大數就真係離晒譜! 老實講, 家長唔信學校講既banding仲信得邊個? 以後家長真係要自求多福, 出年仲難捱, 每班再少兩個位, 又有語言微調, 可以話一步一驚心. 其實你唔使等兩年問學校, 明年既banding%會同今年一樣, 因為每兩年改一次, 你可以放長雙眼, 睇下明年學校夠唔夠膽再話頭75人係band1.

沙田既band2都好多, 你起碼搵間band2中上既叩門, 遲o的再試下林漢光同鄭榮之. 希望你可以成功啦!

原帖由 khmama 於 09-7-16 21:13 發表

我都好同情你既遭遇, 當年阿女個同學老師講明係band1尾, band2頭, 佢仍然想搏, 最終派去二十幾志願既band3, 咁樣都死得甘心, 因為係自己選既. 但係如果比學校跣, 好似有個家長話學校顧存面子, 唔敢講比家長聽學校 ...

冇錯,我而家就係咁做。已經成功搵到間Band2頭,好過無。
我同個女講,學校無分Band1 同 Band2,係個學生本身;你既質素係 Band1,同埋比其它Band1生付出更多,咁你將來既成就就會超越其它人;反過來就算比你入倒Band1,唔努力一樣會變番Band2生。經過左喱兩國星期咁辛苦,我諗佢會珍惜喱個機會。同埋我冇放棄到D Band1,仍然進行緊,不過我諗機會好微。

9月開課後,好多 Band 1 中至 Band 1尾經常有學位剩, 所以一定要放低資料和表格, 唔好灰心,反及我驚你到時有英中收你個女你又話無謂攪, 因為買了校服和課本。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-18 12:29 發表

冇錯,我而家就係咁做。已經成功搵到間Band2頭,好過無。
我同個女講,學校無分Band1 同 Band2,係個學生本身;你既質素係 Band1,同埋比其它Band1生付出更多,咁你將來既成就就會超越其它人;反過來就算比你入倒Band1,唔努力一樣會 ...

原帖由 ricetaster 於 09-7-18 15:36 發表
9月開課後,好多 Band 1 中至 Band 1尾經常有學位剩, 所以一定要放低資料和表格, 唔好灰心,反及我驚你到時有英中收你個女你又話無謂攪, 因為買了校服和課本。

...

真係有咁o既事?
如果有咁o既機會,莫講話校服書本啦,豪多D比佢都仲得呀!換5年Band1既學習環境喎。
但係,點解會咁既?

原帖由 pineapple0983 於 09-7-18 17:21 發表

真係有咁o既事?
如果有咁o既機會,莫講話校服書本啦,豪多D比佢都仲得呀!換5年Band1既學習環境喎。
但係,點解會咁既?

其實只要最top果幾間放幾個位出來"毓一毓"....
就即時有大執位現象出現...問題系今年佢地唔知點解唔放叩門位出來...

原帖由 ricetaster 於 09-7-18 15:36 發表

...

真係好多謝幫過我既人,終於我既努力獲得滿意回報。今日搞完晒所有嘢,好攰但好開心。好彩間書局肯退番啲錢俾我,雖然唔係現金,係Coupon,都好丫。但啲舊校服就冇辦法,唔環保都要做,費事篤眼篤鼻。

原帖由 pineapple0983 於 09-8-28 21:34 發表

真係好多謝幫過我既人,終於我既努力獲得滿意回報。今日搞完晒所有嘢,好攰但好開心。好彩間書局肯退番啲錢俾我,雖然唔係現金,係Coupon,都好丫。但啲舊校服就冇辦法,唔環保都要做,費事篤眼篤鼻。 ...

最後入咗遑間?

原帖由 nicholasmom 於 09-8-28 23:19 發表

最後入咗遑間?

多謝關心。
對唔住我唔想開間EMI既名。

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。

甘請pm來聽下午啦....純屬好奇啫

回覆 3# pineapple0983 的文章

恭喜good:

原帖由 pineapple0983 於 09-8-29 12:31 發表

多謝關心。

恭喜晒....明白既....
你個女有甘經歷....至少都已經學懂珍惜.....
相信以後你都可以唔需要再"谷"佢啦...

睇哂所有post
真係好替樓主個女開心
終於入到emi,
我都鬆一口氣

原帖由 moyan 於 09-9-3 23:50 發表
睇哂所有postmouth:" />
真係好替樓主個女開心
終於入到emi,
我都鬆一口氣

多謝你 moyan。係未來幾年,如果我見倒個女因為讀書辛苦想放棄,我會令佢回憶番7/7嗰幾日係幾咁辛苦,咁辛苦係為乜?我諗喱啲經歷會支持佢繼續堅持落去。
同埋叩門時考左咁多試,都夠比佢練習啦,對佢都唔係壞事丫。

pineapple0983

今次女女全靠你鍥而不捨的精神

我會向你會習

希望明年你都上嚟比d意見我地班小6家長
分家吓knock door心得

原帖由 moyan 於 09-9-4 14:51 發表
pineapple0983

今次女女全靠你鍥而不捨的精神

我會向你會習

希望明年你都上嚟比d意見我地班小6家長
分家吓knock door心得 ...

千其唔好咁講 moyan,我覺得我只係盡左為人父母既責任姐;香港既教育制度有問題,點解會唔比啲學生知道自已既Banding?估估吓點報學校?做左犧牲品,唔靠自已,仲可以靠邊個喎?
係呢,moyan你係邊個校網既呢?我諗2010年既派位仲大鑊。不過而家仲早,由喱一秒鐘開始督促啲細路讀書仲黎得切;我已經開"衡"Turbo谷個細既,希望黎緊個呈分考好啲,唔係又黎多次就真係死得。

我個仔油尖旺

呢個暑假都冇去旅行了,
第一次呈分成續麻麻地, 攪到我成日失眠!
一至四年級都好好成績, 從未驚過, 但唔知做咩五年級會跌得o甘緊要, 好頭痕呀!!

我都好盡力同佢溫書, 但落場考嗰個係佢, 真係冇辦法。

大家努力啦!!
‹ 上一主題|下一主題