用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中後仍然陪返學嗎?
go

升中後仍然陪返學嗎? [複製鏈接]

我見有朋友都係甘做, 佢話係親子時間WOO, 傾下講下. 亦有朋友個仔女反晒面話吾俾佢送?各位家長, 您地支持陪吾陪呀?
   0    0    0    0

原帖由 牛咪咪 於 09-7-12 08:47 發表
我見有朋友都係甘做, 佢話係親子時間WOO, 傾下講下. 亦有朋友個仔女反晒面話吾俾佢送?各位家長, 您地支持陪吾陪呀?

It's all depend on the kid, the school culture and the location of the school.

冬日勳章 醒目開學勳章

升中後比小朋友自己試下la!

醒目開學勳章

真係要睇個小朋友,我個女小六都要自己返學,因為都係十分鐘路程,會約埋同學一齊返,中學又係行十分鐘,真係想跟都唔准我.

每個父母與子女相處的方法不盡相同,親子時間一定要有,但要父母同小朋友大家開心的才可。

我女兒一踏入小五便叫我不用送她返學及放學,因她愛與同學閒談。雖然她不需我接送,但我們在家也有足夠的親子時間。

我個仔一升上中學就唔要我陪他上學!!  中學生覺得自己大個仔, 有媽媽在旁好似好細個, 怕比同學"於", 所以都自己上學了!  記得阿仔學生有次活動在tst 地鐵站等, 我問阿仔是否需要我陪他去tst 站, 他立刻拒絕, 即時話我大個啦, 我自己懂得去! 仲會叫我放心!

唔好咁擔心啦!
已經係中學生,比D空間佢。反而遲D建立左朋友圈子後,要注意同邊D同學仔來往就真!
可以邀請佢D新朋友來屋企玩,然後自已觀察吓!

要睇好多因素決定
開頭會送,等佢熟路之後自己返
(當然大家要關係好啦,唔係佢都唔so你,親子時間仲有好多機會.)
最終都要睇小朋友想唔想.
不過理由必需大家接受...
講真,如果樓下就話姐.日日同佢搭車唔得了....  
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

簽名被屏蔽

多謝晒各位, 亞女以前係坐校車, 由爸爸送, 我同佢講中學爸爸送吾到啦, 由媽咪送同煮埋早餐, 爸爸無甘好心機煮每日吾同早餐, 跟住我地一齊寫低食咩早餐, 我諗如果到時話吾OK我都吾會夠送0既, 只係可能我只得一個小朋友, 好吾捨得佢長大, 好希望可以陪佢日子多D, 晚上又要煮飯佢又要做功課, 無咩時間大家都得嫻, 所以想同一齊返學,等下車, 傾下講下, 了解多D佢成長0既事 

哦,原來如此....
如果2個就真係行唔開.
不過親子時間重質不重量嘛...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

我仔P5已經自己返學放學la..係佢自己要求..不過有時都湊下既

回覆 1# magmagyau 的文章

Last year, 我都只是第一天與他上學, 但每天都一起落樓,他等巴士,我就返工

間中找他吃lunch, 不錯哦!

ng 洗陪ga la~
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

我仔P5已經自己返學放學la..係佢自己要求..不過有時都湊下既

me too!  早些放手吧!

中學我都會比佢自己試下, 始終都係要獨立.

我個仔都係小五開始自己番學放學,最初叫工人陪佢一個星期,之後就自己顧自己。呀仔冇要求亦冇抗拒,係我想佢要慢慢獨立。但所有課外活動,我都盡量自己帶佢去和睇住佢練習,佢都好開心冇話怕比同學笑。

現在暑期既課外活動都係只帶佢去第一次,同比個電話佢,叫佢到場地就報到。週末的課外活動至可以去睇佢。

升上中一我都唔會送佢番學,因為時間同車路都唔啱。七月初考編班試時都係佢自己去,只係之前敎佢搭車等等。

樓主放心啦,我都係得一個仔,仲係甩甩漏漏個隻,但要比機會佢試,只要計劃週詳,應該冇問題的。相信自己個仔,當佢能夠做到,佢都會好開心。
‹ 上一主題|下一主題