用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我既問題係邊?
go

我既問題係邊? [複製鏈接]

原本我係Khmama 試算表條thread度問,但回應太少,改為開新thread問。。。。。。
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀Band2架,位又夠,岩吳岩先?
點知7/7派位派到第20間Band 2尾。
呢幾日叩門,連直資都總共叩左八、九間,個女筆試考到殘曬,一間都未有著落,而家唯有暫時係間Band2尾註左冊先,再看情況而定,好鬼頭痕。
我而家都吳知點同個女講,佢已經好Down,連分班試都話吳想去考。我真係吳想講比佢聽係因為我太進取,令到佢落得如斯田地。
我叩門時聽其它人講,間間Band1叩門都幾百收幾個,要有特異功能先有機,林漢光幾百收20都冇份,唉!
我曾經打去教統要查個女Banding,有冇跌Band,回覆係保密,唉!
下一年個細既又黎升中一,我吳想再錯多次,各位網友可吳可以同我分析下問題係邊?係未淨係隨機number原因?另外今年多吳多他區用沙田地址報大抽獎?
我大抽獎頭幾個排:
林漢光
沙循
郭得勝
鄭榮之

謝謝。
另恭喜派到頭3志願的網友。
   9    0    0    0

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 12:15 發表
原本我係Khmama 試算表條thread度問,但回應太少,改為開新thread問。。。。。。
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀 ...

根據你係另一個topic所講, 三次呈分試之後, 你既排名係60, 老師話75名內可以報band1. 你話有同學名次後你個女兩名入到培英, 你講既後兩名係指人地考62定是最尾考4xo個次? 入到培英都有可能係自行入既, 唔作得準. 其實你只要問下你有冇同學第一志願之後抽入林漢光就已經真相大白. 最大機會問題出係你個老師身上, 考60可能已經跌咗落band2, 佢可能用上年既數據黎同你地講.

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 12:15 發表
我個女係沙田區讀,學校D先生話佢成績可以報Band 1,於是我參考Khmama 數據,係大抽獎頭14個填曬英中,然後到中中,稔住個女既然係Band1 生,冇理由讀 ...

如果你個細肯定屬 Band 1,在大抽獎乙部這樣選校就不會跌出頭5志願
  • 林漢光
  • 沙循
  • 郭得勝
  • 鄭榮之
  • 胡忠

冬日勳章 醒目開學勳章

同埋不要把14英中全填上,應只填約5-6間,由好-差,最遲第6-7要寫band2頭,無論你幾吾願意,呢個係正確穩陣ge做法!

還記得數年前有一家長友人她的兒子在深水埗介於 band 1 尾 和 band 2 頭學生而大為頭痛,於是本人協助她頭5志願作出這樣選擇,而他的學校和補習老師都認為 OK,而最終他都被派第一志願。(他應屬band 1 尾)

• 長沙灣天主教  (BAND 1 英中)
  • 黃棣珊 (BAND 1 英中)
  • 佛教大雄
  • 張明添
  • 何文田官立 (他區 中中)

原帖由 khmama 於 09-7-12 12:47 發表

根據你係另一個topic所講, 三次呈分試之後, 你既排名係60, 老師話75名內可以報band1. 你話有同學名次後你個女兩名入到培英, 你講既後兩名係指人地考62定是最尾考4xo個次? 入到培英都有可能係自行入既, 唔作得準.  ...

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第40既平均分都系85分...就算加埋教署調整,隨時考第40都跌入band2啦.....

醒目開學勳章

原帖由 yanyan-mummy 於 09-7-12 13:03 發表
同埋不要把14英中全填上,應只填約5-6間,由好-差,最遲第6-7要寫band2頭,無論你幾吾願意,呢個係正確穩陣ge做法!

同意這個做法,因為隨機號碼不知是幾多,這樣比較保險,我區只有六間英中,原意填兩間英中,第三才填中中.

因為有些中學講明第一志願唔填,就無機會,因為太多人填,號碼前的已收,到第二輪派位,又要睇你號碼前唔前,因為你的第二志願中學係第一輪己收了部份學生,係無咁受歡迎先有位剩先俾第二志願抽,但間中學己經係第二輪都有好多人填,於是就滿額,到第三輪又係咁,可能到時比起別人個號碼前,但係第三志願係第一同第二輪派哂位,就無位又要第下一輪派位,咁就派得好後.

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-7-12 13:37 發表

點解會有老師甘講架...
其實就算自己學校之前水準高過其他學校, 都唔可以甘擔保啦.....根本50~60都已經好邊緣下, 隨時俾其他學校既學生過頭啦.....譬如其他學校考全級第80既平均分都超過90分,自己學校考全級第4 ...

唔係教育局講,你間小學今年會有幾多個band 1位,係每年都唔同數量,因為根據中一分班試成績同調整過,得出來數目,重有老師話學校有一套軟件會幫你計,本區和全港性的banding ,應該學校好清楚自己間小學今年有幾多個band 1位俾學生.

最大可能係你老師計錯數,其實學校都係估估下,估錯就……。不過如果明知自己係band one 尾,就要保守D揀,因為band one 尾 叩門能力差,或者再去問D直資英中重有冇位。,

如中一成績,中二還可轉校的。
請勿太悲觀!

