用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
樓主: pineapple0983
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

就算你係band 1生都冇理由太進取la, 
萬一個編號ng好而家mic頭痛lor

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 12:15 發表
原本我係Khmama 試算表條thread度問,但回應太少,改為開新thread問。。。。。。
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

arm 聽~跟本我地屯門區就ng夠位, 所以band 1頭第2志願都要選中中lu

原帖由 dder 於 09-7-12 17:05 發表
我唔知你個區情況,以屯門區為例...7間英中,就算係band 1 頭都唔會係第二志願填英中,
萬一如果number 好後, 到派第二時英中都冇位啦.....
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

多謝各位關心。
下年個細o既真係吳可以咁進取。
其實而家仲可吳可以叩門執死雞?機會唔大都要爭取o架。
琴晚一家4口去散完心,經過一輪道理後,個女心情好咁D。希望聽日分班試考好D La。
o岩o岩同個班主任傾,佢又話今年有好多他區用沙田地址報,因為知道沙田英中位多,我稔如屬實,的確係有些微影響。不過,唉,算把La。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-13 11:43 發表
多謝各位關心。
下年個細o既真係吳可以咁進取。
其實而家仲可吳可以叩門執死雞?機會唔大都要爭取o架。
琴晚一家4口去散完心,經過一輪道理後,個女心情好咁D。希望聽日分班試考好D La。
o岩o岩同個班主任傾,佢又話今年有好 ...

今年叩門應該好難....因為龍頭唔放叩門出來....

可以的話諗諗直資中學啦....

唔係好明白, 是什麼原因令 " 龍頭唔放叩門出來" ???
因為今年d學生好勁, 已經收夠學生 ??  

原帖由 samuel89 於 09-7-13 12:26 發表

今年叩門應該好難....因為龍頭唔放叩門出來....

可以的話諗諗直資中學啦....

原帖由 happyjess 於 09-7-13 13:39 發表
唔係好明白, 是什麼原因令 " 龍頭唔放叩門出來" ???
因為今年d學生好勁, 已經收夠學生 ??  

我都想知道點解....皇仁都話今年無叩門位....

唔收叩門位,可以令區內、外其他學校保留多d學生,一層一層,面臨殺校的學校就可以到達安全線。

唔收叩門位,可以令區內,外其他學校保留多d學生,一層一層,面臨殺校的學校就可以到達安全線。

重覆?!

Hi.Pineapple0983

你可以到暑假尾再打電話給你之前叩門的學校再查問可有新消息,因有機會有學生退出,不防一試

原帖由 楊瑩 於 09-7-13 18:00 發表
Hi.Pineapple0983

你可以到暑假尾再打電話給你之前叩門的學校再查問可有新消息,因有機會有學生退出,不防一試

謝謝建議,我唔會放棄,鬥爭到最後一秒!
今日成日做左好多野,希望努力唔會白費La。但係假若宜家唔去做,過去2年既努力就白費左。

原帖由 ching2009 於 09-7-13 01:09 發表
轉英中雖然難。如果中一成績好,全級第一,都會有D睇頭,又或者可以轉些好一點的中中。另外而家334, 沒有會考啦!

多謝意見,中二轉英中(或好既中中)的事太遙遠,等開學後先谷個女讀好D書都未遲。惟今之計係而家尋找Band1最後、最後既叩門位,然後想辦法。

原帖由 0120 於 09-7-13 10:52 發表
就算你係band 1生都冇理由太進取la, 
萬一個編號ng好而家mic頭痛lor

唉!有早知就冇XXLa。
當其時知道佢D師兄師姐派Band1比率高咁未心雄o羅,而且知道位又夠。。。。。。
叩左幾間Band2頭,反應都唔錯;總比D英中好。

利益歸於學校
多一個人進取多一個機會
同學博到學校一同得益
又可以放上網

我今年都遇見到一個同你完全一樣情況的學生。他被派去30志願以外。

經學校(小學)說明 ─ 假設小學的說明屬實,我可以說你完全沒有揀錯次序Khmama 的數據及揀校方法亦沒有錯。因遊戲規則是全部band 1 派完才派band 2。

主要原因是﹕
你間學校往年成績很好,(假設)全校有125名小六學生,有60%屬band 1 ,所以老師推算出有75人是band 1

去年的中一生考分班試的成績同往年相比極差,可能只有30%屬band 1 ,因此今年的小六生只有45%(前2年合計)屬band 1,即大跌到只有56人是band 1。第57至75名會跌落band 2。

因你個女揀頭20間都係band 1 ,到你個女派位時只由21志願開始才會收band2 生,但這些學校已被其他 band 2 學生在頭20志願填滿,所以你個女會被派到極後的志願。

如果學校說band 1 生有75名,70-75名的學生選校時保守一些還可理解,但第60名就(照常理)應該幾穩陣屬band 1 ,填滿band 1 學校應是合理的做法。
如第60名(後面還有15名band 1生)都要保守選校,哪麼第幾名才可進取? 第50名? 第40名? 第30名?

原帖由 mamafufu 於 09-7-14 20:46 發表
我今年都遇見到一個同你完全一樣情況的學生。他被派去30志願以外。

無錯,我稔個情況好可能係咁。但真相永遠無人知,除非教處公開我個女既Banding。
我知道我成功叩到英中門既機會唔知有冇0.1%,就算係到最後我失敗左,起碼到時我唔會後悔。
同埋我要示範比個女睇,要唔服命運,要改變命運;努力左都失敗,總好過唔努力坐係度,我稔得番黎個效果比入到英中仲好。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-14 21:29 發表

無錯,我稔個情況好可能係咁。但真相永遠無人知,除非教處公開我個女既Banding。
我知道我成功叩到英中門既機會唔知有冇0.1%,就算係到最後我失敗左,起碼到時我唔會後悔。
同埋我要示範比個女睇,要唔服命運,要改變命運;努力 ...

不要放棄,就算8月尾都仲有機會。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-14 18:22 發表

謝謝建議,我唔會放棄,鬥爭到最後一秒!
今日成日做左好多野,希望努力唔會白費La。但係假若宜家唔去做,過去2年既努力就白費左。

唔好放棄 !

唔試過點知唔得?

去年我囡囡都係考咗分班試兩日後才有通知叩門成功 !

希望你和囡囡不會白費心機 !

預祝成功!

我間學校九龍成區,有170名小六學生,記得當時,憑過往表現至少有90人可升讀英中。
我兒子考約70名,我理解他是band 1,重以為有二十個位打底,會好鬆動。
點知(年資高的)班主任細細聲話,唔好咁老定,越接近80名就越危。校長話90人可升讀英中,係包埋D二、三線直資,辦左冇幾耐的英中。佢為左講出黎好聽,先至話有咁多。

我只是想提出兩點:
(1)去年的中一生考分班試的成績,同往年相比的誤差。
(2)校長和老師的說話技巧。
兩者都可能令你意外地跌出band 1之列,所以填表真係唔好太進取,如果加埋一個差的random number,你就分分鐘連翻生机會都冇。
‹ 上一主題|下一主題