如中一成績very good,中二還可轉校的。
請勿太悲觀!

沙田英中多,老師只是說可以報band1(即係可能你個女係band2頭,但可以報下band1中學)。但應該唔會叫你頭14個志願全選band1。我覺得你的問題應該係選校過份進取。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ching2009 於 09-7-12 14:04 發表
最大可能係你老師計錯數,其實學校都係估估下,估錯就……。不過如果明知自己係band one 尾,就要保守D揀,因為band one 尾 叩門能力差,或者再去問D直資英中重有冇位。,

如中一成績,中二還可轉校的。
請勿太悲觀! ...

樓主小朋友係咪讀官小呀?
另一位BK媽咪嘅女學校話band 1,
結果都派得唔好。

沙田區一定夠位給band 1 生,
還有多給其他區,
所以我覺得都係估計錯誤,
不是排位太進取,
band 2 就會唔同填法。

自行選了那兩間??

希望叩門成功!

我唔知你個區情況,以屯門區為例...7間英中,就算係band 1 頭都唔會係第二志願填英中,
萬一如果number 好後, 到派第二時英中都冇位啦.....
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

好多謝各位網友既寶貴意見。
我稔我既情況可能係學校老師今年計錯數,將我個女計左去Band1,其實她是Band2(踩界),就釀成今次既錯。但佢地學校往年排到7、80名都派到英中,今年吳知點解會跌Band跌得咁犀利。
我承認我填大抽獎真係好進取,事後而家知錯已經太遲。當其時稔既然夠位,就算隨機number點差都會派到掛?
我稔我個女係中二由中中轉英中好難,間Band2尾成績都吳方比人重視La。而家唯有寄望會考考好D。
另外,教處應該公開學生Banding,等我死都死得眼閉嘛。

原帖由 pineapple0983 於 09-7-12 21:55 發表
好多謝各位網友既寶貴意見。
我稔我既情況可能係學校老師今年計錯數,將我個女計左去Band1,其實她是Band2(踩界),就釀成今次既錯。但佢地學校往年排到7、80名都派到英中,今年吳知點解會跌Band跌得咁犀利。
我承認我填大抽 ...

我覺得任何遊戲規則都會有幸有不幸....
所以我一再強調因為Band1尾同Band2頭派位結果可以系天同地既分別....如果系Band1尾學生,策略就應該當Band2去揀...寧願到時騎住隻牛再叩門,好過行路去叩門...

我都好認同甘講, 因我係甘自行1培英沙祟2大抽獎甲只係CHOOSE培英乙就係1培英2沙祟3沙SO4林X光5郭X勝6鄭X芝7胡中, 八已經吾記得左, 終於都係派左去培英, 但係我吾知係自行OR大抽獎OK, 不過我真係有D抹汗, 因為其實沙SO放係3係錯0既, 吾好甘灰心, 如果真係今年叩吾到門, 試下FORM2再試下, 家長辛苦, 但係讀係小朋友, 真係要鼓勵下佢好好讀FROM 1, 遲一年再來過, 更平凡中學都有出息學生, 俾心機
原帖由 samuel89 於 09-7-12 22:11 發表

我覺得任何遊戲規則都會有幸有不幸....
所以我一再強調因為Band1尾同Band2頭派位結果可以系天同地既分別....如果系Band1尾學生,策略就應該當Band2去揀...寧願到時騎住隻牛再叩門,好過行路去叩門... ...

轉英中雖然難。如果中一成績好,全級第一,都會有D睇頭,又或者可以轉些好一點的中中。另外而家334, 沒有會考啦!

我有同感 - 根據數字, 我可選晒多間英中 (小女在灣仔區), 但實在區內大多有自己的直屬小學, 可供抽獎的大多是1x 個位, 心知排得後的根本會冇哂 (有其他人會排它於較前位置), 第四已挑了一所band 2 中中 (老師怕會跌band - 叫我選它作第二), 現果然派了第四志願。幸好早作準備, 考了一直資叩門位, 於當日收到通知取錄, 才不致於太傍徨
其實我心興幸獲派此校 - 如果派到太後的選擇, 我未能知女女是band 1 (band 2 生根本在首2 或 3 志願已派完), 誤以為錯了banding, 現可証實是隨机no. 太差吧了。
鬼叫我哋玩大抽獎!  :(

另一原因會否係人人都覺得沙田英中多位,而於自行階段有太多人入去爭。直接減低本區band1生機會。

我唸問題有好多。可能估錯banding+no.好後+今年d家長選校比較進取等.我覺得已往考60後可以派入英中,唔代表一定係band 1,可能係個年d band 1家長選校比較保守,而該band 2學生個no.又好,先入到.今年都我地小學都有咁程況,sure band 1 ge家長選校學太保守,第三位已經選中中,如果no.後,派左入band 2中中,反而band 2個學生no.前,派左入沙田曾X添.另一方面,老師都有責任提示你唔好太進取,因為派位始終有太多不能估計的因數la.

我唸依家最重要鼓勵小朋友考好入學試,唔好放棄,因為大多數band 2-3 ge中學都有精英班,始終有d人讀到書架,入到精英班讀書風氣好d,嚴d,真係轉唔到都可以讀住先.

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題